Marinebrigade Ehrhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marinebrigade Ehrhardt under Kappkuppet i Berlin i 1920
Marinebrigade Ehrhardt under Kappkuppet

Marinebrigade Ehrhardt, egentlig 2. Marine Brigade, var en frikorps (Freikorps) gruppe med rundt 6 000 medlemmer, stiftet av korvettenkapitän Hermann Ehrhardt 17. februar 1919 i Wilhelmshaven, og dette må sees som en del av ettervirkningene av første verdenskrig. Den tok del i kampene i det sentrale Tyskland og i de nordvestlige havnene, og i tillegg var det en utløsende faktor av Kappkuppet.

Brigaden var satt sammen av mannskaper fra den tidligere tyske keiserlige flåte innenfor Generalkommando des Garde-Korps (Berlin). Den var under kommando av den konservative nasjonalisten Hermann Ehrhardt og kjempet sammen med Freiw.Landesschützenkorps under general Roeder i gjenerobringen av tyske havner, som Bremen, Cuxhaven og Wilhelmshaven tidlig i 1919. Deretter marsjerte brigaden til de sentrale industriområdene i det sentrale Tyskland, og kjempet her sammen med frikorpsgrupper som Freiw.Landesjägerkorps, I Marine Brigade, Freikorps Hülsen, Freikorps Görlitz og Freikorps von Oven) for å slå ned lokale kommunistiske opprør. Første innsats var i Braunschweig allerede i april..

Deretter slo korpset, sammen med de øvrige frikorpsene ned den Den bayerske sovjetrepublikken i mai 1919, etter at kommunistene hadde henrettet åtte menn son angivelige «kontrarevolusjonære». Under kampene ble anslagsvis 1 000 kommunistiske soldater drept, og over 800 kvinner og menn ble arrestert og henrettet av de seirende frikorpsene.

I august samme år, dro de til Øvre Schlesien hvor de sammen med lokale frikorps slo ned et opprør blant polske nasjonalister.

For å imøtekomme bestemmelsene i Versaillestraktaten, ble det i mars 1920 beordret at korpset ble oppløst. Korpset appellerte til støtte i Reichswehr, og dette utløste Kappkuppet. Hans von Seeckt, sjef for Truppenamt, forholdt seg tilbaketrukket i forhold til kuppmakerne, og dette falt sammen på grunn av manglende støtte og den iverksatte generalstreiken mot kuppmakerne.

Korpset ble deretter beordret oppløst, men ble i det store og det hele videreført i andre organisasjoner, som Organisation Consul.

Blant medlemmene i brigaden var forfatteren Ernst von Salomon og Julius Schreck, som senere ble den første kommandanten for Schutzstaffel.