Paisley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Paisley
Paisley
Paisley Town Hall
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land Skottland Skottland
Region: Renfrewshire
Trad. grevskap: Renfrewshire
Status By (town)
Befolkning 74 170 (2001)

Paisley (skotsk gælisk: Pàislig) er en by og tidligere burgh i Renfrewshire i Skottland. Den ligger omkring 11,1 km vest-sørvest for Glasgow, ikke langt fra Glasgow internasjonale lufthavn. Nord for byen møtes White Cart Water og Black Cart Water og danner elven Cart. Byen er administrativt senter for Renfrewshire.

Tidligere mente man at den romerske festningen Vanduara, som ble nevnt av Klaudios Ptolemaios, lå der Paisley nå ligger. Denne identifikasjonen er basert primært på likheten mellom navnene Vanduara og Gwen-dwr, det antatte brytoniske navnet på White Cart Water. Det er ikke gjort funn som støtter teorien, og de fleste har gått bort fra den.

I det 12. århundre ble det grunnlagt et kloster i Paisley, og en bosetning vokste raskt opp rundt dette. Innen et århundre hadde gått ble klosteret et abbedi. Byen ble senere, i 18. og 19. århundre kjent for tekstilproduksjon, spesielt bomull med det distinkte paisleymønsteret.

Byen er den femte største i Skottland, og den største med status som town. Byen tilhører den sørvestlige delen av Stor-Glasgow.

Referanser[rediger | rediger kilde]