Wolfgang Kapp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Wolfgang Kapp
Wolfgang Kapp.jpeg
Portrett med signatur
Født24. juli 1858
USA New York City
Død12. juni 1922 (63 år)
Tyskland Leipzig
Kreft
Ektefelle Margarete Rosenow
Far Friedrich Kapp
Utdannet ved Eberhard-Karls-Universität Tübingen, Georg-August-Universität Göttingen
Beskjeftigelse Politiker og jurist
Parti Deutsche Vaterlandspartei
Nasjonalitet USA, Tyskland
Medlem av Corps Hannovera Göttingen (1878–)

Wolfgang Kapp (født 24. juli 1858 i New York City, død 12. juni 1922 i Leipzig) var en tysk politiker, offentlig tjenestemann og journalist.

Han var født i New York City hvor faren Friedrich Kapp hadde flyttet etter de mislykkede revolusjonene i 1848.

Familien vendte tilbake til Tyskland i 1870 og faren ble senere Riksdagsmedlem for Nationalliberale Partei. Han giftet seg i 1884 med Margarete Rosenow, og kom gjennom henne i kontakt politisk konservative, nasjonalistiske miljøer. I 1886 tok han juridisk embetseksamen ved Universitetet i Tübingen og fikk en stilling i det prøyssiske finansdepartementet. I 1890 forvaltet han et gods i Preußisch Eylau i Øst-Preussen.

Under første verdenskrig var han i 1917 med på å grunnlegge det nasjonalistiske partiet Deutsche Vaterlandspartei, sammen med blant andre Alfred von Tirpitz. I 1919, da Tyskland innførte Weimarforfatningen, ble Kapp et medlem av Deutschnationale Volkspartei og ble samme året valgt inn i den tyske riksdagen som monarkist. Det tyske nederlaget under første verdenskrig opplevet han som sterkt fornedrende og et forræderi. Han dyrket Dolkestøtlegenden og gikk sterkt imot Versaillesfreden.

Han deltok året etter i Kappkuppet og flyktet til Sverige da kuppet mislyktes. Han vendte tilbake til Tyskland i april 1922 for å bli renvasket i en rettergang i Reichsgericht, men døde av kreft mens han satt i varetekt i Leipzig. [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]