Hoff-Rosencrone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

af Hoff-Rosenkrone var en dansk og norsk adelsslekt, knyttet til Baroniet Rosendal, samt en friherrelig gren av slekten von Hoff.

Historie[rediger | rediger kilde]

Major og kammerherre Christian Henrich von Hoff (1768–1837) ble i 1812 gjort til baron af Hoff-Rosencrone. Det skjedde etter at han hadde arvet Rosendal i Sunnhordland, som tilkom ham gjennom hustruen Maria Margrethe Londemann af Rosencrone. Hennes far var Edvard Londemann av Rosencrone (1680–1749), som var født på Island, ble lektor i Bergen og titulær biskop. Han hadde samlet seg betydelig kapital og kjøpte godset Rosendal, som ble omgjort til stamhus og senere til baroni.

Christian Henrich baron af Hoff-Rosencrones sønner, Marcus Gerhard og Hermann Reinhold av Hoff-Rosencrone, var stamhusbesittere frem til 1901,[trenger referanse] og etter dem en søstersønn, inntil stamhuset i 1927 etter loven tilfalt Universitetet i Oslo.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Våpenskjoldet er sammensatt av flere felt, et hjerteskjold, to hjelmer med hjelmtegn og to skjoldholdere. Det er gjengitt bl.a. hos Munthe figur 13.

Litteratur[rediger | rediger kilde]