Yossi Beilin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yossi Beilin
Yossi Beilin.JPG
Født12. juni 1948 (71 år)
Petah Tiqwa[1]
Barn Ori Beilin
Utdannet ved Universitetet i Tel Aviv
Beskjeftigelse Politiker, universitetslærer, journalist, kommentator
Parti Meretz-Yachad
Avoda (tidligere)
Nasjonalitet Israel
Utmerkelser Æreslegionen
Israels justisminister
1999–2001
ForgjengerTzachi Hanegbi
EtterfølgerMeir Sheetrit
Signatur
Yossi Beilins signatur

Yossef «Yossi» Beilin (hebraisk יוסי ביילין, født 12. juni 1948) er en israelsk politiker. Han er med i det israelske parlamentet Knesset, og er tidligere viseutenriksminister og justisminister fra det israelske arbeiderpartiet, Avoda. Han er nå leder i det venstresosialdemokratiske partiet Meretz-Yachad. Beilin er mest kjent for medvirkningen i Oslo-avtalen, Genève-avtalen og den israelsk-palestinske fredsprosessen generelt.

Mesteparten av Beilins politiske karriere har vært som politiker i Avoda, men i 2003 ble han skjøvet langt ned på partilisten på grunn av de venstreorienterte standpunkta sine. Sammen med Yael Dayan gikk han ut av Avoda og slutta seg til venstrepartiet Meretz, som han nå leder under navnet Meretz-Yachad (Kraft-Saman; Det israelske sosialdemokratiske partiet).

Medvirksomheten i fredsprosessen er til nå høydepunktet i karrieren hans. Støttet av Shimon Peres, gikk Beilin inn i hemmelige forhandlinger i 1992 som ledet til Osloavtalen i 1993. Sammen med Mahmoud Abbas, en annen arkitekt for avtalen, skrev han i 1995 under «Beilin-Abu Mazen-semja», med retningslinjer for en permanent løsning på konflikten. I 1992-1995 ledet han den israelske delegasjonen ved fredsforhandlingene. I 2001 deltok han i «Taba-samtalane» og det initiativet han nå er mest kjent for, Genèveavtalen med Yasser Abd Rabbo.

Beilin blir ikke regnet som sosialist, men han sluttet seg likevel til det hovedsakelig sosialistiske Meretz. Det at han vant over Meretz-politikeren Ran Cohen i ledervalget, kan ses på som et tegn på at det å få i gang fredsprosessen igjen og blir av mange i partiet blir sett som enda viktigere enn de sosiale spørsmålene.

Referanser[rediger | rediger kilde]