Lepismatidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lepismatidae
Sølvkre (Lepismatidae)
Sølvkre (Lepismatidae)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lepismatidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Zygentoma
Antall arter: ca. 200, 41 i Europa, 2 i Norge
Habitat: i jord eller i nærheten av mennesker
Utbredelse: kosmopolittisk
Delgrupper:

Lepismatidae er en familie (biologi) med primært vingeløs insekter, som er representert med sølvkre og fyrkre i Norge. De er relativt små og unserlige dyr, men kan utgjøre en plage innomhus. Dyrene er varmesøkende og lyssky.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Lepismatidae har en avlangt dråpeformet kroppsform og er gjerne ca. 1 centimeter lange. Kroppen er kledt med løstsittende, ofte metallisk fargede skjell. Antennene er lange og tynne, trådformede, fasettøynene ganske små. Som andre Zygentoma har de kjever (mandibler) med to ledd-knuter (condyler). Bakerst har de tre lange haletråder, de på sidene kalles cerci og midt-tråden terminalfilament.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Fyrkre (Thermobia domestica)

Lepismatidae lever på steder med høy luftfuktighet. Ved siden av arter som lever i menneskelige omgivelser, finner man mange arter som lever utendørs, i jord eller under løv osv. Dyrene trives best på litt varme steder, og i hus er de mest vanlige på kjøkken og bad, eller i kjellere som har kombinasjonen fuktige og varme rom.

Dyrene er lyssky og er aktive i mørke (nattaktive). De kryper rundt om natten, på leting etter mat. Om dagen gjemmer de seg i gulvsprekker og lignende.

Dyr som lever i menneskelige omgivelser, lever av matrester, tapetklister, papir og lignende. De viltlevende artene lever av alger, sopp og detritus (dødt organisk materiale).

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Hunnen legger opptil 100 egg, enkeltvis eller noen få sammen, som regel skjult i sprekker eller i forbindelse med næringsstoffer. De nyklekte larvene er de Ca. 2 mm lange. De har åtte hudskift før de er utvokst og kjønnsmodne.

De har ametabol utvikling, det vil si at de ikke har «forvandling» (metamorfose), noe puppestadium. Nymfene er like de utvokste (kjønnsmodne) individene (imago), bortsett fra størrelsen. I vanlig romtemperatur tar det Ca. 6 måneder før de blir voksne, og kan leve i 2-4 år.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Lepismatidae kan gjøre skade i hus, ved at de gnager i papir. De kan også være plagsomme når de finnes på kjøkken og bad. Men normalt innebærer ikke aktivitet av disse dyrene noen fare. De er kanskje heller «nyttige» da de er en indikator på at det kan være problemer med høy fuktighet i et rom. Senkes luftfuktigheten og det blir et tørrere klima, vil dyrene forsvinne av seg selv.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Skjeggkre Ctenolepisma longicaudata
Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sølvkre og skjeggkre» (PDF). Mycoteam as. 1. april 2014. Besøkt 10. november 2015. [død lenke]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]