John Forbes Nash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
John Forbes Nash jr.
John Forbes Nash jr.
Født 13. juni 1928 (86 år)
Bluefield, West Virginia, USA
Nasjonalitet Amerikansk
Institusjoner Massachusetts Institute of Technology
Princeton University
Alma mater Princeton University
Carnegie Institute of Technology (nå en del av Carnegie Mellon University)
Fagfelt Matematikk
Samfunnsøkonomi
Akademisk veileder Albert W. Tucker
Kjent for Nash-likevekt
Algebraisk geometri
Spillteori
Medlem av National Academy of Sciences
Priser og utmerkelser Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel (1994)

Nobel prize medal.svg
Nobels minnepris i økonomi
1994

John Forbes Nash jr. (født 13. juni 1928 i Bluefield i West Virginia) er en amerikansk matematiker som har jobbet innenfor spillteori. Han fikk, sammen med to andre forskere, Reinhard Selten og John Harsanyi, Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel i 1994.

I 1950 presenterte John Nash et bevis for at likevekter eksisterer i alle endelige ikke-kooperative spill. Et spill kjennetegnes av at spillernes realiserte belønninger ikke bare avhenger av deres egne handlinger, men også av handlingene til andre spillere, og at dette er åpent kjent.

Denne typen interaksjon er utbredt i det politiske liv. For eksempel er stemmeoppslutningen til et parti i valg avhengig av hvilket program partiet stiller på, men også av hvilke programmer de andre partiene stiller på.

Ikke-kooperative spill kjennetegnes av at endelige selvbindinger ikke kan gjøres gjeldende. Dette betyr at bare løfter og trusler som det er i spillerens interesse å gjennomføre, vil bli gjennomført når spørsmålet om dette aktualiseres. For eksempel er ikke valgløfter i seg selv bindende for partier.

En Nash-likevekt kjennetegnes av at spillernes strategier (fullstendige planer for de handlinger som skal gjennomføres i spillet) er beste svar mot hverandre. I en slik likevekt har ingen spiller grunn til å angre sine handlingsvalg, gitt de øvrige spillernes handlingsvalg og det spilleren visste da han eller hun handlet.

I moderne statsvitenskap utvises det stor skepsis til argumenter om at spillere vil være utenfor likevekt. Dette fordi slike hypoteser innebærer at minst en spiller har sterke incitamenter til å endre sin adferd, og at en derfor har grunn til å tro at situasjonen er ustabil i en fundamental forstand.

Nash' bevis for eksistens av likevekt er meget sentral, fordi det viser at det vi leter etter (likevekt) så godt som alltid finnes.

Filmen Et vakkert sinn (engelsk: A Beautiful Mind) er inspirert av hans liv. Filmen er løselig basert på biografien med samme tittel – skrevet av Sylvi Nasar. Biografien gir et langt mer etterrettelig bilde av Nash' liv.

John Forbes Nash

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Årstall Pris
1999 The Leroy P. Steele Prize for Seminal Contribution to Research
2015 Abelprisen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]