Avanserte slanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Avanserte slanger
Trimeresurus albolabris i hoggormfamilien
Trimeresurus albolabris i hoggormfamilien
Vitenskapelig(e)
navn
:
Caenophidia
Hoffstetter, 1939
Norsk(e) navn: avanserte slanger
Hører til: Alethinophidia,
slanger,
skjellkrypdyr
Antall arter: ca. 2500
Habitat: terrestrisk, men havslangene er marine
Utbredelse: det meste av verden, unntatt kalde strøk og isolerte øyer
Delgrupper:

Avanserte slanger er en delgruppe av slanger, og omfatter over 80 % av alle slangearter. De er utbredt i hele verden, unntatt i kalde strøk, og på noen øyer som Island, Irland og New Zealand. Det er medlemmene i denne gruppen de fleste forbinder med slanger. Kroppen er som regel tynn og smidig, og de beveger seg raskt.

Gruppen kjennetegnes ved at det ikke finnes spor etter verken bekkenbeltet, eller coronoidbeinet i underkjeven. Det er bare høyre lunge som fungerer. De aller fleste artene slynger seg ikke om byttet for å klemme det i hjel. I stedet drepes byttet med gift, eller svelges levende. Alle giftige slanger tilhører de avanserte slangene.

De avanserte slangene deles i to undergrupper: vorteslanger og Colubroidea. Den sistnevnte gruppen deles her i fire familier, men systematikken varierer mye. Ofte regnes havslanger og gruveslanger som egne familier. De fleste artene i Colubroidea tilhører snokene, men denne store familien er parafyletisk, og vil nok bli splittet opp i fremtiden.

Typisk for Colubroidea er de store bukskjellene, og det spesielle arrangementet av skjellene på hodet. Giftige snoker har giftennene bak i munnen. Hos jordviperne varierer plasseringen av gifttennene, mens giftsnoker og hoggormfamilien har gifttenner framme i munnen.

Skjellene på hodet hos snoken Amphiesma stolata

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Caenophidia – detaljert artsinformasjon