Liste over T-banestasjoner i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
T-banen i Oslos logo

Liste over T-banestasjoner i Oslo er en liste over alle operative og nedlagte stasjonerT-banen i Oslo. Oslos T-bane har ni strekninger fordelt på seks linjenummer, der alle linjene møtes på fellesstrekningen i sentrum av byen (MajorstuenTøyen). Bydelen Vestre Aker har klart flest stasjoner innenfor sitt område; over 20 stasjoner tilknyttet både Holmenkollbanen og Røabanen. De første stasjonene stod ferdig i 1898 og var del av Oslos forstadsbane og den siste stasjonen bygget per 2010 er Sinsen stasjon, som knyttet Carl Berners plass stasjon og Storo stasjon sammen i det som er kjent som T-baneringen.

Per 2014 er 100 stasjoner i drift.

T-banestasjoner i drift[rediger | rediger kilde]

Listen er sorterbar på navnet til stasjonen og på åpningsår.

Navn Åpnet Sted[1] Linjer T-banestrekning Bilde Kartkoordinater
Ammerud 1966 Grorud Linje 5 Grorudbanen
Ammerud stasjon
59°57′28,519″N 10°52′16,194″Ø
Avløs 1924 Bærum Linje 4 Kolsåsbanen
Tog like ved Avløs stasjon
59°54′49,892″N 10°33′10,534″Ø
Bekkestua 1924 Bærum Linje 2 Kolsåsbanen
Bekkestua stasjon
59°55′5,1492″N 10°35′16,912″Ø
Berg 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen
Berg stasjon
59°57′4,1112″N 10°44′41,284″Ø
Bergkrystallen 1966 Nordstrand Linje 4 Lambertseterbanen
Bergkrystallen st.
59°52′1,5276″N 10°49′16,342″Ø
Besserud 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′27,936″N 10°40′23,131″Ø
Bjørnsletta (gamle) 1942 Ullern Linje 2 Kolsåsbanen
Bjørnsletta st.
59°55′36,847″N 10°38′7,6488″Ø
Blindern 1934 Nordre Aker Linje 3 Linje 4 Linje 6 Sognsvannsbanen, T-baneringen
Blindern stasjon
59°56′24,187″N 10°42′58,543″Ø
Bogerud 1967 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen
Bogerud st.
59°52′33″N 10°50′31″Ø
Borgen 1912 Frogner Linje 2 Linje 5 Kolsåsbanen, Røabanen
Borgen st.
59°56′4,3728″N 10°41′45,600″Ø
Brattlikollen 1966 Nordstrand Linje 4 Lambertseterbanen
Brattlikollen st.
59°53′17,074″N 10°48′4,2876″Ø
Brynseng 1966 Gamle Oslo Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 1 Furusetbanen, Lambertseterbanen, Østensjøbanen
Brynseng st.
59°54′33,008″N 10°48′42,602″Ø
Bøler 1967 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Bøler st. 59°53′03″N 10°50′43″Ø
Carl Berners plass 1966 Grünerløkka Linje 4 Linje 5 Linje 6 Grorudbanen, T-baneringen Carl Berners plass st. 59°55′35,731″N 10°46′42,096″Ø
Eiksmarka 1951 Bærum Linje 2 Røabanen Eiksmarka st. 59°56′47,152″N 10°37′20,352″Ø
Ekraveien 1948 Vestre Aker Linje 2 Røabanen Ekraveien st. 59°57′3,0096″N 10°38′8,9592″Ø
Ellingsrudåsen 1981 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Ellingsrudåsen st. 59°56′10,720″N 10°54′59,882″Ø
Ensjø 1966 Gamle Oslo Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Furusetbanen, Lambertseterbanen, Østensjøbanen Ensjø st. 59°54′48,110″N 10°47′13,150″Ø
Forskningsparken 1999 Nordre Aker Linje 3 Linje 4 Linje 6 Sognsvannsbanen, T-baneringen Forskningsparken st. 59°56′36,647″N 10°43′13,530″Ø
Frognerseteren 1916 Marka Linje 1 Holmenkollbanen Frognerseteren st. 59°58′44,465″N 10°40′33,085″Ø
Frøen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Frøen st. 59°56′3″N 10°42′33″Ø
Furuset 1978 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Furuset st. 59°56′29,681″N 10°53′50,089″Ø
Gaustad 1898 Nordre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Gaustad st. 59°56′44,250″N 10°42′35,330″Ø
Gjettum 1930 Bærum Linje 4 Kolsåsbanen 59°54′22,396″N 10°31′37,758″Ø
Gjønnes 1924 Bærum Linje 2 Kolsåsbanen Gjønnes st. etter grunnbrudd 2008 59°55′5,1492″N 10°34′47,557″Ø
Godlia 1966 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Godlia st. 59°54′30,683″N 10°50′7,2672″Ø
Grorud 1966 Grorud Linje 5 Grorudbanen Grorud st. 59°57′41,087″N 10°52′54,124″Ø
Grønland 1966 Gamle Oslo Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, T-baneringen Grønland st. 59°54′46,483″N 10°45′34,427″Ø
Gråkammen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′17,417″N 10°42′6,6312″Ø
Gulleråsen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′19,894″N 10°41′47,476″Ø
Hasle 1966 Grünerløkka Linje 5 Grorudbanen Hasle st. 59°55′31,087″N 10°47′40,034″Ø
Haslum 1924 Bærum Linje 4 Kolsåsbanen Haslum st. 59°54′54,076″N 10°33′47,459″Ø
Hauger 1930 Bærum Linje 4 Kolsåsbanen 59°54′39,445″N 10°30′38,567″Ø
Haugerud 1970 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Haugerud st. 59°55′21,331″N 10°51′19,260″Ø
Hellerud 1967 Østensjø Linje 2 Linje 3 Linje 1 Furusetbanen, Østensjøbanen Hellerud st. 59°54′36,284″N 10°49′47,831″Ø
Helsfyr[2] 1966 Gamle Oslo Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Furusetbanen, Lambertseterbanen, Østensjøbanen Helsfyr st. 59°54′41,450″N 10°48′13,248″Ø
Holmen 1935 Vestre Aker Linje 2 Røabanen Holmen st. 59°56′46,666″N 10°39′59,792″Ø
Holmenkollen 1916 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′37,760″N 10°39′44,806″Ø
Holstein 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen Holstein st. 59°57′37,451″N 10°44′25,987″Ø
Hovseter 1935 Vestre Aker Linje 2 Røabanen Hovseter st. 59°56′46,781″N 10°39′16,898″Ø
Høyenhall 1966 Østensjø Linje 4 Lambertseterbanen Høyenhall st. 59°54′20,768″N 10°49′11,496″Ø
Jar[3] 1942 Bærum Linje 2 Kolsåsbanen Jar st. 59°55′35,731″N 10°37′18,343″Ø
Jernbanetorget 1966 Sentrum[4] Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, T-baneringen Jernbanetorget st. 59°54′43,618″N 10°45′4,3596″Ø
Kalbakken 1966 Grorud Linje 5 Grorudbanen Kalbakken st. 59°57′16,391″N 10°52′0,30000″Ø
Karlsrud 1966 Nordstrand Linje 4 Lambertseterbanen Karlsrud st. 59°52′49,631″N 10°48′18,810″Ø
Kolsås 1930 Bærum Linje 2 Kolsåsbanen 59°54′51,898″N 10°30′4,9176″Ø
Kringsjå 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen Kringsjå st. 59°57′49,284″N 10°44′5,7480″Ø
Lambertseter 1966 Nordstrand Linje 4 Lambertseterbanen Lambertseter st. 59°52′23,840″N 10°48′37,584″Ø
Lijordet 1951 Bærum Linje 2 Røabanen Lijordet st. 59°56′27,244″N 10°36′59,612″Ø
Lillevann 1916 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°58′49,732″N 10°39′10,933″Ø
Lindeberg 1978 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Lindeberg st. 59°55′58,724″N 10°52′55,513″Ø
Linderud 1966 Bjerke Linje 5 Grorudbanen Linderud st. 59°56′27,514″N 10°50′21,170″Ø
Majorstuen 1898 Frogner Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, Holmenkollbanen, Kolsåsbanen, Røabanen, Sognsvannsbanen, T-baneringen
Majorstuen stasjon med to MX3000-tog
59°55′47,654″N 10°42′53,752″Ø
Makrellbekken 1935 Vestre Aker Linje 2 Røabanen Makrellbekken st. 59°56′31,045″N 10°40′25,842″Ø
Manglerud 1966 Østensjø Linje 4 Lambertseterbanen Manglerud st. 59°53′52,645″N 10°48′44,766″Ø
Midtstuen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′40,676″N 10°40′58,480″Ø
Montebello 1942 Ullern Linje 2 Kolsåsbanen Montebello st. 59°56′12,502″N 10°40′13,696″Ø
Mortensrud 1998 Søndre Nordstrand Linje 3 Østensjøbanen Mortensrud st. 59°50′56,699″N 10°49′43,165″Ø
Munkelia 1966 Nordstrand Linje 4 Lambertseterbanen Munkelia st. 59°52′8,0904″N 10°48′45,000″Ø
Nationaltheatret 1928 Sentrum Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, T-baneringen Nationaltheatret st. 59°54′54,162″N 10°43′58,940″Ø
Nydalen 2003 Nordre Aker Linje 2 Linje 4 Linje 6 T-baneringen Nydalen st. 59°56′55,910″N 10°45′54,900″Ø
Oppsal 1967 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Oppsal st. 59°53′34,318″N 10°50′24,724″Ø
Ringstabekk (gamle) 1924 Bærum Linje 2 Kolsåsbanen 59°54′58,255″N 10°35′37,306″Ø
Ris 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Ris st. 59°56′53,048″N 10°42′18,529″Ø
Risløkka 1966 Bjerke Linje 5 Grorudbanen Risløkka st. 59°55′56,478″N 10°49′21,767″Ø
Rommen 1974 Stovner Linje 5 Grorudbanen Rommen st. 59°57′43,657″N 10°54′32,285″Ø
Romsås Ukjent Grorud Linje 5 Grorudbanen Romsås st. 59°57′44,179″N 10°53′26,797″Ø
Ryen 1966 Østensjø Linje 4 Lambertseterbanen Ryen st. 59°53′44,905″N 10°48′20,221″Ø
Røa 1935 Vestre Aker Linje 2 Røabanen Røa st. 59°56′48,448″N 10°38′37,946″Ø
Rødtvet 1966 Grorud Linje 5 Grorudbanen Rødtvedt 59°57′5,0976″N 10°51′34,326″Ø
Sinsen 2006 Sagene Linje 4 Linje 5 Linje 6 T-baneringen Sinsen st. 59°56′17,106″N 10°46′52,835″Ø
Skogen 1916 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Skogen st. 59°58′30,886″N 10°38′50,694″Ø
Skullerud 1967 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Skullerud st. 59°52′0,31440″N 10°50′21,016″Ø
Skøyenåsen 1966 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Skøyenåsen st. 59°53′55,918″N 10°50′11,458″Ø
Skådalen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′42,433″N 10°41′26,840″Ø
Slemdal 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Slemdal st. (1902) 59°56′59,626″N 10°41′44,383″Ø
Smestad 1912 Ullern Linje 2 Linje 5 Kolsåsbanen, Røabanen Smestad st. 59°56′14,334″N 10°41′0,99240″Ø
Sognsvann 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen Sognsvann st. 59°58′1,6572″N 10°44′2,1948″Ø
Steinerud 1900 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Steinerud st. 59°56′20,699″N 10°42′15,642″Ø
Storo 2003 Nordre Aker Linje 2 Linje 4 Linje 6 T-baneringen Storo st. 59°56′40,362″N 10°46′43,565″Ø
Stortinget 1977 Sentrum Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, T-baneringen Stortinget st. 59°54′46,969″N 10°44′29,288″Ø
Stovner 1974 Stovner Linje 5 Grorudbanen Stovner st. 59°57′45,418″N 10°55′24,290″Ø
Trosterud 1974 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Trosterud st. 59°55′37,747″N 10°51′50,548″Ø
Tveita 1970 Alna Linje 2 Linje 1 Furusetbanen Tveita 59°54′51,674″N 10°50′31,060″Ø
Tøyen 1966 Gamle Oslo Linje 1 Linje 2 Linje 3 Linje 4 Linje 5 Linje 6 Fellesstrekningen, Furusetbanen, Grorudbanen, Lambertseterbanen, Østensjøbanen, T-baneringen Tøyen st. 59°54′54,770″N 10°46′28,812″Ø
Tåsen 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen Tåsen st. 59°57′11,772″N 10°45′8,7804″Ø
Ullernåsen 1942 Ullern Linje 2 Kolsåsbanen Ullernåsen st. 59°55′50,286″N 10°39′17,266″Ø
Ullevål stadion 1934 Nordre Aker Linje 3 Linje 4 Linje 6 Sognsvannsbanen, T-baneringen Ullevål stadion st. 59°56′47,864″N 10°43′56,014″Ø
Ulsrud 1967 Østensjø Linje 3 Østensjøbanen Ulsrud st. 59°53′23,892″N 10°50′57,941″Ø
Veitvet 1966 Bjerke Linje 5 Grorudbanen Veitvet st. 59°56′40,920″N 10°50′50,294″Ø
Vestli 1975 Stovner Linje 5 Grorudbanen Vestli st. 59°58′20,366″N 10°55′45,613″Ø
Vettakollen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°57′35,687″N 10°41′44,538″Ø
Vinderen 1898 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen Vindern st. 59°56′34,091″N 10°42′17,140″Ø
Voksenkollen 1916 Marka Linje 1 Holmenkollbanen Voksenkollen st. 59°58′48,274″N 10°39′54,695″Ø
Voksenlia 1916 Vestre Aker Linje 1 Holmenkollbanen 59°58′0,97320″N 10°39′18,295″Ø
Vollebekk 1966 Bjerke Linje 5 Grorudbanen Vollebekk 59°56′9,1140″N 10°49′51,740″Ø
Økern 1966 Bjerke Linje 5 Grorudbanen Økern st. 59°55′42,931″N 10°48′14,947″Ø
Østerås 1972 Bærum Linje 2 Røabanen Østerås st. 59°56′22,002″N 10°36′30,913″Ø
Østhorn 1934 Nordre Aker Linje 6 Sognsvannsbanen Østhorn st. 59°57′24,998″N 10°44′59,204″Ø
Åsjordet 1942 Ullern Linje 2 Kolsåsbanen Åsjordet st. 59°55′43,550″N 10°38′48,800″Ø

Nedlagte T-banestasjoner[rediger | rediger kilde]

Som listen nedenfor viser, ligger alle nedlagte stasjoner i Oslo vest. Årsaken til dette er at linjene på denne siden av byen opprinnelig var gamle forstadsbaner, med annen type materiell og holdeplasstruktur enn det nyere østlige nettet. Da det østlige og vestlige nettet ble slått sammen i 1990-årene, ble stasjoner nedlagt i forbindelse med overgangen til metrostandard (Sognsvannsbanen i 1992 og Røabanen i 1995). I 2006 ble også Kolsåsbanen stengt for oppgradering. Også da ble flere stasjoner besluttet nedlagt.

Navn Åpnet Nedlagt Nedleggelsesårsak Sted Kartkoordinater T-banestrekning Bilde
Bjørnsletta 1942 2006 Bytte til metrostandard Ullern Kolsåsbanen
Egne hjem 1924 2006 Bytte til metrostandard Bærum Kolsåsbanen
Engerjordet 1905 1935 Lite kundegrunnlag, kort avstand til Slemdal og Ris Vestre Aker Holmenkollbanen Engerjordet.jpg
Frøen 1934 1993 Bytte til metrostandard Vestre Aker Sognsvannsbanen 39996 Frøen stasjon.jpg
Grini 1948 1995 Bytte til metrostandard Bærum Røabanen Grinibrua.jpg
Heggeli 1912 1995 Bytte til metrostandard Vestre Aker Røabanen
Huseby skole 1935 1995 Bytte til metrostandard Vestre Aker Røabanen
Husebybakken 2006 2008 Midlertidig stasjon Vestre Aker Kolsåsbanen
Lysakerelven 1942 2006 Bytte til metrostandard Vestre Aker Kolsåsbanen Lysakerelven stasjon.jpg
Merradalen 1942 1957 Vestre Aker Røabanen
Nordberg 1932 1992 Oppgradering til metrostandard Nordre Aker Sognsvannsbanen Nordberg stasjon.jpg
Ringstabekk 1924 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen
Sørbyhaugen 1935 1995 Oppgradering til metrostandard Vestre Aker Røabanen 35186 Sørbyhaugen stasjon.jpg
Tjernsrud 1924 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen
Valkyrie plass 1928 1985 For kort plattform, kort avstand til Majorstuen Frogner Fellesstrekningen Valkyrie plass construction 1928 2.jpg
Valler 1930 2006 Oppgradering til metrostandard Bærum Kolsåsbanen Valler st.
Vestgrensa 1934 1999 Erstattet av Forskningsparken Nordre Aker Sognsvannsbanen 40000 Vestgrensa stasjon.jpg
Volvat 1936 1997 For kort plattform Frogner Røabanen 35739 Volvat stasjon.jpg

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alle stasjoner ligger inne i Oslo kommune og Bærum (Kolsåsbanen og Røabanen). Se dette kartet for å se bydelenes grenser sammen med andre opplysninger.
  2. ^ Helsfyr er endestasjon for linje 1 unntatt mandag til fredag 07-19, da den fortsetter til Ellingsrudåsen.
  3. ^ Jar er midlertidig endestasjon ettersom Kolsåsbanen er under ombygging.
  4. ^ Sentrum er ingen egen bydel i Oslo, men et område som består av under tusen innbyggere, og det administrative er styrt via Bydel St. Hanshaugen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]