Bydel Nordre Aker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bydel Nordre Aker

Kart over Bydel Nordre Aker

Land Norge Norge
Fylke Oslo
Status Bydel
Areal 13,57 km²
Befolkning 46 287
Bef.tetthet 3 411 innb./km²
Forgjenger Bydel Sogn (1988-2003)
Bydel Grefsen-Kjelsås (1988-2003)

Nordre Aker er en administrativ bydel i Oslo. Bydel Nordre Aker har 48 432 innbyggere (1. januar 2012)[1] og et areal på 13,6 km². Bydelen strekker seg fra Trondheimsveien i øst til Sognsvannsbekken i vest, og fra Nydalen i sør til Solemskogen i nord. Bydelen ble opprettet i 2004, da man slo sammen de gamle Bydel Sogn (1988-2003) og Bydel Grefsen-Kjelsås (1988-2003) og i tillegg utvidet med områdene Ullevål hageby, Blindern og Gaustad.

Bydelen regnes[av hvem?] som «ytre vest», men består av en sammenslåing mellom strøk som tradisjonelt hører til både vestkanten og østkanten. Nordre Aker er i stor grad forstadsbebyggelse. De urbane unntakene er Nydalen/Storo-området som utgjør den nordligste delen av byen Oslo, samt Blindern-området og Gaustadbekkdalen som huser store deler av Universitetet i Oslo.

Bydelsens administrasjon har i dag resepsjon i Bydelshuset i Nydalsveien 21, i den gamle bygningen til Bakke Mølle.

Strøk[rediger | rediger kilde]

Tradisjonell vestkant: Blindern, Gaustadbekkdalen, Gaustad, Ullevål Hageby, Sogn, Nordberg, Kringsjå, Korsvoll, Berg, Tåsen og Brekke. Tradisjonell Østkant: Nydalen, Grefsen, Disen (Oslo), Lofthus (Oslo) og Kjelsås.

Som Oslo Nord[rediger | rediger kilde]

Østkant og vestkant i Oslo brukes om de to delene av Oslo som dannes av det historiske sosio-økonomiske skillet langs Uelands gate. Nord for Uelands gate, hvor Bydel Nordre Aker befinner seg, er det vanskelig å snakke om østkant/vestkant. Et tradisjonelt skille følger imidlertid Maridalsveien. Dette gir vestkant/østkant-inndelinga over.

Likevel passer Øst/Vest-skillet i Oslo ganske dårlig i Nordre Aker. Gammel industri har forsvunnet, og de leilighetene som har kommet opp i gamle arbeiderstrøk som f.eks. Nydalen er ganske dyre. Grefsen og Kjelsås var også hjem til arbeidere som betjente industrien, men dette er nå utpregede villastrøk som er noen av byens dyreste. Bydel Nordre Aker har i dag Oslo – og Norges – høyeste utdanningsnivå. Kombinert med de høye boligprisene og det høye inntektsnivået er de gamle østkanstrøkene her oppe ganske atypiske. Til gjengjeld er de tradisjonelt vestlige strøkene i bydelen ikke blant Oslos mest "vestkantete". Spesielt Kringsjå med sin blokkbebyggelse kan minne like mye om Ytre Øst som Ytre Vest, og området rundt Ullevål stadion er heller ikke utprega vestkant i stil og funksjon. Hvordan man skal kunne definere strøkene i Nordre Aker blir derfor veldig utfordrende.

Villastrøkene på Kjelsås og Grefsen omtales gjerne som «nord i byen», eller bare "Oslo Nord".

Når det gjelder den andre måten å dele inn Oslo på, i Ytre og Indre By, faller Nordre Aker lettere inn i rammene - størstedelen, men ikke alt, av området ligger utenfor Ring 3, og må derfor anses å være i Ytre By. Nydalen og nordre Storo er imidlertid helt på grensen, har et tungt innslag av storbyfunksjoner, og har kjapp adgang til resten av Indre By via T-bane, buss og trikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folkemengde i Oslo etter delbydel og alder per 01.01.2012 (Excel-fil). Oslo kommune, Utviklings- og kompetanseetaten. Publisert 12. april 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bydel Nordre Aker – bilder, video eller lyd