Et vakkert sinn (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Et vakkert sinn
orig. A Beautiful Mind
Nasjonalitet USA USA
Språk engelsk
Regissør Ron Howard
Manus Sylvia Nasar (book),
Akiva Goldsman
Produsent Brian Grazer
Ron Howard
Medvirkende Russell Crowe
Jennifer Connelly
Ed Harris
Paul Bettany
Musikk James Horner
Sjeffotograf Roger Deakins
Klipp Daniel P. Hanley
Mike Hill
Filmselskap Universal Pictures (USA)
DreamWorks SKG (internasjonalt)
Utgitt 21. desember 2001
Lengde 135 min
Budsjett $60 000 000

Et vakkert sinn (originaltittel: A Beautiful Mind) er en amerikansk biografisk film om John Forbes Nash, Nobel-prisvinnende (økonomi) matematiker fra 2001. Filmen ble regissert av Ron Howard og skrevet av Akiva Goldsman. Den var inspirert av en Pulitzer Prize-nominert bok med samme navn av Sylvia Nasar. Hovedrollene i filmen spilles av Russell Crowe, Jennifer Connelly, Ed Harris og Paul Bettany.

Historien begynner med de tidlige år i Nash's liv ved Princeton University da han utvikler sin "originale ide" som vil revolusjonere verden innen matematikk. Senere utvikler Nash schizofreni og opplever paranoide og desillusjonelle episoder.

Filmen ble lansert på kinoer i USA den 21. desember 2001. Den ble godt mottatt av kritikere, og den vant fire Oscar: Oscar for beste film, Oscar for beste regi, Oscar for beste filmatisering og Oscar for beste kvinnelige birolle. Den ble også nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle , Oscar for beste filmklipp, Oscar for beste sminke og Oscar for beste originalmusikk. Filmen er kritisert for unøyaktig portrett av enkelte sider ved Nash's liv.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo-en.svg
Engelsk Wikiquote har en samling sitater relatert til: