Skjeggkre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skjeggkre
Skjeggkre
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ctenolepisma longicaudata
Norsk(e) navn: skjeggkre
Hører til: Ctenolepisma,
Zygentoma
insekter
Habitat:
Utbredelse:

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er et insekt som ble oppdaget i Norge i 2013. Prognoser viser at halvparten av alle norske hjem vil ha skjeggkre innen fem år (Mycoteam, 2017).

Sjeggkre gjør ingen skade på bolig eller mennesker. De lever innendørs i tørre omgivelser og de kan opptre i store deler av en bolig.

På grunn av lang levetid (opptil 7 år) og relativt god formeringsevne kan forekomst av skjeggkre oppleves som plagsom.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Skjeggkre kan bli opptil 15-19 mm lange. De har lange antenner og tre lange haletråder som er omtrent like lange som kroppen. Farge og kroppsform kan ligne på sølvkre (Lepisma saccharina), men man kan se forskjell på dem ved at skjeggkre blir tydelig større og har karakteristisk behåring, særlig foran på hodet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Skjeggkre liker seg i varme omgivelser, 17-30 °C. De er ikke like avhengige av en høy relativ luftfuktighet som sølvkre, men de liker seg godt hvis den relative luftfuktigheten er mellom 55 og 85 % RF. Ved en altfor lav temperatur og/eller relativ luftfuktighet stanser utviklingen opp. Vedvarende ugunstige forhold kan føre til at insektene dør, men det ser ut til at dette er vanskelig å oppnå i normale boliger. Skjeggkre kan forekomme i store deler av en bolig og ofte er det færrest individer på badet. De kan livnære seg på ulike organiske stoffer som de finner i støv og smuler, både de som inneholder karbohydrater og proteiner. Utbedring av skjeggkreskader er svært krevende og det finnes ennå ingen enkel eller rask måte man kan løse slike skader.

Skjeggkre har i løpet av kort tid spredt seg over hele landet og er nå funnet fra Vadsø[trenger referanse] til Lindesnes. Fordi arten er nyoppdaget her i Norge, er det fremdeles en god del detaljer om artens levevis og aktuelle utbedringstiltak som er lite kjent.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]