Edgar Degas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Edgar Degas, Selvportrett, 1857-1858

Hilaire Germain Edgar Degas (født 19. juli 1834, død 27. september 1917) var en fransk maler og skulptør.

Degas er særlig kjent for sine mange framstillinger av ballettdansere og scener fra hesteveddeløp. Han var også en svært dyktig og ettertraktet portrettmaler og er en av de mest kjente kunstnerne fra den impresjonistiske kretsen.

Hans nyskapende komposisjoner, påvirket av fotografi og japanske trykk, og hans talent for tegning og fremstilling av bevegelse gjorde han til en stor kunstner på slutten av 1800-tallet. Selv om Degas blir regnet med blant impresjonistene, bærer hans arbeider også preg av klassisismen og realismen og i noen tilfeller også påvirkning fra romantikken.

I 1859 åpnet Degas et studio i Paris hvor han malte portretter og historiske motiver. Dette var populære temaer blant tidens kunstkjøpere. Han fikk mange klienter og slapp unna de økonomiske vanskelighetene mange av hans samtidige kolleger følte på kroppen.

I 1866 sluttet Degas å male historiske motiver. Et viktig bidrag til denne beslutningen var hans møte med Manet noen år tidligere. Manet foretrakk å male det moderne livet heller enn de tradisjonelle motivene fra historie og religion. Degas' arbeider fra slutten av 1860-tallet henter sine motiver fra teatret og veddeløpsbanen. Nå begynner også påvirkningen fra japansk kunst å bli tydelig i hans malerier.

På begynnelsen av 1870-tallet deltok han i den fransk-prøyssiske krigen, før han tilbrakte noen år i New Orleans, Louisiana. Da han dro tilbake til Paris, åpnet han et nytt studio og konsentrerte seg om å male scener fra det moderne liv (dansere, akrobater, sangere osv.).

Under sin deltagelse i krigen hadde Degas fått en øyeskade. På 1880-tallet ble hans syn stadig svakere. Han begynte derfor å konsentrere seg om skulptur og pastell, hvor han ikke trengte det skarpe blikket som i sine malerier. I årene etter 1890 måtte han gå over til å jobbe bare med store formater, og i 1908 sluttet han helt med kunst. Han ble i disse årene mer og mer eksentrisk og levde et tilbaketrukket liv.

Degas er begravet i Cimetière de Montmartre i Paris. Degas etterlot seg mer enn 200 malerier og pasteller og 150 skulpturer.

Commons Commons: Edgar Degas – bilder, video eller lyd