Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Liste over folketingsmedlemmer for Færøyene inkluderer alle representanter valgt til det danske Folketinget fra Færøyene. Fra 1849 til 1953 var Folketinget ett av to kamre i Rigsdagen; det andre kammeret var Landstinget. Færøyene valgte én representant til hvert av kamrene, og siden 1953 velger Færøyene to representanter til Folketinget. Det har vært vanlig for færøyske representanter å tilslutte seg et dansk politisk partis folketingsgruppe, men også i nyere tid finnes det unntak. Dagens representanter er Edmund Joensen fra Sambandsflokkurin og Sjúrður Skaale fra Javnaðarflokkurin, som er tilsluttet henholdsvis Venstre og Socialdemokraterne.

Folketinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Tilknyttet Periode Merknader
Winther, Niels ChristopherNiels Christopher Winther Uavhengig 1851–1857
Bærentsen, EnokEnok Bærentsen Uavhengig 1857–1858
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller Uavhengig 1858–1864
Petersen, JohannesJohannes Petersen Uavhengig 1864–1866
Lunddahl, Jacob AndreasJacob Andreas Lunddahl Uavhengig 1866–1869
Effersøe, Oliver PetræusOliver Petræus Effersøe Uavhengig 1869–1872
Bærentsen, BærentBærent Bærentsen Uavhengig 1872–1884
Schrøter, Johan HenrikJohan Henrik Schrøter Uavhengig 1884–1887
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller Uavhengig 1887–1890
Thomsen, ThomasThomas Thomsen Uavhengig 1890–1898
Olsen, KlæmintKlæmint Olsen Uavhengig 1898–1901
Patursson, JóannesJóannes Patursson Uavhengig Venstrereformpartiet 1901–1906
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1906–1913 Venstrereformpartiet før 1909
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen Sambandsflokkurin Venstre 1913–1915
Mortensen, EdwardEdward Mortensen Sjálvstýrisflokkurin 1915–1918
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen Sambandsflokkurin Venstre 1918–1939
Poulsen, JohanJohan Poulsen Sambandsflokkurin Venstre 1939–1943
Petersen, ThorsteinThorstein Petersen Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 1943–1950 Boikottet møtene fra 1947
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1948–1953
Poulsen, JohanJohan Poulsen Sambandsflokkurin Venstre 1950–1953

Landstinget før 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Tilknyttet Periode Merknader
Weihe, Johan HendrikJohan Hendrik Weihe Uavhengig 1851–1853
Dahlerup, Carl EmilCarl Emil Dahlerup Uavhengig 1855–1863
Holten, PeterPeter Holten Uavhengig 1862–1865
Lützen, Andreas ChristianAndreas Christian Lützen Uavhengig 1863–1864
Müller, Hans ChristopherHans Christopher Müller Uavhengig 1865–1886
Olsen, KlæmintKlæmint Olsen Uavhengig 1886–1894
Petersen, FríðrikurFríðrikur Petersen Uavhengig 1894–1902
Bærentsen, ChristianChristian Bærentsen Uavhengig Venstrereformpartiet 1902–1906
Petersen, FríðrikurFríðrikur Petersen Sambandsflokkurin Venstre 1906–1914
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1914–1915
Petersen, FríðrikurFríðrikur Petersen Sambandsflokkurin Venstre 1915–1917
Samuelsen, AndrassAndrass Samuelsen Sambandsflokkurin Venstre 1916–1917 Vararepresentant
Patursson, JóannesJóannes Patursson Sjálvstýrisflokkurin Radikale Venstre 1918–1920
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1920–1928
Patursson, JóannesJóannes Patursson Sjálvstýrisflokkurin Uavhengig 1928–1936
Effersøe, OliverOliver Effersøe Sambandsflokkurin Venstre 1929–1933
Niclasen, PoulPoul Niclasen Sambandsflokkurin Uavhengig 1936–1953 Socialdemokraterne før 1939. Døde i 1953
Iversen, HansHans Iversen Sambandsflokkurin Venstre 1953 Vararepresentant

Folketinget etter 1953[rediger | rediger kilde]

Navn Parti Tilknyttet Periode Merknader
Poulsen, JohanJohan Poulsen Sambandsflokkurin Venstre 1953–1964
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1953–1957
Djurhuus, HákunHákun Djurhuus Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 1957–1960
Nielsen, JohanJohan Nielsen Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1960–1964
Dam, Peter MohrPeter Mohr Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1964–1967
Andreasen, PoulPoul Andreasen Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 1964–1968
Nielsen, JohanJohan Nielsen Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1967–1984 Vararepresentant
Djurhuus, HákunHákun Djurhuus Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 1968–1973
Patursson, ErlendurErlendur Patursson Tjóðveldisflokkurin Uavhengig 1973–1977
Ellefsen, PauliPauli Ellefsen Sambandsflokkurin Venstre 1977–1987
Lindenskov, JacobJacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1979–1984
Olsen, Johannes MartinJohannes Martin Olsen Sambandsflokkurin Venstre 1979–1998 Vararepresentant
Breckmann, ÓliÓli Breckmann Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 1984–2001
Dam, AtliAtli Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1987–1988
Lindenskov, JacobJacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1987–1988 Vararepresentant
Ellefsen, PauliPauli Ellefsen Sambandsflokkurin Venstre 1988–1990
Dam, AtliAtli Dam Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1990–1994
Lindenskov, JacobJacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1990–1993 Vararepresentant
Joensen, EdmundEdmund Joensen Sambandsflokkurin Venstre 1994–1998
Eidesgaard, JóannesJóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 1998–2001
Hoydal, HøgniHøgni Hoydal Tjóðveldi Den Nordatlantiske Gruppe 2001–2011
Petersen, Lisbeth L.Lisbeth L. Petersen Sambandsflokkurin Venstre 2001–2005
Jacobsen, TórbjørnTórbjørn Jacobsen Tjóðveldi Den Nordatlantiske Gruppe 2001–2004 Vararepresentant
Kallsberg, AnfinnAnfinn Kallsberg Fólkaflokkurin Det Konservative Folkeparti 2005–2007
Joensen, EdmundEdmund Joensen Sambandsflokkurin Venstre 2007–
Skaale, SjúrðurSjúrður Skaale Tjóðveldi Den Nordatlantiske Gruppe 2007–2008 Vararepresentant
Skaale, SjúrðurSjúrður Skaale Javnaðarflokkurin Socialdemokraterne 2011–