Neuschwanstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Se også: Neuschwanstein (meteoritt)
Neuschwanstein
Tronsal

Neuschwanstein er et slott i kommunen Schwangau i Allgäu i den tyske delstaten Bayern. Det ble bygget av kong Ludwig II av Bayern, som også ble kalt «eventyrkongen». Neuschwanstein er det mest berømte av slottene Ludwig II lot bygge og en viktig turistattraksjon. Det er et av de fremste eksemplene på 1800-tallets romantiske historisme og eklektisisme i Tyskland. Slottet skal være forbilde bl.a. for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. I umiddelbar nærhet av Neuschwanstein ligger et annet og betydelig eldre slott, Schloss Hohenschwangau, som ble restaurert av Ludwigs far, Maximilian II av Bayern.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var det en borg der hvor dagens slott ligger. Frem til kong Ludwigs levetid var borgen bevart som ruin. Kongen ville skape ruinen om til et slikt slott som ble bebodd av de gamle tyske riddere. Grunnstensnedleggelsen for det nye slottet fant sted 5. september 1869, og slottet kunne tas ibruk i 1884. Men selv ved Ludwigs død i 1886 var slottet ikke helt ferdigstilt; betegnende er at tronen fremdeles manglet i den store tronsalen. Etter kongens død ble tårnet og ridderhuset i litt forenklet form fullendt. Ved slutten av annen verdenskrig ble noen av den tyske riksbanks gullreserver lagret i slottet, men i krigens siste dager ble de fjernet av ukjente og ifølge rykter senket i den nærliggende Alatsjøen.

Prosjektet New 7 Wonders valgte Neuschwanstein som en av de 21 kandidatene i verden til å kåres som et av verdens syv nye underverker, men slottet nådde ikke helt opp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Schloss Neuschwanstein – bilder, video eller lyd