Liste over Landkreise i Tyskland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Landkreiser (hvite) og kreisfrie byer (orange) i Tyskland.
Våpen
Tysk politikk





Tyskland er delt inn i 413 regioner, hvorav 301 kretser. Disse kalles på tysk Landkreis, bortsett fra i Nordrhein-Westfalen og Schleswig-Holstein hvor det brukes betegnelsen Kreis.

De øvrige distriktene er 112 kretsfrie byer, i Baden-Württemberg kalt Stadtkreis. Dette er byer som utgjør egne kretser.

Antallet landkreiser fordeler seg slik på delstatene:

  • Baden-Württemberg: 35
  • Bayern: 71
  • Brandenburg: 14
  • Hessen: 21
  • Mecklenburg-Vorpommern: 12
  • Niedersachsen: 38 (inklusive Hannoverregionen)
  • Nordrhein-Westfalen: 31 (inklusiv byregion Aachen)
  • Rheinland-Pfalz: 24
  • Saarland: 6 (inklusive regionalforbundet Saarbrücken)
  • Sachsen: 10
  • Sachsen-Anhalt: 11
  • Schleswig-Holstein: 11
  • Thüringen: 17
Krets (Kreis/landkreis) Delstat Administrasjonssenter
Byregion Aachen[1] Nordrhein-Westfalen Aachen
Ahrweiler Rheinland-Pfalz Bad Neuenahr-Ahrweiler
Aichach-Friedberg Bayern Aichach
Alb-Donau Baden-Württemberg Ulm[2]
Altenburger Land Thüringen Altenburg
Altenkirchen Rheinland-Pfalz Altenkirchen
Altmarkkreis Salzwedel Sachsen-Anhalt Salzwedel
Altötting Bayern Altötting
Alzey-Worms Rheinland-Pfalz Alzey
Amberg-Sulzbach Bayern Amberg[2]
Ammerland Niedersachsen Westerstede
Anhalt-Bitterfeld Sachsen-Anhalt Köthen
Ansbach Bayern Ansbach[2]
Aschaffenburg Bayern Aschaffenburg[2]
Augsburg Bayern Augsburg[2]
Aurich Niedersachsen Aurich
Bad Dürkheim Rheinland-Pfalz Bad Dürkheim
Bad Kissingen Bayern Bad Kissingen
Bad Kreuznach Rheinland-Pfalz Bad Kreuznach
Bad Tölz-Wolfratshausen Bayern Bad Tölz
Bamberg Bayern Bamberg[2]
Barnim Brandenburg Eberswalde
Bautzen Sachsen Bautzen
Bayreuth Bayern Bayreuth[2]
Berchtesgadener Land Bayern Bad Reichenhall
Bergstraße Hessen Heppenheim
Bernkastel-Wittlich Rheinland-Pfalz Wittlich
Biberach Baden-Württemberg Biberach
Birkenfeld Rheinland-Pfalz Birkenfeld
Böblingen Baden-Württemberg Böblingen
Bodenseekreis Baden-Württemberg Friedrichshafen
Börde Sachsen-Anhalt Haldensleben
Borken Nordrhein-Westfalen Borken
Breisgau-Hochschwarzwald Baden-Württemberg Freiburg[2]
Burgenlandkreis Sachsen-Anhalt Naumburg
Calw Baden-Württemberg Calw
Celle Niedersachsen Celle
Cham Bayern Cham
Kleve Nordrhein-Westfalen Kleve
Cloppenburg Niedersachsen Cloppenburg
Coburg Bayern Coburg[2]
Cochem-Zell Rheinland-Pfalz Cochem
Coesfeld Nordrhein-Westfalen Coesfeld
Cuxhaven Niedersachsen Cuxhaven
Dachau Bayern Dachau
Dahme-Spreewald Brandenburg Lübben
Darmstadt-Dieburg Hessen Darmstadt[2]
Deggendorf Bayern Deggendorf
Demmin Mecklenburg-Vorpommern Demmin
Diepholz Niedersachsen Diepholz
Dillingen Bayern Dillingen
Dingolfing-Landau Bayern Dingolfing
Dithmarschen Schleswig-Holstein Heide
Donau-Ries Bayern Donauwörth
Donnersbergkreis Rheinland-Pfalz Kirchheimbolanden
Düren Nordrhein-Westfalen Düren
Ebersberg Bayern Ebersberg
Eichsfeld Thüringen Heilbad Heiligenstadt
Eichstätt Bayern Eichstätt
Eifelkreis Bitburg-Prüm Rheinland-Pfalz Bitburg
Elbe-Elster Brandenburg Herzberg
Emmendingen Baden-Württemberg Emmendingen
Emsland Niedersachsen Meppen
Ennepe-Ruhr-Kreis Nordrhein-Westfalen Schwelm
Enz Baden-Württemberg Pforzheim[2]
Erding Bayern Erding
Erlangen-Höchstadt Bayern Erlangen[2]
Erzgebirgskreis Sachsen Annaberg-Buchholz
Esslingen Baden-Württemberg Esslingen am Neckar
Euskirchen Nordrhein-Westfalen Euskirchen
Forchheim Bayern Forchheim
Freising Bayern Freising
Freudenstadt Baden-Württemberg Freudenstadt
Freyung-Grafenau Bayern Freyung
Friesland Niedersachsen Jever
Fulda Hessen Fulda
Fürstenfeldbruck Bayern Fürstenfeldbruck
Fürth Bayern Zirndorf
Garmisch-Partenkirchen Bayern Garmisch-Partenkirchen
Germersheim Rheinland-Pfalz Germersheim
Gießen Hessen Gießen
Gifhorn Niedersachsen Gifhorn
Göppingen Baden-Württemberg Göppingen
Görlitz Sachsen Görlitz
Goslar Niedersachsen Goslar
Gotha Thüringen Gotha
Göttingen Niedersachsen Göttingen
Grafschaft Bentheim Niedersachsen Nordhorn
Greiz Thüringen Greiz
Groß-Gerau Hessen Groß-Gerau
Günzburg Bayern Günzburg
Güstrow Mecklenburg-Vorpommern Güstrow
Gütersloh Nordrhein-Westfalen Gütersloh
Hameln-Pyrmont Niedersachsen Hameln
Hannover Niedersachsen Hannover
Harburg Niedersachsen Winsen
Harz Sachsen-Anhalt Halberstadt
Haßberge Bayern Haßfurt
Havelland Brandenburg Rathenow
Heidenheim Baden-Württemberg Heidenheim
Heilbronn Baden-Württemberg Heilbronn[2]
Heinsberg Nordrhein-Westfalen Heinsberg
Helmstedt Niedersachsen Helmstedt
Herford Nordrhein-Westfalen Herford
Hersfeld-Rotenburg Hessen Bad Hersfeld
Herzogtum Lauenburg Schleswig-Holstein Ratzeburg
Hildburghausen Thüringen Hildburghausen
Hildesheim Niedersachsen Hildesheim
Hochsauerland Nordrhein-Westfalen Meschede
Hochtaunuskreis Hessen Bad Homburg
Hof Bayern Hof
Hohenlohe Baden-Württemberg Künzelsau
Holzminden Niedersachsen Holzminden
Höxter Nordrhein-Westfalen Höxter
Ilm-Kreis Thüringen Arnstadt
Jerichower Land Sachsen-Anhalt Burg
Kaiserslautern Rheinland-Pfalz Kaiserslautern[2]
Karlsruhe Baden-Württemberg Karlsruhe[2]
Kassel Hessen Kassel[2]
Kelheim Bayern Kelheim
Kitzingen Bayern Kitzingen
Konstanz Baden-Württemberg Konstanz
Kronach Bayern Kronach
Kulmbach Bayern Kulmbach
Kusel Rheinland-Pfalz Kusel
Kyffhäuserkreis Thüringen Sondershausen
Lahn-Dill Hessen Wetzlar
Landsberg Bayern Landsberg
Landshut Bayern Landshut[2]
Leer Niedersachsen Leer
Leipzig Sachsen Borna
Lichtenfels Bayern Lichtenfels
Limburg-Weilburg Hessen Limburg
Lindau Bayern Lindau
Lippe Nordrhein-Westfalen Detmold
Lörrach Baden-Württemberg Lörrach
Lüchow-Dannenberg Niedersachsen Lüchow
Ludwigsburg Baden-Württemberg Ludwigsburg
Ludwigslust Mecklenburg-Vorpommern Ludwigslust
Lüneburg Niedersachsen Lüneburg
Main-Kinzig Hessen Gelnhausen
Main-Spessart Bayern Karlstadt am Main
Main-Tauber Baden-Württemberg Tauberbischofsheim
Main-Taunus Hessen Hofheim
Mainz-Bingen Rheinland-Pfalz Ingelheim
Mansfeld-Südharz Sachsen-Anhalt Sangerhausen
Marburg-Biedenkopf Hessen Marburg
Märkischer Kreis Nordrhein-Westfalen Lüdenscheid
Märkisch-Oderland Brandenburg Seelow
Mayen-Koblenz Rheinland-Pfalz Koblenz[2]
Mecklenburg-Strelitz Mecklenburg-Vorpommern Neustrelitz
Meißen Sachsen Meißen
Merzig-Wadern Saarland Merzig
Mettmann Nordrhein-Westfalen Mettmann
Miesbach Bayern Miesbach
Miltenberg Bayern Miltenberg
Minden-Lübbecke Nordrhein-Westfalen Minden
Mittelsachsen Sachsen Freiberg
Mühldorf Bayern Mühldorf
München Bayern München[2]
Müritz Mecklenburg-Vorpommern Waren
Neckar-Odenwald Baden-Württemberg Mosbach
Neuburg-Schrobenhausen Bayern Neuburg
Neumarkt Bayern Neumarkt in der Oberpfalz
Neunkirchen Saarland Ottweiler
Neustadt (Aisch)-Bad Windsheim Bayern Neustadt (Aisch)
Neustadt (Waldnaab) Bayern Neustadt an der Waldnaab
Neu-Ulm Bayern Neu-Ulm
Neuwied Rheinland-Pfalz Neuwied
Nienburg Niedersachsen Nienburg
Nordfriesland Schleswig-Holstein Husum
Nordhausen Thüringen Nordhausen
Nordsachsen Sachsen Torgau
Nordvorpommern Mecklenburg-Vorpommern Grimmen
Nordwestmecklenburg Mecklenburg-Vorpommern Grevesmühlen
Northeim Niedersachsen Northeim
Nürnberger Land Bayern Lauf an der Pegnitz
Oberallgäu Bayern Sonthofen
Oberbergischer Kreis Nordrhein-Westfalen Gummersbach
Oberhavel Brandenburg Oranienburg
Oberspreewald-Lausitz Brandenburg Senftenberg
Odenwaldkreis Hessen Erbach
Oder-Spree Brandenburg Beeskow
Offenbach Hessen Dietzenbach
Oldenburg Niedersachsen Wildeshausen
Olpe Nordrhein-Westfalen Olpe
Ortenaukreis Baden-Württemberg Offenburg
Osnabrück Niedersachsen Osnabrück[2]
Ostalbkreis Baden-Württemberg Aalen
Ostallgäu Bayern Marktoberdorf
Osterholz Niedersachsen Osterholz-Scharmbeck
Osterode Niedersachsen Osterode
Ostholstein Schleswig-Holstein Eutin
Ostprignitz-Ruppin Brandenburg Neuruppin
Ostvorpommern Mecklenburg-Vorpommern Anklam
Paderborn Nordrhein-Westfalen Paderborn
Parchim Mecklenburg-Vorpommern Parchim
Passau Bayern Passau[2]
Peine Niedersachsen Peine
Pfaffenhofen Bayern Pfaffenhofen a.d.Ilm
Pinneberg Schleswig-Holstein Pinneberg
Plön Schleswig-Holstein Plön
Potsdam-Mittelmark Brandenburg Belzig
Prignitz Brandenburg Perleberg
Rastatt Baden-Württemberg Rastatt
Ravensburg Baden-Württemberg Ravensburg
Recklinghausen Nordrhein-Westfalen Recklinghausen
Regen Bayern Regen
Regensburg Bayern Regensburg[2]
Rems-Murr Baden-Württemberg Waiblingen
Rendsburg-Eckernförde Schleswig-Holstein Rendsburg
Reutlingen Baden-Württemberg Reutlingen
Rhein-Erft-Kreis Nordrhein-Westfalen Bergheim
Rheingau-Taunus Hessen Bad Schwalbach
Rhein-Hunsrück Rheinland-Pfalz Simmern
Rheinisch-Bergischer Kreis Nordrhein-Westfalen Bergisch-Gladbach
Rheinkreis Neuss Nordrhein-Westfalen Neuss
Rhein-Lahn Rheinland-Pfalz Bad Ems
Rhein-Neckar Baden-Württemberg Heidelberg[2]
Rhein-Pfalz-Kreis Rheinland-Pfalz Ludwigshafen[2]
Rhein-Sieg Nordrhein-Westfalen Siegburg
Rhön-Grabfeld Bayern Bad Neustadt
Rosenheim Bayern Rosenheim[2]
Rostock Mecklenburg-Vorpommern Güstrow
Rotenburg Niedersachsen Rotenburg
Roth Bayern Roth bei Nürnberg
Rottal-Inn Bayern Pfarrkirchen
Rottweil Baden-Württemberg Rottweil
Rügen Mecklenburg-Vorpommern Bergen
Saale-Holzland Thüringen Eisenberg
Saalekreis Sachsen-Anhalt Merseburg
Saale-Orla Thüringen Schleiz
Saalfeld-Rudolstadt Thüringen Saalfeld
Saarbrücken Saarland Saarbrücken
Saarlouis Saarland Saarlouis
Saarpfalz Saarland Homburg
Sächsische Schweiz-Osterzgebirge Sachsen Pirna
Salzlandkreis Sachsen-Anhalt Bernburg
Sankt Wendel Saarland Sankt Wendel
Schaumburg Niedersachsen Stadthagen
Schleswig-Flensburg Schleswig-Holstein Schleswig
Schmalkalden-Meiningen Thüringen Meiningen
Schwäbisch Hall Baden-Württemberg Schwäbisch Hall
Schwalm-Eder Hessen Homberg
Schwandorf Bayern Schwandorf
Schwarzwald-Baar Baden-Württemberg Villingen-Schwenningen
Schweinfurt Bayern Schweinfurt[2]
Segeberg Schleswig-Holstein Bad Segeberg
Siegen-Wittgenstein Nordrhein-Westfalen Siegen
Sigmaringen Baden-Württemberg Sigmaringen
Soest Nordrhein-Westfalen Soest
Soltau-Fallingbostel Niedersachsen Bad Fallingbostel
Sömmerda Thüringen Sömmerda
Sonneberg Thüringen Sonneberg
Spree-Neiße Brandenburg Forst
Stade Niedersachsen Stade
Starnberg Bayern Starnberg
Steinburg Schleswig-Holstein Itzehoe
Steinfurt Nordrhein-Westfalen Steinfurt
Stendal Sachsen-Anhalt Stendal
Stollberg Sachsen Stollberg
Stormarn Schleswig-Holstein Bad Oldesloe
Straubing-Bogen Bayern Straubing[2]
Südliche Weinstraße Rheinland-Pfalz Landau[2]
Südwestpfalz Rheinland-Pfalz Pirmasens[2]
Teltow-Fläming Brandenburg Luckenwalde
Tirschenreuth Bayern Tirschenreuth
Traunstein Bayern Traunstein
Trier-Saarburg Rheinland-Pfalz Trier[2]
Tübingen Baden-Württemberg Tübingen
Tuttlingen Baden-Württemberg Tuttlingen
Uckermark Brandenburg Prenzlau
Uecker-Randow Mecklenburg-Vorpommern Pasewalk
Uelzen Niedersachsen Uelzen
Unna Nordrhein-Westfalen Unna
Unstrut-Hainich Thüringen Mühlhausen
Unterallgäu Bayern Mindelheim
Vechta Niedersachsen Vechta
Verden Niedersachsen Verden
Viersen Nordrhein-Westfalen Viersen
Vogelsbergkreis Hessen Lauterbach
Vogtlandkreis Sachsen Plauen
Vulkaneifel Rheinland-Pfalz Daun
Waldeck-Frankenberg Hessen Korbach
Waldshut Baden-Württemberg Waldshut-Tiengen
Warendorf Nordrhein-Westfalen Warendorf
Wartburgkreis Thüringen Eisenach
Weilheim-Schongau Bayern Weilheim
Weimarer Land Thüringen Apolda
Weißenburg-Gunzenhausen Bayern Weißenburg
Werra-Meißner Hessen Eschwege
Wesel Nordrhein-Westfalen Wesel
Wesermarsch Niedersachsen Brake
Westerwaldkreis Rheinland-Pfalz Montabaur
Wetteraukreis Hessen Friedberg (Hessen)
Wittenberg Sachsen-Anhalt Wittenberg
Wittmund Niedersachsen Wittmund
Wolfenbüttel Niedersachsen Wolfenbüttel
Wunsiedel Bayern Wunsiedel
Würzburg Bayern Würzburg[2]
Zollernalbkreis Baden-Württemberg Balingen
Zwickau Sachsen Zwickau

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internettside til Byregion Achen
  2. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab Sete for kretsens administrasjon, men ikke del av distriktet (de er kretsfrie regioner).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]