Liste over konger av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Aleksander til hest i slaget ved Issos, detalj fra Sidon-sarkofagen

Liste over konger av Makedonia refererer til en rekke av historiske konger og herskere (inkludert regenter) fra oldtidens kongerike Makedonia. Riket lå sentralt i dagens region Makedonia i nordlige Hellas, og var bosatt av oldtidens makedonere og som snakket en tykk dialekt av gresk. Ved ulike tidspunkt i historien utgjorde kongedømmet også deler av dagens stat republikken Makedonia, foruten også deler av Albania, Bulgaria, og tyrkiske Trakia.

Oldtidens Makedonia framsto som kongeriket Makedonia og som en betydelig militærmakt i antikkens Hellas i løpet av 300-tallet f.Kr. da kong Filip II med suksess tvang de greske bystatene, polis, som Theben og Athen, inn i det korintiske forbund. Aleksander den store, sønn av Filip II og den mest kjente av alle makedonske konger, gikk videre med å erobre Perserriket noen få år senere. Kongedømmet Makedonia i seg selv mistet raskt kontrollen over Aleksanders veldige asiatiske besittelser, men greide hovedsakelig å beholde kontrollen over Hellas inntil kongeriket selv ble beseiret av den romerske republikk i de makedonske kriger (215–148 f.Kr.).

Argeadedynastiet[rediger | rediger kilde]

Argeadedynastiet var en gresk-makedonsk kongefamilie i kongeriket Makedonia. Denne kongeslekten styrte Makedonia fra rundt 700 f.Kr. og fram til 310 f.Kr., men et par mytiske konger gikk forut denne tiden. Slektens tradisjon regnet seg tilbake til byen Argos i sørlige Hellas, derav navnet argeader. Konge i Argos var den legendariske Temenos, som igjen nedstammet fra den mytiske helten Herakles.

Herodotos har fortalt i hans Historier at han regnet Perdikkas I av Makedonia som den første reelle kongen da han dro fra Argos og til Makedonia og etablerte seg der som konge. Andre tradisjoner har føyd til Karanos, Koinos og Tyrimmas til dynastiets kongerekke.

Det var til denne kongeslekten som Filip II og dennes sønn Aleksander den store kom fra.

Navn Tiltrådte Fratrådte Kommentar
Karanos Mytisk konge
Koinos Mytisk konge
Tyrimmas Mytisk konge
Perdikkas I 700 f.Kr. 678 f.Kr. Den første konge i henhold til Herodotos
Argaios I 678 f.Kr. 640 f.Kr.
Filip I 640 f.Kr. 602 f.Kr.
Argaios I 602 f.Kr. 576 f.Kr.
Alketas I 576 f.Kr. 547 f.Kr.
Amyntas I 547 f.Kr. 498 f.Kr.
Aleksander I 498 f.Kr. 454 f.Kr. Sønn av Amyntas I
Alketas II 454 f.Kr. 448 f.Kr. Sønn av Aleksander I
Perdikkas II 448 f.Kr. 413 f.Kr. Sønn av Aleksander I
Arkelaos I 413 f.Kr. 399 f.Kr.
Krateros 399 f.Kr. 399 f.Kr. Ikke medlem av argeadedynastiet,
tronraner som kun styrte i 4 dager
Aeropos II 399 f.Kr. 393 f.Kr. «Regentkonge», muligens ikke medlem av argeadedynastiet
eller fra en tidligere gren
Orestes 399 f.Kr. 396 f.Kr. Sønn av Arkelaos I,
samkonge med sin verge Aeropos II
Arkelaos II 396 f.Kr. 393 f.Kr. Sønn av Arkelaos I, bror av Orestes,
samkonge med sin verge Aeropos II
Amyntas II 393 f.Kr. 393 f.Kr. En Amyntas er oppgitt som konge for kort tid, men neppe «Amyntas den lille», sønn av en bror av Perdikkas II[1]
Pausanias 393 f.Kr. 393 f.Kr. Sønn av Aeropos II
Amyntas III 393 f.Kr. 373 f.Kr. Sønn av Arrhidaios, oldebarn av Aleksander I
Argaios II 393 f.Kr. 392 f.Kr. Sønn av Pausanias
Amyntas III 392 f.Kr. 370 f.Kr. Gjenerobret tronen
Aleksander II 370 f.Kr. 368 f.Kr. Sønn av Amyntas III
Ptolemaios 368 f.Kr. 365 f.Kr. Gift med Amyntas' datter,
«regentkonge» for de umyndige kongesønnene
Perdikkas III 365 f.Kr. 359 f.Kr. Sønn av Amyntas III
Amyntas IV
kun konge i navnet
359 f.Kr. 356 f.Kr. Sønn av Perdikkas III
Filip II 359 f.Kr. 336 f.Kr. Sønn av Amyntas III
Aleksander III den store 336 f.Kr. 323 f.Kr. Sønn av Filip II
Filip III Arrhidaios
kun konge i navnet
323 f.Kr. 317 f.Kr. Sønn av Filip II, halvbror av Aleksander den store
Aleksander IV
kun konge i navnet
323 f.Kr. 309 f.Kr. Sønn av Aleksander den store

Regentherredømme[rediger | rediger kilde]

  • Perdikkas, regent av Makedonia 323-321 f.Kr.
  • Antipatros, regent av Makedonia 321-319 f.Kr.
  • Polyperkon, regent av Makedonia 319-317 f.Kr.
  • Kassandros, regent av Makedonia 317-305 f.Kr.; deretter konge

Antipatridedynastiet[rediger | rediger kilde]

Antipatridedynastiet var et makedonsk dynasti som ble grunnlagt av Kassandros, sønn av Antipatros. Sistnevnte var regent av Makedonia i tiden 321 f.Kr. og fram til 319 f.Kr. Han lot en av de andre av Aleksanders generaler overta regentskapet, den aldrende Polyperkon. Kassandros aksepterte ikke det og angrep Polyperkon og overtok regentskapet i 317 f.Kr. Han erklærte seg som konge av Makedonia i 305 f.Kr. etter å ha giftet seg med Thessalonike, halvsøster av Aleksander den store, og knyttet seg således til den tradisjonelle makedonske kongeslekten, argeadedynastiet. Kassandros' dynasti kom dog ikke til å bli langvarig.

Navn Tiltrådte Fratrådte Kommentar
Kassandros 305 f.Kr. 297 f.Kr. Var først regent i tiden 317-305 f.Kr.
Filip IV 297 f.Kr. 296 f.Kr.
Aleksander V 296 f.Kr. 294 f.Kr.
Antipatros II 296 f.Kr. 294 f.Kr.

Antigoniddynastiet[rediger | rediger kilde]

Etter Perseus nederlag ved slaget ved Pydna i 168 f.Kr., ble Makedonia delt i fire republikker under romersk styre. I 150 f.Kr. gjorde Andriskus krav på å være sønnen til Perseus, og krevde den makedonske tronen som Filip VI. Dette førte til en fjerde makedonerkrig, der Andriskus ble beseiret av romerne, og Makedonia ble annektert av Roma i 148 f.Kr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Newman, W. L. (2010): Politics of Aristotle: With an Introduction, Two Prefatory Essays and Notes Critical and Explanatory, Cambridge University Press, s. 428. Sitat: «It is not know what Amyntas and Derdas are referred to. 'Amyntas the little' was evidently a king or prince, but whather he was one of the kings of Macedon of that name is douptful; he may, for instance, have been a king not of Macedon, but of Elimeia. (...) Besides, it is probable that Derdas succeeded in his attempt on the life of Amyntas the little, as those in connextion with whom he is named did so, but we are nowhere told that Amyntas the father of Philip died a violent death... (...) Nor is it likely that Amyntas the little was the son of Archelaus king of Macedon who is mentioned in 14, and who became king of Macedon himself as Amyntas II for a short time in B.C. 392...»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Duane A. March (1995): «The Kings of Makedon: 399-369 BC» i: Historia (Franz Steiner Verlag) vol. 44, No. 3, s. 257-282.