Perdikkas II av Makedonia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Perdikkas II
Konge av Makedonia
FødtUkjent
Død413 f.Kr.
oldtidens Makedonia
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleUkjent
FarAleksander I av Makedonia
SøskenAlketas II av Makedonia
Stratonice
Philip of Macedon
BarnArkelaos I
Nasjonalitetoldtidens Makedonia
Annet navnΠερδίκκας Β
Regjeringstid448–413 f.Kr.

Perdikkas II (gresk: Περδίκκας Β) var en konge av Makedonia fra rundt 448 f.Kr. til rundt 413 f.Kr. Han var sønn av Aleksander I, og hadde (minst) to brødre, Filip og Alketas II, hvorav den siste etterfulgte han som konge.[1]

Liv[rediger | rediger kilde]

Etter at Aleksander I døde i 452 f.Kr. begynte Makedonia å falle fra hverandre. Makedonske stammer ble bortimot fullstendig uavhengige, og var kun løselig allierte til kongen. Det synes som om Alketas II ble konge etter sin far, men ble myrdet av sin nevø Arkelaos I, sønn av Perdikkas II, og sistnevnte tok da over tronen i Makedonia i 448 f.Kr. Ved 434 f.Kr. ble Perdikkas utfordret av sin bror Filip som hadde skaffet seg støtte fra Athen og fra kong Derdas av Elimea[2] Perdikkas svarte med å oppmuntre til opprør i en rekke athenske skattepliktige bystater, blant annet Potidaia.

Athen svarte med å sende 1000 hoplitter og 30 skip til Makedonia hvor de erobret byen Therma. De dro videre for å beleire Pydna hvor de ble møtt av forsterkning på ytterligere 2000 hoplitter og 40 skip. Imidlertid da athenerne beleiret byen fikk de høre at Korint hadde sendt en styrke på 1600 hoplitter og 400 lette tropper for å støtte Potidaia.

For å bekjempe den nye trusselen gjorde Athen en allianse med Perdikkas, og fortsatte videre til ham, men da brøt Perdikkas øyeblikkelig avtalen og dro til Potidaia. Athenerne ble seierrike og slaget, sammen med slaget ved Sybota, var direkte utløsende årsak til peloponneskrigen som til sist kom til å ødelegge Athens dominans og herredømme i Hellas.

I 431 f.Kr. gikk Athen inn i en allianse med kong Sitalkes av Trakia etter at Nymfodoros, en athener, hadde giftet seg med Sitalkes' søster. Nymfodoros forhandlet deretter fram en avtale mellom Athen og Perdikkas hvor den makedonske kongen fikk Therma. Som resultat av dette trakk Athen tilbake sin støtte til Filip, og trakerne gikk med på å hjelpe Perdikkas i å fange ham. Til gjengjeld marsjerte Perdikkas mot Khalkis, bystaten som han innledningsvis hadde overtalt til å gjøre opprør mot Athen.

Imidlertid forrådte Perdikkas atter en gang athenerne og sendte en hær på rundt 1000 menn for å støtte Spartas angrep på Akarnania i 429 f.Kr., men de kom for sent til å kunne bidra.[3] Som en reaksjon på dette invaderte Sitalkes Makedonia da han hadde fått løfte om støtte fra Athen, men støtten kom aldri, og Perdikkas greide enda en gang å benytte seg av diplomati for å redde Makedonia. Han lovte sin søster som ektefelle til en nevø av Sitalkes som deretter gikk med på å trekke seg tilbake.

Etter dette var Perdikkas alliert med Sparta og i 424 hjalp ham den spartanske hærføreren Brasidas til å erobre Amfipolis nord i Hellas fra athenerne. Det var en av Athens viktigste kolonier, hovedsakelig for å få tilgang til tømmer for å bygge skip. Det var et alvorlig tilbakeslag og det gjorde dem avhengig av tilgang til makedonsk tømmer i årene som kom, og som styrket Makedonias forhandlingskort. I bytte for dette hjalp spartanerne Perdikkas å sikre grensene hans ved å lede et angrep på kong Arrhabaios av Lynkestis, sønn av Aeropos,[4] og hadde løfte om støtte fra illyrere. Imidlertid byttet illyrere side og angrep Perdikkas og hans spartanske allierte. De dårlig trente makedonske styrkene flyktet og da trakk også spartanerne seg tilbake og angrep den makedonske bagasjetoget i irritasjon. Det forsuret forholdene mellom Makedonia og Sparta i mange år framfor, og bidro til å sende Perdikkas nærmere Athen og han gikk inn i allianse med dem i 423 f.Kr.

Ved 417 f.Kr. hadde Perdikkas igjen endret seg og gikk inn i alliansen mellom Sparta og Argos, og bare fire år senere bøyde Perdikkas seg fra press fra Athen og brøt med sine allierte på Peloponnes. Han ga deretter sin støtte til Athen i deres angrep på Amfipolis.

I 413 f.Kr. døde han og etterlot sin sønn Arkelaos I som konge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mackendrick, Paul Lachlan (1980): The North African Stones Speak, UNC Press, ISBN 0-8078-4942-1
  2. ^ «Derdas», Brills Reference
  3. ^ Thukydides, 2.80
  4. ^ Kaerst, Julius (1895): «Arrabaios 2) und 3)» i: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Bind II, 1, Stuttgart, s. 1224.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Aleksander I 
Konge av Makedonia
Etterfølger:
  Arkelaos I