Hopp til innhold

Kleve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kleve

Flagg

Våpen

LandTysklands flagg Tyskland
DelstatNordrhein-Westfalens flagg Nordrhein-Westfalen
DistriktRegierungsbezirk Düsseldorf
LandkretsKreis Kleve
StatusBy
Ligger vedRhinen
Grunnlagt1092 (Julian)
Postnummer47533
Retningsnummer02821
Areal97,76 km²[1]
Befolkning53 388[2] (2022)
Bef.tetthet546,11 innb./km²
Høyde o.h.12 meter
Nettsidewww.kleve.de
Kart
Kleve
51°47′N 6°08′Ø

Fra havnen i 1895

Kleve, Clèvefransk, Kleefnederlandsk, er en by i nordvest i delstaten Nordrhein-Westfalen i Tyskland, nær grensen til Nederland og elven Rhinen. Byen er 97,79 km² og har 49 392 innbyggere.

I dag tilhører byen Kreis Kleve og er hovedstad i denne kretsen.

Navnet Kleve stammer sannsynligvis fra det tyske ordet «Kliff» («klippe») og kan henspille på den klippen hvor hertugslottet Schwanenburg er bygget. Imidlertid inneholdt byvåpenet tre kløvere (tysk: «Klee») og som uttales som bynavnet i den lokale dialekten og i nederlandsk «Kleef». Bynavnet ble tidligere stavet med en C gjennom historien, men under språkreformen på 1930-tallet ble dette endret til K. Dagens ledende parti i den politiske ledelsen har uttalt at de vil arbeide for at bynavnet igjen skal bli stavet med en C.

I løpet av middelalderen vokste fire mindre steder seg sammen til dagens by. Det var slottet Schwanenburg med den tilhørende landsbyen, den første byen Kleve på Heidebergåsene og Neustadt («den nye byen») fra 1300-tallet. I 1242 fikk Kleve byprivilegier. Hertugdømmet Kleve omfattet i hovedsak dagens distrikt med samme navn, Wesel og Duisburg ble slått sammen med Hertugdømmet Mark i 1368, og ble selv et hertugdømme i 1417, for så å bli slått sammen med de naboliggende hertugdømmene Jülich og Berg i 1521 da Johann III, hertugen av Kleve giftet seg med Maria av Jülich-Berg, arving til Jülich-Berg-Ravenburg.

Under tredveårskrigen hadde byen vært under kontroll av De forente Nederlandene, men etter krigen i 1648 ble det strid om arverettighetene til området, og Kleve ble en eksklave under Preussen.

Byen ble utsatt for hard bombing under andre verdenskrig og det er lite av det tidligere byen igjen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]