Flaskepant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Norsk pante­merke på drikke­vare­emballasje med volum mindre enn eller lik 0,5 liter.

Flaskepant er en ordning for retur og innsamling av drikkevareemballasje. Systemet fungerer i prinsippet slik at man betaler en tilleggsbeløp ved kjøp og får dette tilbake ved levering av tom emballasje på godkjent oppsamlingssted.

I Norge er panten 1 krone for emballasje til og med 0,5 liter og 2,50 kroner for emballasje større enn 0,5 liter (Etter at 50-øringen forsvant 1. mai 2012, blir 2,50 kroner rundet opp til 3 kroner ved pant av én flaske, panter du to flasker får du imidlertid 5 kroner). Panten for kasser er 16 kroner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Panteordning for flasker har lang tradisjon i Norge. Norsk Resirk A/S mener at ordningen startet i ca. 1902 og da som en ordning for bryggerienes ølflasker. Panten den gang var ca. 6 øre pr. flaske (tilsvarer ca. kr 3,30 etter kroneverdien pr. januar 2006).

Senere ble ordningen utvidet til også å gjelde flasker med mineralvann.

A/S Vinmonopolet etablerte en egen panteordning for selskapets egne vin-, hetvin- og brennevinsflasker (merket med en V og en O i bunnen). Disse flaskene ble brukt til Vinmonopolets egentappede produkter. For slottstappet vin og importerte merkevarer har det ikke vært panteordninger i Norge.

Vinmonopolets panteordning ble avsluttet 1. januar 2001 fordi Moss Glassverk var blitt lagt ned.

Den 3. mai 1999 startet Norsk Resirk A/S pantesystemet for gjenvinningsemballsje. Ordningen omfattet i starten kun bokser i aluminium og stål, men ett år senere ble systemet også åpnet for flasker av gjenvinnbar plast (PET). Norsk Resirk A/S eies av organisasjoner innen industri og handel.

I 2005 var returandelen ca. 78% for gjenvinnbare flasker, og ca. 92% for aluminiumsbokser. Fem år senere, i 2009, hadde andelen økt til 90 % for gjenvinnbare flasker og 92 % for gjenvinnbare bokser.

Nå i 2012 er returandelen ca. 95% for gjenvinnbare flasker, og ca. 94% for aluminiumsbokser. Det vil da si at flasker i dag ikke har noen miljøavgift og det gjenstår kun 1% til den fjernes også på bokser.

I 2005 ble det utbetalt over 280 millioner kroner i returpant for 194 millioner bokser og 49 millioner flasker med pantemerke. I 2009 ble det returnert 305,3 millioner bokser og 90,8 millioner flasker med pantemerke.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Pantesystemet er et samarbeid mellom de som produserer eller importerer drikkevarer og de som selger dem. Flaskene og boksene distribueres fra produsenter og grossister til utsalgsstedene, og panten blir fakturert i hvert ledd, også ut til forbrukeren.

Boksene og flaskene kan kjøpes og leveres tilbake på over 9000 utsalgssteder, og det er utplassert nærmere 3500 panteautomater . Alle som selger drikkevarer med panteordning er forpliktet i forskrift til å ta imot retur og betale ut pant.

Når panteemballasjen blir levert tilbake til utsalgsstedet, blir glassflasker, plastflasker og bokser sortert hver for seg og samlet inn av grossister og produsenter. Deretter blir de levert til Norsk Resirk A/S' anlegg på Alnabru i Oslo eller til lokale samarbeidspartnere.

Anlegget på Alnabru er mottaker av tomme bokser og plastflasker som er pantet i Østlandsområdet. Anlegg i Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger håndterer innsamlet emballasje fra resten av landet. Her blir den registrert og klargjort for gjenvinning.

Det er følgende forutsetninger for å få tilbakebetalt pant:

  • Emballasjen skal ha pantemerke.
  • Emballasjen skal ha leselig strekkode.
  • Emballasjen skal være så rund at den kan rotere i pantautomaten.

Panteautomater[rediger | rediger kilde]

Panteautomat fra Repant
En Pantelapp. Dette er en kvittering på innlevert pant, som man igjen bruker til å få panten refundert i kassen.

De fleste større utsalgssteder har installert panteautomater. Emballasjen blir registrert på grunnlag av strekkode, og automaten gir en kvittering på innlevert pant. Emballasje som ikke har lesbar strekkode blir avvist eller registrert med kr 0,- i pant. Moderne automater presser også engangsemballasje for å spare fraktomkostninger.

Norske Repant og Tomra og tyske Wincor Nixdorf er de tre største produsentene av panteautomater.

Historiske pantepriser[rediger | rediger kilde]

 År   <= 0,5 l   > 0,5 l 
1972 kr 0,30 kr 0,60
1974 kr 0,50 kr 1,00
1980 kr 0,75 kr 1,50
1984 kr 0,80 kr 1,60
1986 kr 1,00 kr 2,00
1993 kr 1,00 kr 2,50

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]