Katsushika Hokusai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
«Den store bølgen ved Kanagawa» (fra serien De 36 Fuji-prospekter), Metropolitan Museum of Art, New York

Katsushika Hokusai (葛飾北斎 Katsushika Hokusai; født antagelig 31. oktober 1760 i Honjo, død 10. mai 1849) var en japansk tegner, maler og grafiker og av de betydeligste representanter for den japanske Ukiyo-e. Hans mest kjente verker er fargetresnitt fra serien De 36 Fuji-prospekter.


Biografi[rediger | rediger kilde]

Rød Fuji
Katsushika Hokusai, Selvportrett

Hokusai ble født i Honjo rett øst for Edo (dagens Tokyo) i den niende måneden i Horekiperiodens tiende år (oktober-november 1760). Hans biologiske opphav er ukjent, men han ble adoptert inn i en håndverkerfamilie. Hans far, Nakajima Issai, laget speil for hoffet til Shogunen. Hans interesse for tegning ble vakt i femårsalderen. 18 år gammel hadde han noe erfaring med treskjæring og begynte i studioet til ukiyo-e mesteren Katsugawa Shunsho. I 1779 offentliggjorde han sine første arbeider. Det dreier seg om skuespillerportretter utgitt under navnet Shunro. Hokusais manglende respekt for mesterens prinsipper ledet til at han i 1785 måtte forlate lærlingeplassen.

Hohusai reiste så omkring og byttet hyppig lærere og skoler. Han benyttet seg av mer en 30 forskjellige navn og bodde omkring 90 forskjellige steder. Hele tiden perfeksjonerte han sin kunst. I 1782 utgav han en bok med egne illustrasjoner.

Mellom 1796 og 1802 produserte Hokusai kanskje så mye som 30 000 bokillustrasjoner og andre fargetrykk. Han lot seg inspirere av såvel det japanske dagligliv som tradisjoner og legender.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Etter hans død kom noen kopier av hans tresnitt til vesten. Disse influerte blant andre Vincent van Gogh og Paul Gauguin.

Katsushika Hokusai vurderes høyere innen vestlig kultur enn i Japan. Mange japanske trykk ble importert til Europa, særlig til Paris, i midten av det det 19. århundre. Disse trykkene ble samlet og var populære blant impresjonistiske kunstnere som Claude Monet, Edgar Degas, og Henri de Toulouse-Lautrec, som lot seg influere av den japanske kunsten.

Arbeider[rediger | rediger kilde]

Den store bølgen ved Kanagawa er sannsynligvis hans mest kjente verk. I bildet er en stor bølge iferd med å sluke båter og mannskap. I bakgrunnen skimtes fjellet Fuji. Bølgene i bildet kalles ofte feilaktig tsunami (津波), men den korrekte betegnelsen er okinami (沖波), store havsbølger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Katsushika Hokusai – bilder, video eller lyd