Yossi Beilin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yossi Beilin
Født12. juni 1948[1][2][3]Rediger på Wikidata (75 år)
Petah Tiqwa[3]
BeskjeftigelsePolitiker, universitetslærer, journalist, kommentator Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversitetet i Tel Aviv
BarnOri Beilin
PartiMeretz
Arbeiderpartiet
NasjonalitetIsrael
UtmerkelserÆreslegionen
Nettstedwww.beilin.org.il Rediger på Wikidata
Israels justisminister
1999–2001
ForgjengerTzachi Hanegbi
EtterfølgerMeir Sheetrit
Signatur
Yossi Beilins signatur

Yossef «Yossi» Beilin (hebraisk יוסי ביילין, født 12. juni 1948) er en israelsk politiker. Han har vært med i det israelske parlamentet Knesset, og han er tidligere viseutenriksminister og justisminister fra det israelske arbeiderpartiet, Avoda. Fra 2004 til 2008 var han leder i det venstresosialdemokratiske partiet Meretz-Yachad.

Beilin er mest kjent for medvirkningen i Oslo-avtalen, Genève-avtalen og den israelsk-palestinske fredsprosessen generelt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Yossi Beilin ble født inn i en askenasisk borgerlig jødisk familie. Faren var en belest bokholder for det israelske journalistfagforbund. Moren skrev artikler for den venstreorienterte dagsavisen Davar og arbeidet som lærerinner for arabisk, bibelkunnskap og arkeologi. En av Yossis besteforeldre hadde deltatt på to av de tidligste sionistkongresser. Familien levde i beskjedne kår; var blitt fordrevet fra Europa materielt utarmet.

Beilin gikk til folkeskole og på Herzliagymnasiet; deretter ble han nyhetsoppleser ved en ongdomskrinkaster.

Av egen drift hadde han begynt å prakrisere den jødiske religion. Under inntrykk av Jom-Kippur-krigen vendte han seg imidlertid bort fra religionen i 1973 og førte deretter et sekulært liv.[1]

Beilin var mellom 1969 og 1977 journalist og redaksjonsmedlem i avisen Davar. Årene 1972–1985 var han dosent i statsvitenskap ved universitetet i Tel Aviv.

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

Mesteparten av Beilins politiske karriere har vært som politiker i Avoda, men i 2003 ble han skjøvet langt ned på partilisten på grunn av de venstreorienterte standpunkta sine. Sammen med Yael Dayan gikk han ut av Avoda og slutta seg til venstrepartiet Meretz, som han nå leder under navnet Meretz-Yachad (Kraft-Saman; Det israelske sosialdemokratiske partiet).

Medvirksomheten i fredsprosessen er til nå høydepunktet i karrieren hans. Støttet av Shimon Peres gikk Beilin inn i hemmelige forhandlinger i 1992 som ledet til Osloavtalen i 1993. Sammen med Mahmoud Abbas, en annen arkitekt for avtalen, skrev han i 1995 under «Beilin-Abu Mazen-semja», med retningslinjer for en permanent løsning på konflikten. I 1992-1995 ledet han den israelske delegasjonen ved fredsforhandlingene. I 2001 deltok han i «Taba-samtalane» og det initiativet han nå er mest kjent for, Genèveavtalen med Yasser Abd Rabbo.

Beilin blir ikke regnet som sosialist, men han sluttet seg likevel til det hovedsakelig sosialistiske Meretz. Det at han vant over Meretz-politikeren Ran Cohen i ledervalget, kan ses på som et tegn på at det å få i gang fredsprosessen igjen og blir av mange i partiet blir sett som enda viktigere enn de sosiale spørsmålene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000024720, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6sr6dn9, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Knesset, «חה"כ יוסי ביילין»[Hentet fra Wikidata]