Caledonere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kart over nordlige romerske Britannia og landområdene mellom Hadrians mur og Den antoninske mur som romerne bygde for å stanse barbarerne fra nord.

Caledonere (også nevnt i forbindelse med Den caledonske konføderasjon) er navnet på en gruppe piktere og keltiske stammer som levde i det skotske høylandet på den tiden de britiske øyer ble invadert av romerne.

Ved minst to tilfeller samlet de sine styrker for å møte den romerske hær. De ble i 84, evt. 83, ledet av Calgacus, som ble tvunget til å møte romerske styrker under guvernøren av provinsen Britannia, Gnaeus Julius Agricola. I slaget ved Mons Graupius led caledonerne nederlag, og utgjorde etter dette en betraktelig mindre trussel mot den romerske provinsens nordlige grense.

I 209 overgav de seg til Septimius Severus, men året etter gjorde de opprør og dannet en allianse med maetaerne. Severus' sønn Caracalla ledet en straffeekspedisjon mot dem, mens Severus planla den endelige erobringen av nordområdet. Men han var allerede syk, og døde i York i 211, før planen kunne settes ut i livet. Caracalla forsøkte å ta over, men styrkene nektet å anerkjenne ham som keiser. Han inngikk derfor en fredsavtale med caledonerne, og dro sørover for å styrke sitt krav på keiserembetet.

Den caledonske konføderasjonen inkluderte ikke noen stammer, kjent for sine spesielle festninger (broch), i det aller nordligste Skottland. De ser ut til å ha vært i konflikt med caledonerne, og var muligens mer velvillig innstilt overfor romerne.

Den britiske historikeren Peter Salway betrakter caledonere som bestående av de innfødte piktiske stammene, kanskje også bestående av flyktninger av britonere som hadde rømt nordover fra Britannia. Caledonii-stammen, som Den historiske caledonske konføderasjon (også kalt for «Den barbariske sammensvergelsen») er navngitt etter, må ha slått seg sammen mot romerne, bestående av stammer i nordlige og sentrale Skottland på denne tiden, slike som vacomagi, taexali og venicone som Klaudios Ptolemaios nedtegnet. Det er en del akademisk debatt om piktere også var brytonisktalende, og foruten om romerne oppnådde en allianse med votadini-stammen som enten nøytrale eller som allierte. Det synes som om caledonere fungerte for romerne som et fellesnavn for samtlige stammer i Skottland, altså Caledonia, et fellesnavn som senere ble erstattet med Piktland og piktere. Piktere synes uansett å være direkte etterkommere av caledonerne.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]