Aston Martin DB9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aston Martin DB9
Aston Martin DB9 - Birmingham - 2005-10-14 (2).jpg
Produsent Aston Martin
Produsert 2004 -
Klasse Grand tourer
Karosserityper 2-dørs coupé og
2-dørs cabriolet
Generasjoner -
Forgjenger Aston Martin DB7
Etterfølger -
Tekniske data
Motor 6,0 liter V12

Aston Martin DB9, er en 2-dørs coupé lansert av Aston Martin i 2004. DB9 er den første modellen som er produsert ved den nye fabrikken i Gaydon. Bokstavene DB kommer fra en av Aston Martins eiere gjennom mange år, David Brown.

DB9 blir produsert i to varianter, coupé og "Volante" (cabriolet), begge har en motor på 6,0 liter og 450 hk (340 kW) som er tatt fra søsterbilen V12 Vanquish. Vanquish har derimot 10 hk mer.

Produksjonsmålene ligger på en årlig produksjon på 5 000 eksemplarer, noe som er tilnærmet det tilsvarende som rivalene, spesielt Ferrari 360 Modena og Porsche 911 turbo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Med lanseringen av DB9 i slutten av 2003 markerte Aston Martin flere førstegangsbegivenheter. Det var den første Aston Martin som var bygd ved selskapets nye, spesialbygde hovedkvarter og fabrikk i Gaydon i Warwickshire i England, og det var første gang Aston Martin brukte en ny aliminiumstruktur kjent som "VH-plattform" (for vertikal/horisontal) som skal bære alle fremtidlige Aston Martiner på sine skuldre. Karosseriet til DB9 var skarpere og friskere enn det som kledde DB7. Til en viss grad gjenspeiler dette en trend vekk fra 1990-årenes harmoniske kurver mot former med mer struktur og tydlighet. Bilen fikk også det Aston kaller "Svanesvingdører" – de løfter seg i vinkel når de åpnes for at de ikke skal støte borti høye fortauskanter. Men Aston Martins klassiske kjennetegn er med, som grillfasongen med "skuldre" og ventilene i skjermene.

VH-Strukturen[rediger | rediger kilde]

VH-strukturen ble bygd opp av aluminiumkomponenter som var formstøpt, presset og preget, noen av dem sammenføyd med slevborende nagler og andre holdt sammen av lim som var påført av en robot – den eneste hos Aston Martin. Den nye strukturen gjorde karosseriet 25 prosent lettere enn skroget til forgjengeren DB7, samtidig som det ble dobbelt så stivt.

Motor[rediger | rediger kilde]

Motoren i DB9 var en nyutvikling av den V-tolveren som satt i DB7 Vantage og Vanquish. Nye innsugs og eksosmanifolder, kamaksler, veiaksel og motorstyring økte efftekten til 450 bhk og sørget for at 80 prosent av det imponerene maksimale dreiemomentet kunne leveres i bare 1500 omdreininger per minutt. Den nye motorversjonen var også 11,8 kilo lettere enn den gamle. Kjøperene kunne velge mellom to girkasser, en sekstrinns manuell Graziano eller en sekstrinns ZF automatisk. DB9 ble lansert i en kabroiletversjon, DB9 Volante, på bilutstillingen i Detroit i 2004.

Senere det året avslørte Aston Martin planer om og engasjere seg i internasjonale GT-løp med et team styrt av Prodrive og med den DB9 baserte DBR9 som kjøretøy. I sitt første år vant bilen sin klasse på Sebring og Silverstone og ble nummer tre i klassen i Le Mans. DBR9 fikk i 2005 følge av DBR59, en GT-løpsbil for nasjonale og lokale løp.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Aston Martin DB9 – bilder, video eller lyd