John Ogilvie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
John Ogilvie
Helgen
John Ogilvie
Født 1579
Drum-na-Keith, Banffshire, Skottland
Død 10. mars 1615
Glasgow
Hengt
Saligkåret 22. desember 1929
Helligkåret 17. oktober 1976
Anerkjent av Den katolske kirke
Festdag 10. mars
Se også Ekstern biografi

John Ogilvie (født 1579 i Drum-na-Keith, Banffshire, Skottland, død 10. mars 1615 ved Glasgow Cross, Glasgow var en skotsk katolsk jesuitt, prest, martyr og helgen. Hans festdag feires på hans dødsdag 10. mars.

Biografi[rediger | rediger kilde]

John Ogilvie ble oppdratt som kalvinist, men konverterte til Den katolske kirke i 1596. Tre år senere sluttet han seg til Jesuittordenen og virket i Østerrike, i første rekke i Graz og Wien. Han ble ordinert til prest i Paris i 1610 og etter å ha tjenestegjort i Frankrike vendte han hjem til Skottland i 1613.

Ogilvie tjenestegjorde blant de i Glasgow-området som forble katolikker etter reformasjonen i Skottland i 1560 da det hadde blitt forbudt å preke og undervise i den katolske tro, samt forbudt å lese messer og feire eukaristi i Skottland. Ogilvie feiret messe hjemme hos katolikker og ga sjelesorg.

I 1614 ble Ogilvie angitt og arrestert. Erkebiskop John Spottiswoode sørget for at Ogilvie ble kastet i fengsel, hvor han under tortur ble beordret til å avsverge sin katolske tro og troskap mot paven og angi andre katolikker. Ogilvie stod i mot og ble til slutt dømt til døden ved hengning, trekking og kvartering. Henrettelsen ble gjennomført 10. mars 1615.

Kilder[rediger | rediger kilde]