Zelkova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zelkova
Nomenklatur
Zelkova
Spach
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieAlmefamilien
Økologi
Antall arter: 6
Utbredelse: varmt tempererte strøk i Eurasia
Inndelt i

Zelkova er ei slekt med løvfellende trær i almefamilien. De varierer i størrelse fra busker (Zelkova sicula) til 35 m høye trær (kaukasisk alm). Bladene er spredte og enkelttannete. Basis på bladene er symmetrisk, noe som skiller Zelkova fra slektningene i almeslekta. Blomstene sitter i bladhjørnene, og frukten er en mellomting mellom samara og steinfrukt. Frøspredningen er unik: Hele kvisten med frukten faller av, og de tørre bladene gjør at frukten transporteres bort fra mortreet med vinden.

Zelkova er utbredt i Øst-Asia og Kaukasia, og det finnes relikte bestander på middelhavsøyene Sicilia og Kreta. I tertiær hadde slekta en vid utbredelse på den nordlige halvkule, inkludert Nord-Amerika og Nord-Afrika der den nå er utdødd. De eldste fossilene er 55 millioner år gamle og er funnet i vestlige Nord-Amerika. I Mellom-Europa dødde Zelkova ut i slutten av pliocen, men slekta vokste fortsatt i sentrale Italia for omtrent 32 000 år siden under siste istid (weichsel).

Keaki, kaukasisk alm og hybriden Zelkova × verschaffeltii blir plantet som prydtrær i hager og parker. De er lite hardføre og blir sjeldent plantet i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]