Nichiren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Statue av Nichiren utenfor Honnoji

Nichiren (japansk: 日蓮, født 16. februar 1222 i landsbyen Kominato i Nagasedistriktet i Awaprovinsen, død 13. oktober 1282) var en japansk religiøs reformator og buddhist. Han forkynte at Lotussutraen var den høyeste og ultimate lære, som Buddha forkynte mot slutten av sitt liv. Den var ifølge Nichiren essensen av Buddhas lære om karma og det eneste middel til å oppnå opplysning og nirvana i Lovens siste dager eller Mappo.

Nichiren betraktet seg selv som inkarnasjonen av bodhisattva Viśiṣṭacāritra, som omtales i tre kapitler av denne teksten. Den sentrale loven i Lotussutraen var ifølge Nichiren messingen av Daimoku eller mantraene Nam(u) Myōhō Renge Kyō, som inneholder tittelen på teksten.

Nichiren var kontroversiell hele sitt liv. Han begynte som munk ved skolen Tendai-shū, men brøt med denne i 1253 og skapte sin egen retning. To ganger ble han sendt i eksil eller landsforvisning av Kamakura-shōgunatet, og i 1274 forlot han frivillig byen og vandret opp til fjellet Minobu. I juli 1260 leverte han en kortfattet traktet til shōgunatet med tittelen Risshō Ankoku Ron – «Etableringen av den sanne lære for å gjøre landet fredfylt.» Traktaten er idag en del av Japans nasjonalskatter.

Nichirens lære ble opphav til Nichirenbuddhismen. Den er en av to store retninger innen japansk buddhisme som oppstod under Kamakuraperioden. Den andre store retningen er Jōdo-shū, eller den japanske avleggeren av det rene land, som ble etablert av Hōnen i 1175.


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)