Tommy Lapid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Yosef Lapid)
Hopp til: navigasjon, søk
Tommy Lapid
Tommy Lapid at Eichman trial1961.jpg
FødtТомислав Лампел
27. desember 1931
Novi Sad
Død1. juni 2008 (76 år)
Tel Aviv
Barn Yair Lapid
Utdannet ved Universitetet i Tel Aviv
Beskjeftigelse Journalist, politiker, skribent
Parti Shinui
Nasjonalitet Israel
Utmerkelser Sokolov Award

Josef «Tommy» Lapid (hebraisk: יוסף «טומי» לפיד; født Tomislav Lampel 27. desember 1931 i Novi Sad, død 1. juni 2008 i Tel Aviv) var en israelsk journalist og politiker. Han var leder for det liberale partiet Shinui fra 1999 til 2006, og justisminister i Ariel Sjarons regjering fra 2003 til 2004.

Lapid var av ungarsk-jødisk opprinnelse, og vokste opp i Jugoslavia. Under annen verdenskrig ble han og familien plassert i ghettoen i Budapest, samtidig som faren ble satt i konsentrasjonsleir og døde. Lapid og resten av familien overlevde holocaust og flyttet til Israel i 1948.

Lapid var utdannet fra Universitetet i Tel Aviv og arbeidet deretter som journalist i flere aviser. Senere gikk han over til den israelske rikskringkastingen, der han etterhvert fikk høye stillinger.

På slutten av nittitallet gikk Lapid inn i politikken og ble raskt leder for partiet Shinui. I 1999 ble han valgt inn i Knesset, på en sekulær politisk plattform. Lapid arbeidet spesielt imot de ultraortodokses innflytelse i israelsk politikk. I 2003 gjorde Shinui et brakvalg, og ble tredje største parti i Knesset med 15 mandater. Lapid gikk derfor inn i regjeringen, men trakk seg året etter blant annet etter samarbeidsproblemer med partiet Agudat Israel. I 2006 gikk Lapid ut av Shinui, og inn i det nystartede partiet Hetz. Han spilte imidlertid ingen sentral rolle i Hetz, og gikk over til å bli direktør for Yad Vashem, et verv han hadde frem til sin død i 2008.