Liste over Færøyenes finansministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Finansministeren (færøysk: landsstýrismaðurin í fíggjarmálum) er en viktig del av Færøyenes regjering og øyenes økonomi. Det har allikevel vært sjelden at finanssaker har vært forbeholdt et eget departement, men har oftest vært samlet sammen med andre ansvarsområder som nærings-, landbruks-, fiske- og industripolitikk. Det har også vært andre, mer utradisjonelle konstellasjoner, men ministerens ansvarsområde har vært mer eller mindre uforandret siden 1993.

Periode Navn Parti Departement
1959–1963 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Skatte-, fiskeri- og justisdepartementet
1963–1967 Erlendur Patursson Tjóðveldisflokkurin Finans-, fiskeri- og justisdepartementet
1967–1970 Kristian Djurhuus Sambandsflokkurin Finans-, landbruks- og fiskeridepartementet[1]
1970–1975 Peter F. Christiansen Sambandsflokkurin Finans- og landbruksdepartementet
1975–1981 Demmus Hentze Fólkaflokkurin Finansdepartementet
1981–1985 Tórbjørn Poulsen Sjálvstýrisflokkurin Finans-, kommunal- og kulturdepartementet
1985–1989 Jóngerð Purkhús Tjóðveldisflokkurin Finans-, økonomi- og miljødepartementet
1989 Finnbogi Ísakson Tjóðveldisflokkurin Finans- og økonomidepartementet[2]
1989–1991 Ivan Johannesen Sambandsflokkurin Finans-, havbruks- og kommunaldepartementet
1991–1993 Jógvan Sundstein Fólkaflokkurin Finans- og kommunaldepartementet
1993–1994 Finnbogi Ísakson Tjóðveldisflokkurin Finans- og økonomidepartementet
1994–1996 Jóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Finans- og økonomidepartementet
1996–1998 Anfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Finans- og økonomidepartementet
1998–2003 Karsten Hansen[3] Tjóðveldisflokkurin Finansdepartementet[4]
2004–2007 Bárður Nielsen Sambandsflokkurin Finansdepartementet
2007–2008 Magni Laksáfoss Sambandsflokkurin Finansdepartementet
2008 Karsten Hansen Miðflokkurin Finansdepartementet
2008–2011 Jóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Finansdepartementet
2011 Aksel V. Johannesen Javnaðarflokkurin Finansdepartementet
2011– Jørgen Niclasen Fólkaflokkurin Finansdepartementet

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Djurhuus var statsminister fra 1968 til 1970, men hadde fortsatt utenriks-, finans- og landbrukssaker som ansvarsområde.
  2. ^ Hadde også ansvaret for saker angående fjernsyn og radio.
  3. ^ Kallsberg var statsminister fra 1998 til 2004, og tok over ansvaret for finanssaker etter Karsten Hansen fra 2003 til 2004.
  4. ^ Dette departementet het Finans- og økonomidepartementet fra 1998 til 2002.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]