Guppy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Guppy
Hannguppy (venstre) og Hunnguppy (høyre)
Hannguppy (venstre) og Hunnguppy (høyre)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Poecilia reticulata
Peters, 1859,
[Lebistes reticulatus]
[Acanthocephalus guppii]
[Acanthocephalus reticulatus]
[Girardinus guppii]
[Girardinus petersi]
[Girardinus poeciloides]
[Girardinus reticulatus]
[Haridichthys reticulatus]
[Heterandria guppyi]
[Lebistes poecilioides]
[Poecilia poeciloides]
[Poecilioides reticulatus]
Norsk(e) navn: guppy
(millionfisk)
Hører til: Poecilia,
levendefødende tannkarper,
tannkarper
Utbredelse: Mellom-Amerika og nord i Sør-Amerika
Habitat: ferskvann
Avlsformer:
  • leopard
  • lyrehale

Guppy er en populær akvariefisk. De har også blitt benyttet i biologisk bekjempelse av malariamygg. Den har blitt klassifisert under en rekke vitenskapelige navn, men beskrives i dag som Poecilia reticulata. Guppyer er en krevende fisk og lever kort dersom den blir tatt dårlig vare på. Men guppy sliter av innavl så det er ikke alltid så lett. Ellers er guppyer en glad selskapsfisk som kan være blant de fleste akvariefisker og stimfisker. Skal du ha guppy må du ha minst to hunner per han. Grunnen til dette er at hannene er såpass krevende i forhold til hunnene at hunnene kan slites ut og dø om de er for få.

Forplantning og yngel[rediger | rediger kilde]

Eggene klekkes inne i hunnen umiddelbart før «fødselen», så det er ikke snakk om ekte levendefødende, men såkalte ovoviparier. Drektighetstiden er på fem uker, og kullene er vanligvis på 10-80 yngel, avhenigig av hunnens alder og helse. Ny kjønnsmodne guppyer får vanligvis kun 1-11 yngel i hvert kull.

Den anselige forskjellen i størrelsen på kullene kan sees i sammenheng med predatorer; der det finnes mange rovdyr er kullene store og yngelen fødes relativt små. Med færre predatorer blir kullene mindre, men yngelen større og mer velutviklede. Dermed overlever omtrent like mange yngel fra hvert kull fram til kjønnsmoden alder, uansett størrelsen på kullene, til tross for at den prosentvise andelen overlevende varierer sterkt mellom kullene. Forskjellen på hunnen og hannen er at hunnen er større enn hannen, og hannen er mer fargerik og har en spissere finne nede ved buken. Hannen har også haleslør eller annen halepynt.

Fødsel og oppvekst[rediger | rediger kilde]

Det anbefales ikke av erfarne akvarister å bruke fødekar i et akvarium, dette fordi det stresser hunnen å bli stengt inne i et så lite område. Hvis man vil at yngel skal overleve bør man spesielt ha mye flyteplanter (Hornblad) eller andre gjemmesteder i toppen av akvariet, ettersom yngelen helst vil holde seg der. Hvis guppyene likevel spiser opp yngelen, er det lurt å ha et eget kar til dem. (anbefales minst 10 liter). Når guppyene er halvparten av sin voksen størrelse, er de for store til å bli spist opp av andre guppyer. Guppy blir vanligvis kjønnsmoden etter 2 måneder.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange avlsvarianter av guppy. En av de mest oppsiktsvekkende er den såkalte slørhaleguppyen, som har fått navnet på grunn av sin store halefinne, som kan ha mange forskjellige fargesprakende mønstre.

Endlers guppy ble skilt ut som en egen art (Poecilia wingei) den 25. mars 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Poecilia reticulata – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Poecilia reticulata – detaljert artsinformasjon


iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.