Det kinesiske vitenskapsakademi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det kinesiske vitenskapsakademis bibliotek i Beijing

Det kinesiske vitenskapsakademi (forenklet kinesisk: 中国科学院; tradisjonell kinesisk: 中國科學院; pinyin: Zhōngguó Kēxuéyuàn, på engelsk: The Chinese Academy of Sciences [CAS]), tidligere kjent som Academia Sinica, er Folkerepublikken Kinas nasjonale akademi for naturvitenskaper. Det deler historiske røtter med Academia Sinica i Taipei.

Det har sitt hovedkvarter i Zhongguancun i bydistriktet Haidian i Beijing, og har avdelinger landet rundt. Det er en institusjon underlagt Kinas Statsråd, det vil di regjeringen. Akademiet har initiert hundrevis av kommersielle selskaper, blant annet selskapet Lenovo.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Det kinesiske vitenskapsakademi har seks avdelinger:

Dessuten har pr 2013 det kinesiske vitenskapsakademi tolv filialer i Shenyang, Changchun, Shanghai, Nanjing, Wuhan, Guangzhou, Chengdu, Kunming, Xi’an, Lanzhou og Ürümqi. Det kinesiske vitenskapsakademi har 84 institutter, to universitetet (Kinas universitet for vitenskap og teknikk i Hefei i Anhui og Det kinesiske vitenskapsakademis universitet), to colleges, fire dokumentasjons- og informasjonssentra, tre sentra for teknologisk support og to redigeringsenheter. Disse filialer og byråer befinner seg i tyve kinesiske provinser. Det kinesiske vitenskapsakademi har i åtte industriavdelinger utstyrt eller opprettet over 430 høyteknologiske selskaper - hvorav åtte er børsnoterte.

Presidenter[rediger | rediger kilde]

  1. Guo Moruo (郭沫若): 1949–1978
  2. Fang Yi (方毅): 1979–1981
  3. Lu Jiaxi (卢嘉锡): 1981–1987
  4. Zhou Guangzhao (周光召): 1987–1997
  5. Lu Yongxiang (路甬祥): 1997–2011
  6. Bai Chunli (白春礼): 2011–

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]