Wolfenstein: Enemy Territory

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wolfenstein: Enemy Territory
UtviklerSplash Damage
UtgiverActivision
DistributørActivision
Steam
ProdusentKevin Cloud
KomponistBill Brown
Spillmotorid Tech 3
Siste versjon2.60b
PlattformMicrosoft Windows[1]
Linux
macOS
Utgivelse29. mai 2003
SjangerFørstepersonsskytespill
ModusFlerspiller[2]
Nettstedwww.splashdamage.com/games/wolfenstein-enemy-territory/
Del av serien Wolfenstein
Return to Castle Wolfenstein
Wolfenstein

Wolfenstein: Enemy Territory er et gratis førstepersons skytespill for PC, og skulle opprinnelig være etterfølgeren til Return to Castle Wolfenstein fra 2001, men på grunn av problemer ble det lansert som et frittstående spill. Handlingen er lagt til andre verdenskrig, og spilleren kan velge mellom å spille som Axis (aksemaktene) eller Allied (de allierte) Spillet kan kun spilles online, og spilleren må derfor koble seg til en av de mange tjenerne for å kunne spille.

Spillet baserer seg på at lagene skal løse forskjellige oppgaver, for eksempel sabotasje av tankanlegg, angrep på diverse militære anlegg o.l. På de seks standardbanene som følger med originalspillet er det som oftest de allierte som angriper og må utføre en oppgave mens de sloss mot både fienden og tiden, med unntak av én bane. ("Railgun"). Etter at spillet har blitt mer og mer kjent, har forskjellige personer laget baner som spilles like mye som de originale banene.

Klasser[rediger | rediger kilde]

I Enemy Territory kan du velge mellom fem forskjellige klasser, med ulike egenskaper og våpen.

Soldier (soldat)[rediger | rediger kilde]

Soldaten er den klassen som har minst å gjøre med selve oppdraget i banen, han er der i hovedsak for å støtte de andre klassene med sine kraftige våpen. På høyt nok nivå med "Heavy weapons", (tunge våpen), får soldaten granater som spyr ut giftig gass i en viss tid.

Medic (sanitetsmann/feltlege)[rediger | rediger kilde]

Sanitetsmannen har den spesielle egenskapen at han kan gi de andre spillerne flere Health Points (HP), dvs. gi dem mer «liv». Dette kan han gjøre ved å dele ut «Health packs». Hvis en spiller er blitt drept, kan en sanitetsmann gjenopplive ham ved hjelp av en sprøyte så sant de ikke blir mer skadd mens de ligger nede, døende.

Engineer (ingeniør)[rediger | rediger kilde]

Ingeniøren er ofte nøkkelmannen når det gjelder å løse oppdraget. Han kan reparere kjøretøy, bygge barrierer og broer, plassere ut landminer og plante eksplosiver for å ødelegge kjøretøy, kommando-poster eller spesielle mål. Han kan også disarmere eksplosivene som en fiendtlig ingeniør har plantet på mål om han ikke er for sen og kan fjerne landminer.

Field Ops (ammunisjons- og sambandsmann)[rediger | rediger kilde]

Ammunisjons- og sambandsmannen kan gi medspillere og selv seg ammunisjonskasser som også gir dem uendelig ammunisjon så lenge de lader. I tillegg kan han beordre artilleri-angrep av et område over radio med kikkerten, ellers kan han ved hjelp av markørgranatene han er utstyrt med beordre bombing med fly. Artilleri-angrepet varer lengre enn bombingen som er over på under 5 sekunder, men dekker et mindre område. Bombingen, som nevnt er over på et øyeblikk med store eksplosjoner og dekker et større område.

Covert Ops (spion/skarpskytter)[rediger | rediger kilde]

Spionen/skarpskytteren er den eneste av klassene som kan ta på seg en forkledning om han finner en død fiende. Dermed kan han snike seg inn på fiendtlige områder uten å bli oppdaget så sant ikke en fiendtlig "Field Ops" med høyt nok nivå med "Signals" til å ha egenskapen "Enemy Recognition" (fiende-gjenkjennelse) oppdager ham. En forkledd Allie kan også gå gjennom Axis' sine spesielle dører. (Det finnes ikke Allies-dører). Han kan også gjennomføre mindre sabotasjer på for eksempel fiendtlige kommando-poster med en fjernstyrt sprengladning kalt "Satchel charge". Han kan også se landminer som er plantet i bakken med en spesiell kikkert han har. Covert ops kan også merke av minene slik at lagspillerne kan se hvor minene er plassert. Andre klasser med høyt nok nivå i "Battle Sense" (kamp-sans) kan også se miner når de er nær nok, men kan ikke advare medspillere. Covert Ops har i tillegg røykgranater.

Våpen[rediger | rediger kilde]

Axis' standardvåpen er MP40, mens Allied bruker Thompson. Alle klassene bærer også med seg kniv, håndgranater og pistol. Axis bruker Luger, mens Allied bruker Colt. På høyt nok nivå med "light weapons" (lette våpen) kan man også bruke to pistoler samtidig. En i hver hånd. I noen "mod"-er (modifikasjoner/tilleggspakker/ekstrautstyr) til spillet er det flere våpen enn listet her eller andre måter å bruke dem. For eksempel å kunne kaste kniver.

Soldier kan bruke:

  • MP40/Thompson. Standard sub-maskingevær med 30 skudd i magasinet. Å gå i "crouch"-modus (skytestilling) vil forbedre presisjonenen. MP40-en er litt mer presis over avstand mens thompsonen er litt mer slagkraftig i nærkamp.
  • Panzerfaust. Rakettkaster med relativt treg avfyringsfrekvens som gjør stor skade både på personell og materiell. Soldaten kan bære 4 Panzerfauster.
  • Flamethrower. Flammekaster med kort rekkevidde, men som til gjengjeld gjør stor skade på nært personell. Vil også etter treff gjøre ekstra skade noen sekunder etter treff (burn damage). I tillegg vil flammekasterens store ildkuler blinde fienden om de er nær nok.
  • Mortar/Granatwerfer. Granatkaster med stor rekkevidde og ødeleggelseskraft. Soldaten kan bære opp til 16 granater, men starter med 12. I flatt terreng kan granatene ferdes ca. 5 ruter på kartet. På grunn av at den må settes ned, gjøres klar og tar lang tid å gjøre klar er den ubrukelig i kamp der fienden har sett deg og er beregnet som et kraftig support-våpen.
  • Mobile MG42. Nedfellbart MG42 maskingevær med 150 skudd i magasinet (3 magasin på max). Effektivt mot personell. Høy rekyl gjør den vanskelig å bruke når den ikke er nedfelt, men når den er nedfelt belønner den deg med voldsom rask avfyringsfrekvens og nokså høy presisjon. Pass opp: Våpenet kan overopphetes om du skyter for mye om gangen!

Medic kan bruke:

  • MP40/Thompson

Engineer kan bruke:

  • MP40/Thompson
  • Rifle med mulighet for å avfyre en granat. Axis bruker K43, mens Allied bruker Garand. Begge har 10 skudd i magasinet. Max-mengden rifle-granater er 8 stk. Rifle-granatene og håndgranatene er forskjellige og kan ikke brukes som hverandre. Rifle-granaten vil detoneres få sekunder etter avfyring.

Field Ops kan bruke:

  • MP40/Thompson

Covert Ops kan bruke:

  • Sten. Stillegående, lett sub-maskingevær med 32 skudd i magasinet. Mindre rekyl enn en Thompson eller MP40, og god presisjon, men kan overopphetes som MG42-en, så egner seg best som et overraskelse-våpen.
  • FG42. Lett maskingevær med kikkertsikte. 20 skudd i magasinet. Oppfører seg som en skarpskytterrifle når en ser gjennom kikkertsiktet, men har mindre rekyl enn Garand og K43. Til gjengjeld har den mindre slagkraft pr skudd.
  • Garand/K43. Lyddempet rifle med kikkertsikte. 10 skudd i magasinet. Vanskelig, høy rekyl, men kan drepe på 1 eller 2 skudd dersom får et perfekt treff i hodet.

I tillegg har Covert Ops lyddempet pistol.

Slagmarkene (baner)[rediger | rediger kilde]

I Wolfenstein ET, uten å telle med spiller-lagde baner, er det 6 forskjellige slagmarker. tre i Nord-Afrika og tre midt i Europa.

North Africa[rediger | rediger kilde]

Siwa Oasis[rediger | rediger kilde]

Siwa Oasis foregår i en forlatt ørken-by. Axis starter i et lite rom med to åpninger der de vil "respawn" (gjenopplives) en stund etter de dør. Allies i et mer åpent terreng sør for Axis' base og må overta basen ved å komme nær nok Axis-flagge og bytte det ut med det amerikanske flagget. Angrepsrutene er gjennom en gang i en bygning, under denne gangen eller gjennom en oversvømt, underjordisk tunnel som kan pumpes fri for vann så snart en alliert ingeniør reparerer pumpesystemet. Etter at Allies har tatt over Axis' første base må en alliert ingeniør sprenge bort en vegg og reparere en ny pumpe for å få tre forskjellige angrepsruter mot målet som er to anti-tanks kanoner som skal ødelegges av de allierte ingeniørene.

Seawall Battery[rediger | rediger kilde]

Her starter Allies enten vest ved en strand opp mot den tyske bunkeren der Axis har base eller på østsiden av stranda der det går en vei forbi den østlige bunkeren og til bakdøra. Allies' mål er å få en ingeniør inn til kanon-kontrollene i hjertet av det tyske bunkersystemet og sette den digre kanonen ut av spill ved hjelp av dynamitt. For å komme inn dit kan Allies: -Bruke inngangen ved den vestlige bunkeres som kan være svært vanskelig om den ikke er overtatt, -sprenge bakdøren med dynamitt, -en Covert Ops kan få forkledning og åpne døra ved siden av for ingeniørene eller sabotere generatoren like innenfor bakdøra med "Satchel charge" så alle elektriske skyvedører vil åpnes. Å sabotere generatoren vil i tillegg til å åpne noen dører inne i bunker-systemet, åpne en dør til ved vest-bunkeren og en vest for øst-bunkeren.

Goldrush[rediger | rediger kilde]

I Goldrush som navnet kanskje sier, skal Allies stjele gullbeholdningen i en tysk bank, men dette er ikke lett. Først må en amerikansk ingeniør reparere og stjele en stridsvogn som står parkert like utenfor Axis' base. Når tanksen er stjålet får Allies' Axis' gamle base og Axis får base ikke så langt unna banken. Allies må lede tanksen helt fram til Axis' base og ødelegge bankdøra med tanksen. Axis kan dempe farten deres ved å skade tanksen med ulike former for eksplosiver så den må repareres, bygge tanks-barrierer som Allies må sprenge bort og så klart drepe de som prøver å kjøre tanksen fram til banken. Alle kjøretøyene i Wolfenstein ET er slik at de ikke kan styres direkte, men kan guides til målet ved å være nær dem, så sant de ikke er skadet. Tanksen er også utstyrt med et fastmontert maskingevær. Samtidig som tanksen ødelegger bankdøra når den har nådd fram, ødelegger den også litt av veggen bak som gir Allies 2 angrepsruter, men må likevel inn i et enkelt rom der gullet er, ofte tungt bevoktet. Når Allies har klart å stjele og sikre begge gullkassene må trucken utenfor Axis' base repareres og trucken må som tanksen guides hjem til Allies' først base. På veien må truck-barrierer ødelegges. Når gullet er sikret har Allies vunnet.

Central Europe[rediger | rediger kilde]

Wursburg Radar[rediger | rediger kilde]

En mørk og dyster bane der Allies først må overta en bunker og sprenge to dører før å kunne storme målet: To radarposter med ønsket informasjon. Axis må hindre Allies i å få tak i radar-delene!

Railgun[rediger | rediger kilde]

Axis' planlegger å bruke de skinnegående vognene for å hente ammunisjon til den gigantiske kanonen «Dora» og frakte det trykt tilbake for å kunne slippe løs Doras kraft. Allies prøver desperat å stanse Axis planer om å bruke den massive kanonen ved å stanse skinnetrafikken.

Fueldump[rediger | rediger kilde]

Allies' oppdrag er å sprenge et drivstofflager godt plassert i et tysk fort. Allies' må få fraktet stridsvognen over en godt bevoktet bro og bryte seg inn i tunnelene, før de lager hull i fortets vegger for å bryte seg inn der og plante dynamitt på drivstoff-lageret.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steam, Steam-ID 1873030, besøkt 27. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Steam, 1.0.0.79, 12. september 2003, Steam-ID 1873030, Wikidata Q337535, https://store.steampowered.com 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]