Fyrkre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyrkre (Thermobia domestica)

Fyrkre (Thermobia domestica) er et insekt som i ordenen børstehaler, som er tilnærmet sølvkre-grupperingen.

Insekter i grupperingen kre, er vingeløse og fra sølvaktige til mørkebrune i fargen. Kroppen deres er dekket med fine skjell og de er generelt myke i kroppen. Voksne individer er opptil 18mm lange relativt flate, langstrakte og ovale i formen. De har tre lange haletråder og to lange antenner på hodet.

Fyrkre er ganske lik skjeggkre og sølvkre i vaner[1], men er generelt mørkere i fargen. Fyrkre foretrekker temperaturer over 30 grader celsius og kan ikke reprodusere dersom temperaturen blir under 25 grader celcius. Dette gjør at dette insektet sjelden er å finne i Norge. Dersom man finner disse insektene er det vanligvis i nærheten av varmerør, peiser, ovner og andre varmekilder.

Fyrkre som skadedyr[rediger | rediger kilde]

Primært gjør ikke fyrkre i likhet med sølvkre eller skjeggkre noen særskilte skader i byggninger. De blir mer som et plagsomt skadedyr inne i hjemmet eller bygninger. Det kan forurense mat, skade papirvarer og flekker på klær, men er medisinsk ufarlig


Habitat og livssyklus[rediger | rediger kilde]

Fyrkre er tyggende insekter og er altetende, men foretrekker karbohydrater og proteiner, inkludert mel, tørket kjøtt, havregryn, papir og til og med lim. De og kan overleve lengre perioder uten mat. Fyrkre trives best i høy fuktighet, men nivåer over 33% relativ fuktighet er nok for å gjennomføre deres livssyklus. Egg klekkes helt ned til 11% relativ fuktighet.[2]

Hunnene når kjønnsmoden alder i løpet av 40 -300[3] dager avhengig av temperaturforhold. Etter voksenstadiet er nådd, legger de egg kontinuerlig og kan legge over 100 egg i løpet av livet. Fyrkre kan bli 2,5 - 3 år gamle.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Skjeggkre - Skadedyrkontroll1» (engelsk). 2. desember 2021. Besøkt 23. november 2022. 
  2. ^ «Firebrat». EWS Group - Nederland (engelsk). Besøkt 23. november 2022. 
  3. ^ «Silverfish and Firebrat Management Guidelines--UC IPM». ipm.ucanr.edu. Besøkt 23. november 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]