Windows PowerShell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Windows PowerShell er et Microsoft-rammeverk for å automatisere administrative oppgaver for Microsoft Windows-plattformen. PowerShell er en del av .NET-rammeverket, og ble først lansert i 2006. PowerShell er er både et skall (jf. Unix-skall) og et skriptspråk.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Windows-operativsystemer har alltid hatt fokus på grafiske brukergrensesnitt (GUI). Microsoft har gjort flere forsøk på å gi Windows bedre verktøy for automatisering, slik som batch, KiXtart og VBScript, men kanskje med unntak av sistnevnte var disse aldri rike nok til å kunne gi en systemadministrator alle de nødvendige verktøy for automatisert administrasjon av et større Windows-basert miljø.[1]

Grunnideen med PowerShell er at alt av et Microsoft-produkts admin-funksjonalitet skal kunne gjøres fra et kommandoskall. Denne filosofien har blitt tatt i bruk i for eksempel Microsoft Exchange og Microsoft SharePoint, og blir stadig viktigere også i selskapets operativsystemer. De forskjellige produktene kommer fortsatt med GUI-baserte administrasjonsverktøy, men disse har typisk begrenset funksjonalitet og dekker kun de viktigste oppgavene.[1] For eksempel er det slik at man i Exchange Server 2013 kan gjøre langt mindre i det grafiske brukergrensesnittet enn man kunne i Exchange Server 2010, mens man må bruke PowerShell-dialekten Exchange Management Shell for få full tilgang til mange administrative oppgaver.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Jones, Don og Hicks, Jeffery D. (2013). Learn Windows PowerShell 3 in a Month of Lunches. Shelter Island, NY: Manning Publications Co. s. 1-3. ISBN 9781617291081. 
  2. ^ «Exchange Server 2013: Not quite ready for the data center». Computerworld. 7. februar 2013. Besøkt 3. februar 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]