Hjelp:Din første artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Wikipedia:Din første artikkel»)


Velkommen til Wikipedia! Her er noen ting du bør kjenne til før du lager din første leksikonartikkel. Vi forklarer noe av det som på engelsk kalles DOs and DON'Ts (hva man skal gjøre og hva man ikke skal gjøre) når du skriver en artikkel, og forteller deretter hvordan du lager en artikkel. Her er noen nyttige tips:

  1. Forsøk å redigere eksisterende artikler for å lære markeringsspråket som brukes på Wikipedia.
  2. Søk i Wikipedia først for å være sikker på at artikkelen om emnet ikke allerede eksisterer, og heller ikke under en annen tittel. Hvis artikkelen allerede finnes, kan du gjerne redigere den konstruktivt om du synes det trengs.
  3. Samle referanser både for kilder og for å demonstrere emnets relevans. Referanser til blogger, personlige nettsider, MySpace eller lignende teller ikke. Vi trenger pålitelige kilder.
  4. Tenk over om du vil be om tilbakemeldinger. Du kan på flere måter be om tilbakemeldinger på artikler du lager eller vil lage, for eksempel på artikkelens diskusjonsside eller din egen diskusjonsside. Hvis ingen svarer på artikkelens diskusjonsside, kan gå til Wikipedia:Torget og gjøre oppmerksom på at du har skrevet noen spørsmål på artikkelens diskusjonsside. Husk å lenke til artikkelens diskusjonsside når du skriver på Torget. Man kan også legge inn malen {{Hjelp meg}}, så kommer noen for å hjelpe.
  5. Tenk over om du først vil opprette artikkelen i ditt eget brukerrom (dvs. din brukerside eller en underside av brukersiden). Som registrert bruker kan du få ditt eget brukerrom. Du kan starte din nye artikkel der, på en underside; du kan få den i stand, ta deg tid, og be andre redaktører om hjelp til å arbeide med den, og ikke flytte den til «live»-Wikipedia før den er klar til det. Når artikkelen er klar, kan du flytte den til hovedrommet.
Husk at artikkelen du lager vil bli slettet hurtig hvis den ikke er akseptabel. Noen av Wikipedias brukere patruljerer alle sider som blir redigert eller opprettet.

Søk etter en eksisterende artikkel[rediger | rediger kilde]

Wikipedia har allerede massevis av artikler. Før du oppretter en artikkel må du prøve å finne ut at det ikke allerede finnes en artikkel, kanskje under et litt annerledes navn; du kan søke etter det. Kontroller Wikipedias navnekonvensjoner. Hvis en artikkel om emnet finnes, men du tror folk trolig vil lete etter et annet navn eller stavemåte, kan du lage en omdirigering med det navnet. Det er bra å hjelpe Wikipedia ved å lage omdirigeringer.

Hvis du ikke finner artikkelen når du søker, vurder å søke etter et bredere begrep for å finne artikler som kanskje inneholder det artikkelen din handler om. Hvis du f.eks. vil skrive en artikkel om et bandmedlem, kan du søke etter bandet og føye til informasjon om emnet i artikkelen om det bredere begrepet.

Du kan også lete i kategoriene for lignende artikler, og da kan det hende du finner artikkelen din under et annet navn, og du kan lage omdirigering til den eksisterende artikkelen.

Samle referanser[rediger | rediger kilde]

Det er en god ide å samle kilder for informasjonen i artikkelen din. For å være verdt å bli tatt med i encyklopedien må emnet være tilstrekkelig relevant og relevansen må være verifiserbar gjennom referanser til pålitelige kilder.

Disse kildene må være pålitelige, det vil si at de må være kilder som utøver noen form for redaksjonell kvalitetssikring. Trykte kilder (og web-baserte versjoner disse kildene) har en tendens til å være de mest pålitelige, selv om mange kilder som bare er på web også er pålitelige. Noen eksempler omfatter (men er ikke begrenset til): bøker utgitt av større forlag, aviser, magasiner, fagfellevurderte vitenskapelige tidsskrifter, websider for en hvilken som helst av kildene nevnt over, og andre websider som oppfyller de samme grunnleggende kravene til en trykt kilde.

Generelt er kilder uten redaksjonell kvalitetssikring ikke pålitelige. Disse omfatter (men er heller ikke begrenset til): bøker utgitt av vanityforlag, selvpubliserte zines, blogger, webforum, nyhetsgrupper, elektroniske oppslagstavler, fansider og lignende ressurser. Hvis hvem som helst kan poste informasjon uten at noen kontrollerer den informasjonen, er kilden sannsynligvis ikke pålitelig.

For å si det enkelt, hvis det finnes pålitelige kilder med nok informasjon til å skrive om et emne, er emnet relevant og disse kildene kan verifisere informasjonen i Wikipedia-artikkelen. Hvis du ikke kan finne pålitelige kilder (slik som aviser, vitenskapelige tidsskrifter eller bøker) som gir informasjon for en artikkel, er ikke emnet relevant eller verifiserbart og vil nesten alltid bli slettet. Så din første jobb er å sette i gang og finne referanser.

Så snart du har referanser for artikkelen din, kan du lære å plassere referansene i artikkelen ved å lese Wikipedia:Sitere kilder. Men ikke bekymre deg for at du ikke formaterer dem riktig. Det er flott hvis du gjør det, men det viktigste er å få referansene inn i artikkelen selv om de ikke er velformatert.

Ting man må unngå[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Wikipedia:Hva Wikipedia ikke er

Artikler om deg selv, vennene dine, din webside, et band du spiller i, et ord du har funnet på, eller en historie du har skrevet
Hvis du er verdt å ta med i encyklopedien, la noen andre legge inn en artikkel for deg. Å putte vennene dine i en encyklopedi kan virke som en hyggelig overraskelse eller en fornøyelig spøk, men artikler av denne typen blir trolig fjernet. I denne prosessen kan følelser blir såret, noe som kan unngås ved at du tenker fremover. Så vær så snill å ikke gjøre det. Artikkelen kan bestå hvis du klarer å gjøre den nøytral og du virkelig er relevant, men selv da er det best å sende inn et utkast for godkjenning og konsensus fra samfunnet i stedet for å bare poste den, ettersom ubevisste skjevheter fortsatt kan finnes selv om du ikke er klar over det.
Irrelevante emner
Folk legger stadig inn sider på Wikipedia uten å tenke over hvorvidt emnet virkelig er relevant nok til å bli med i en encyklopedi. Fordi Wikipedia ikke har plassbegrensningen som papirleksikon har, tillater våre relevansregler og retningslinjer en lang rekke artikler, men de tillater imidlertid ikke at ethvert emne skal bli med. Et vanlig spesialtilfelle er sider om folk, firmaer eller menneskegrupper som ikke bekrefter relevansen eller viktigheten av emner, så slike sider blir rakst slettet etter retningslinjene på Wikipedia:Retningslinjer_for_sletting#Hurtigsletting. Dette kan støte, så vær så snill å tenke over om det valgte emnet er relevant nok for Wikipedia, og bekreft (eller fortinnsvis vis!) relevansen eller viktigheten av artikkelens emne hvis du finner det er relevant nok. Wikipedia er ikke en katalog over alt som eksisterer.
Reklame
Vennligst ikke prøv å promotere ditt produkt eller firma. Ikke legg inn eksterne lenker til din kommersielle webside med mindre en nøytral part vil bedømme at lenken sant nok hører til i artikkelen; vi har artikler om produkter som Q-tips eller Norvegia, eller relevante firmaer som McDonald's, men hvis du skriver om et produkt eller firma, så sørg for at du skriver fra et nøytralt ståsted, at du ikke har en interessekonflikt og at du klarer å finne referanser i pålitelige kilder som er uavhengig av emnet du skriver om.
Personlige essays eller original forskning
Wikipedia beskriver eksisterende menneskelig kunnskap, det er ikke et sted for å publisere nye verker. Ikke skriv artikler som presenterer din egne originale teorier, synspunkter, innsikt, selv om du kan støtte dem ved referanse til akseptert verk. Husk at bare fordi Fakta A og Fakta B er sanne, er ikke nødvendigvis A forårsaket av B eller motsatt. Hvis det er sant, så kan pålitelige kilder rapportere den forbindelsen, og du må sitere disse kildene.

Og vær varsom med...[rediger | rediger kilde]

Kopiering av ting. Ikke krenk opphavsretten
For å være sikker, ikke kopier mer enn et par setninger tekst fra noe sted, og dokumenter en hvilken som helst referanse du bruker. Du kan kopiere stoff du er sikker på at er i public domain, men selv for public domain-stoff skal du likevel dokumentere kilden. Merk også at de fleste websider ikke er i public domain og de fleste sangtekster heller ikke er det. De fleste ting skrevet siden 1. januar 1978 er faktisk automatisk under copyright selv om de ikke har copyright-notis eller © symbol. Hvis du tror det du bidrar med er i public domain, si hvor du fikk det, enten i artikkelen eller på diskusjonssiden og skriv grunnen til at du tror det er i public domain på diskusjonssiden (f.eks. "Det ble publisert i 1895...") For mer informasjon: Copyrights.
God research og sitere kildene dine
Artikler skrevet ut av løse luften er bedre enn ingenting, men de er vanskelige å verifisere, noe som er en viktig del av å bygge et betrodd referanseverk. Vær så snill å research med de beste tilgjengelige kildene og siter dem skikkelig. Ved å gjøre dette, sammen med å ikke kopiere store mengder tekst, vil du bidra til å unngå enhver mulighet for plagiat.
Ekstremt korte artikler som bare er definisjoner
Ordboksdefinisjoner hører til på Wiktionary. Prøv å skrive et godt kort avsnitt som sier noe om emnet. Vi ønsker gode korte artikler velkommen, de kalles "spirer", og tjener som utskytningsramper som andre artikler kan ta av fra. Hvis du ikke har nok materiale til å skrive en god spire, bør du trolig ikke opprette artikkelen. På slutten av spiren skal du ta med en "spiremal" slik som dette: {{spire}}. Spirer bidrar til å holde rede på artikler som trenger utvidelse.
Organisering
Pass på at det er innkommende lenker til den nye artikkelen fra andre Wikipedia-artikler (klikk på "Lenker hit" i verktøykassen) og at den nye artikkelen er lagt inn i minst én passende kategori (se Hjelp:Kategori). Ellers blir det vanskeligere for leserne å finne artikkelen.
Artikler av lokal interesse
Disse er artikler om steder som skoler, eller gater som er av interesse for et relativt lite antall mennesker slik som alumni eller lokalbefolkning. Det er ingen konsensus om slike artikler, men noen vil utfordre dem hvis de ikke har med noe som viser hvorfor stedet er spesielt og forskjellig fra titusener av andre lignende steder. Fotografier bidrar til interesse. Prøv å gi lokal-interesse-artikler lokal farge. Tredjepartsreferanser er meget nyttige for å bevise at emnet du skriver om er relevant.

Hvordan lage en side[rediger | rediger kilde]

I søkeboksen nedenfor, skriv tittelen til artikkelen din, og klikk på Gå. Hvis søkesiden melder "Opprett siden Været i Mjøsa og Omegn på denne wikien. Se også siden oppnådd gjennom søket ditt.", klikk på den røde lenken (selv om det ikke står Været i Mjøsa og Omegn). Da starter du å redigere artikkelen.

Det første du bør skrive i artikkelen din er en liste over kildene for informasjonen din. For denne gang, bare skriv dem slik som dette (og de vil automatisk bli gjort om til lenker):

(1) http://www.nytimes.com/2007/04/12/books/12vonnegut.html
(2) http://www-03.ibm.com/ibm/history/exhibits/space/space_shuttle.html

Senere kommer du til å lære hvordan du formaterer dem som fotnoter.

Hvis du vet at det vil ta deg noen redigeringer å få listet referansene skikkelig, putt malen {{under utvikling}} på toppen av siden for å signalisere til andre redaktører at du arbeider med artikkelen. Det er enda bedre å opprette artikkelen på en underside av brukersiden din, og da kan du ta deg den tiden du trenger for å lage en god artikkel, og flytte den til artikkelrommet når den er ferdig. Du kan opprette din personlige sandkasse for artikkelutvikling ved å klikke på denne lenken.

Etter at du har skrevet artikkelen din, klikk på Forhåndsvisning for å kontrollere for feil, og klikk deretter Lagre siden.

Er den ny?
Skriv, og klikk deretter "Gå (sjekk tittel)"

Og hva nå?[rediger | rediger kilde]

For å formatere artikkelen din korrekt (og utvide den, og muligens til og med få den utmerket!), se lenkene nedenfor.

Andre kan fritt bidra til artikkelen etter at den er lagret. Oppretteren har ingen spesielle rettigheter til å kontrollere det senere innholdet. Se Wikipedia:Eierskap av artikler.