Alec Douglas-Home

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Alec Douglas-Home

Alexander Frederick Douglas-Home, baron Home av Hirsel (født 2. juli 1903, død 9. oktober 1995), 14. jarl av Home fra 1951 til 1963, var en britisk konservativ politiker, og statsminister i Storbritannia fra oktober 1963 til oktober 1964. Han var den siste statsministeren i Storbritannia med adelig bakgrunn. Han var også den første statsministeren født i det 20. århundre, den eneste statsministeren som gav opp sitt sete i Overhuset for å stille til valg til Underhuset, og den siste statsministeren som ble valgt personlig av en britisk monark. Fra 1963 til 1965 var han leder av det konservative partiet. I Edward Heaths regjering var han utenriksminister.

Douglas-Home ble 14. jarl av Home i 1951. Han sa fra seg sin arvelige tittel i 1963, i henhold til Peerage Act 1963 som var vedtatt samme år, for å kunne ta sete i Underhuset, og han var deretter kjent som Sir Alec Douglas-Home, siden han var blitt medlem av Tistelordenen året før. Han ble utnevnt til Life peer som baron Home av Hirsel i 1974. Han var forøvrig Tistelordenens kansler var 1973 til 1992.

Som ung var han utsatt for et uhell og skadet ryggen. Han fikk da opererert inn en stang som skulle sørge for at ryggen ikke brøt sammen. Etterpå takket han legene, og sa at de hadde skapt det umulige: En politiker med garantert ryggrad.


Forgjenger:
 Harold Macmillan 
Storbritannias statsminister
Etterfølger:
 Harold Wilson 
Forgjenger:
 Harold Macmillan 
Leder for det britiske konservative parti
Etterfølger:
 Edward Heath 
Forgjenger:
 Selwyn Lloyd 
Storbritannias utenriksminister
Etterfølger:
 Richard Austen Butler 
Forgjenger:
 Michael Stewart 
Storbritannias utenriksminister
Etterfølger:
 James Callaghan