Wikipedia-diskusjon:Underprosjekter/Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vedlikehold av hovedartikkel Færøyene[rediger kilde]

En naturlig ting å gjøre er å omdisponere artikkelen om Færøyene slik at den følger Wikipedia:Stilmanual/Land. Se også Wikipedia:Dugnadskontor/Standardisering av artikler om land. Mvh. —Kjetil_r 7. okt 2009 kl. 15:39 (CEST)

Et naturlig vedlikeholdsarbeid, ja. Dette er jo den sentrale artikkelen og noe som burde prioriteres før andre stor oppgaver. Ooo86 7. okt 2009 kl. 16:53 (CEST)
Jeg tok en runde i går kveld. Ser det bra ut nå? Erik 8. okt 2009 kl. 22:30 (CEST)
Tja, ser det i alle fall riktig ut ;-)
Forresten, «Samfunn» og «Kultur» er praktisk talt tomme, så artikkelen har et betydelig forbedringspotensiale. På Wikipedia:Stilmanual/Land#Som_kriterier_for_kandidatartikler står det at «som veiledende regel bør 90-95% av stikkordene være dekket for en utmerkede artikkel». Jeg har ikke drevet noen fintelling, men jeg vil tro at artikkelen dekker langt under 90%. Dette bør vel egentlig være førsteprioritet i underprosjektet. Hvis noen har lyst til å se mer på dette foreslår jeg å opprette en hjelpeliste à la Diskusjon:Russland#Hjelpeliste_:_emner_fra_Wikipedia:Stilmanual/Land, slik at arbeidet kan systematiseres. Mvh. —Kjetil_r 9. okt 2009 kl. 00:01 (CEST)
Jeg la merke til informasjonsfattigheten selv da jeg omdisponerte, det er helt klart at kvaliteten på denne utmerkede artikkelen har tapt seg betydelig etter noen år, så jeg er helt enig, dette underprosjektets førsteprioritet bør være å utbedre hovedartikkelen slik at den dekker stilmanualen, samt at statusen berges. Erik 9. okt 2009 kl. 00:04 (CEST)
Det er vel ikke kvaliteten på artikkelen som sådan som har tapt seg, men heller at no.wikipedia har fått høyere standarder etterhvert som vi har vokst. Og det synes jeg jo er en god ting; det at det stilles høye krav er i alle fall en viktig motivasjonsfaktor for meg når jeg arbeider.
Vil du at jeg skal opprette en hjelpeliste på diskusjonssiden? —Kjetil_r 9. okt 2009 kl. 00:14 (CEST)
Var egentlig det jeg mente. Face-tongue.svg Ang. hjelpelisten, det må du gjerne gjøre. Erik 9. okt 2009 kl. 00:45 (CEST)

Vedlikeholdsliste[rediger kilde]

Hjelpeliste : emner fra Wikipedia:Stilmanual/Land. (Jeg har kopiert inn listen under. Ingen dum ide. Skal være plass til kommentarer i tabellen også) Ooo86 11. okt 2009 kl. 03:13 (CEST)

Man bør etter min mening vurdere å skille ut tidslinjen til noe à la Tidslinje over Skiens historie og Tidslinje over Russlands historie, så kan man vise til den med {{se også}} i «Historie-avsnittet». —Kjetil_r 11. okt 2009 kl. 11:28 (CEST)
Noen har lagt over til Tidslinje over Færøyenes historie nå. Ooo86 11. okt 2009 kl. 18:14 (CEST)
Statsoverhode og regjering, Politisk system, Parlamentet er rimelig godt dekket gjennom svært mange underartikler etter mitt syn. Da er ikke behovet for lange avsnitt i hovedartikkelen så påtrengende, men det er viktig at det er lett å klikke seg videre (gjøre underartiklene synlige). Ooo86 19. okt 2009 kl. 13:48 (CEST)
Færøyenes statsoverhode vil vel strengt tatt si kongen (av Norge, senere (nå) Danmark) som i Liste over Færøyenes monarker (fo). Ooo86 19. okt 2009 kl. 17:44 (CEST)
Stikkord Dekket?
Hode og ingress ?
Etymologi ?
Landskapstyper Avsnitt Naturgeografi
Geologi ?
Vann og vassdrag ?
Fjell Symbol OK.svg Med utdypende artikkel, Liste over fjell på Færøyene
Klima ?
Flora og fauna Kort avsnitt. Utdypende artikler: Færøyenes flora og Færøyenes fauna.
Landemerker ?
Miljøproblemer ?
Befolkningssammensetning Avsnitt demografi - mer om alderssammensetning i befolkningen?
Folkegrupper Dekket godt nok under avsnittet om demografi?
Språk Symbol OK.svg Med utdypende artikkel, Færøysk
Religion Symbol OK.svg Med utdypende artikkel, Færøysk kirkehistorie
Historie Godt dekket. Hvis avsnittet eventuelt skal utvides ytterligere bør man vurdere å skille ut i Færøyenes historie
Politisk system Sentrale punkt dekket i artikkel (forbedret). Valg på Færøyene utdyper også noe her. Færøyenes politiske system eller noe lignende mangler
Statsoverhode og regjering Symbol OK.svg Alle regjeringer dekker (Færøyenes regjering). Liste over Færøyenes statsministre er god. Ministere godt dekket se Kategori:Lister over færøyske politikere. Kongen av Danmark?
Parlamentet Symbol OK.svg Lagtinget (herunder alle valg og svært mange repr. bakover i tid) er godt nok dekket. Ellers Den Nordatlantiske Gruppe med representasjon i Dan.
Politiske partier Liste over politiske partier på Færøyene finnes og er fyldig, men for kort omhandlet under Færøyene?
Administrativ inndeling Symbol OK.svg Med utdypende artikkel, Færøyenes kommuner
Forsvars- og utenrikspolitikk Nevnt under Politikk og administrasjon, men kort
Rettsvesen / menneskerettigheter ?
Statens inntekter ?
Flagg / symboler / ordener Om Færøyenes flagg i artikkel og lenke. Ordener?
Statistikkorganer Symbol OK.svg Slått sammen med forskning.
Forholdet til Norge Kun nevnt i en historisk sammenheng
BNP ?
Naturressurser – Mineraler og bergverk ? Gruvedrift på Færøyene lenket
Energiproduksjon og -bruk En del om oljeleting. Energi på Færøyene. Trengs noe mer her
Primærnæringer Avsnitt Næringsliv. Mye om fisk, men sauene?
Bankvesenets struktur ?
Samferdsel Mangler i artikkel? Av underartikler: Transport på Færøyene (en) mangler. Telefoni på Færøyene og Liste over tunneler på Færøyene finnes, men ikke lenket?
Bedriftsstruktur / Eierskap ?
Viktigste eksport– og importvarer Litt på eksport. Også Færøysk fiskeoppdrett. Import?
Turisme ?
Kalender og helligdager Symbol OK.svg OK dekket? I artikkel og lenke til Ólavsøka og lenke til Flaggdager på Færøyene
Utdanning Symbol OK.svg
Forskning Symbol OK.svg Slått sammen med statistikk.
Massemedia Symbol OK.svg
Helse ?
Urbanitet Få byer/tettsteder (godt dekket), men trenger noen ord om hvor på øyene tettstedene ligger.
Likestilling og familiemønstre ?
Kriminalitet ?
Sivile organisasjoner ?
Sosiale indikatorer ?
Største byer Symbol OK.svg Med utdypende artikkel, Liste over tettsteder på Færøyene
Musikk, dans og drama Kort kulturavsnitt. Fordel med noe mer.
Litteratur og skriftkultur Kort kulturavsnitt. Fordel med noe mer.
Folklore Kort kulturavsnitt. Fordel med noe mer.
Billedkunst, byggekunst og museer Kort kulturavsnitt. Færøysk kunst
Film ?
Mat og drikke ?
Idrett Mangler. Noen artikler i Kategori:Sport på Færøyene

Niels Ryberg Finsen[rediger kilde]

Kan denne nå være aktuell som AA-kandidat? Erik 9. okt 2009 kl. 18:47 (CEST)

Har lest korrektur på den nå og tatt to-tre småting, men ellers er dette greit. Er det behov for referanser noen steder? Fylle flere rødlenker? Ooo86 11. okt 2009 kl. 02:14 (CEST)
Hvor har du funnet bilde av Finsen forresten? Ooo86 11. okt 2009 kl. 04:10 (CEST)
Flotters. Fant lenke til maleriet (og i thumb'et versjon) hos Den Store Danske Encyklopædi, og fant ut at det stemte med bestemmelsene for frislipp i PD. Ellers lå det også endel bilder i artikkelen hos Rostra forlag (ekstern lenke). Skal fylle rødlenkene så snart som mulig, men er litt usikker på om det trengs referanser noe sted. Kun nettsidene under eksterne lenker er brukt som kilder ved skrivingen av artikkelen, så da funker de stort sett som referanser for hele artikkelen i sin helhet, vil jeg tro. Hvis du finner noe pussig som du mener trenger referanse så kan jeg ordne det. Erik 11. okt 2009 kl. 13:58 (CEST)
Jeg tenkte ikke på noen spesielle fakta i artikkelen. Det er heller ikke mange særlig viktige underartikler her som på noen andre felt. For meg ser den bra ut, men jeg vet lite om det faglige arbeidet til Finsen ellers, så jeg tør ikke si hvor dyp artikkelen er på dette. Den burde derfor gjennomses av flere (og det vil den jo bli om du nominerer den etter hvert). Ooo86 11. okt 2009 kl. 14:29 (CEST)

Norðoyatunnilin[rediger kilde]

Denne er blitt flyttet til den nye plasseringen Nordøyatunnelen. De flest andre Wp bruker det færøyske navnet og det ville jeg også gjort. Er dette en god ide? Ooo86 11. okt 2009 kl. 15:39 (CEST)

Den må flyttes tilbake til det færøyske navnet. Dessuten er oversettelsen direkte feil, ettersom -oya betyr -øyenes (bestemt flertallsform i genitiv), ikke -øya. Jfr. det færøyske navnet på Færøyene, Føroyar, hvis genitivsform er Føroya (som i Føroya landsstýri = Færøyenes regjering). Erik 11. okt 2009 kl. 15:56 (CEST)
Flyttet. Ooo86 11. okt 2009 kl. 16:19 (CEST)
Det blir ikke riktig å se på hva andre wikier bruker – se heller på hva den kalles på norsk. Et Google-søk på «Nordøyatunnelen Færøyene» gir kun to treff, så det ser ikke ut til at den formen er etablert på norsk. Da skal vi heller ikke lage en egen oversettelse, «men bruke navnet som vanligvis er i bruk.» Skjønt, hva skal man gjøre når navnet vanligvis ikke er i bruk på norsk? :-\ Jeg tror det mest konservative, Norðoyatunnilin blir riktigst, men siden det nå engang var treff på alternativet, bør der finnes omdirigering fra det navnet – særlig fordi det nå ikke finnes på søk engang! — the Sidhekin (d) 11. okt 2009 kl. 17:13 (CEST)
(Også diskutert dette med Snurre86 på min diskusjonsside) Kan godt sette opp en omdirigering igjen.. Hva med Vágatunnelen? Ooo86 11. okt 2009 kl. 17:19 (CEST)
Ser også rimelig ukjent ut på norsk. Jeg finner Vagatunnelen (uten aksent) hos SINTEF – ett treff. Mulig jeg overser noe, men resten ser ut til å være gjenbruk fra Wikipedia. :) — the Sidhekin (d) 11. okt 2009 kl. 17:40 (CEST)
Hvis jeg forstår dette riktig er Vága genitiv av Vágar. Da ville jeg finne det mest naturlig å bruke Vágartunnelen (og evt. Norðoyartunnelen), altså nominativformene, hvis det brukes færøysk stedsnavn sammen med norsk annetledd (-tunnelen). Wikijens 11. okt 2009 kl. 17:55 (CEST)
Høres ikke helt galt ut. Bedre å oversette tunnilin enn Norðoya. Ikke først og fremst vår jobb å navngi. Hvis noen som ikke har startet denne diskusjonen vil konkludere og sette hovedplasseringen er det helt greit for meg. Så kan vi være romslige med omdirigeringer dit. Ooo86 11. okt 2009 kl. 18:10 (CEST)
Det går an, ja. (Det stemmer at Vága er genitiv av Vágar.) Jeg vil allikevel holde meg til de færøyske navnene. Vær snill å ikke flytt flere artikler over til halvveis og dårlige oversettelser med det første, det skaper bare desto mer rot. Erik 11. okt 2009 kl. 18:36 (CEST)
Vel, jeg har lagt inn omdirigering fra Nordøyatunnelen. Dette er den eneste formen av de forskjellige navnene jeg finner mer enn én gang uten at det ser ut til å være gjenbruk fra Wikipedia, så siden ingen protesterer vilt, tar jeg sjansen. ;-) Når det gjelder «-tunnelen» vs «-tunnilin», er det et mer generelt problem. Vi har f.eks Colorado River kun som omdirigering til Coloradoelven. Men hvor etablert skal disse være på norsk, før vi bruker norsk? For Hudson River går omdirigeringene andre veien ... — the Sidhekin (d) 11. okt 2009 kl. 18:48 (CEST)
De bør være forholdsvis etablerte, og det er verken Nordøy(a)tunnelen eller Vága(r)tunnelen i denne sammenhengen. Vágatunnilin bør også flyttes tilbake til der hvor den hører hjemme. De andre språkversjonene går det stort sett også på den måten. Erik 11. okt 2009 kl. 18:58 (CEST)
Jeg har lagt tilbake den andre artikkelen også. Kan ikke se at det er enighet om å oversette/finne på en norsk variant. Ooo86 14. okt 2009 kl. 22:14 (CEST)

Utvalgte for november[rediger kilde]

Vi trenger utvalgte i kategoriene artikkel, biografi og bilde for november på portalen vår. Forslag? Erik Færøyvenn 18. okt 2009 kl. 14:19 (CEST)

Mange å ta av. Hva med NSÍ Runavík som artikkel, Venceslaus Ulricus Hammershaimb som biografi (kanskje litt for tynn på no:wp) og et hvalbilde? Sikkert bedre alternativer også, men bare for å nevne noe. Ooo86 18. okt 2009 kl. 18:18 (CEST)
Niels Ryberg Finsen? Ooo86 18. okt 2009 kl. 18:24 (CEST)
Alle tre støttes. Forresten så må det vel gå an å skrive NSÍ Runavík opp til AA en eller annen gang? Arbeidet du har gjort hittil er kjempebra. Erik Færøyvenn 18. okt 2009 kl. 19:11 (CEST)
Ja, bildet har stjerne på en:wp og tr:wp. Finsen er alt mulig AA (får håpe mange vurderer den, det er nyttig). NSÍ Runavík ble opprettet i all hast før kampen mot RBK. Mye er oversatt eller basert på informasjon fra tilsvarende tysk artikkel (som nevnt). Derimot tror jeg den er for tynn til å kunne bli AA med det første - og ikke uten et større arbeide. Når jeg finner nok sammenhengende tid og konsentrasjon til å ta godt for meg en mulig kandidatartikkel har jeg alt et par andre på listen som jeg tror at lettere kan skrives opp.. (Ellers er færøysk fotball dårlig dekket, men jeg har startet på noen småartikler om lag og ligasesonger) Ooo86 19. okt 2009 kl. 13:34 (CEST)
Uansett veldig bra, vi trenger så absolutt en bedre og bredere dekning av færøysk fotball, og forhåpentligvis en mer oversiktlig også (enn på f. eks. en.wp). Erik Færøyvenn 19. okt 2009 kl. 13:39 (CEST)
Takk. Alltids flere område å finne mangler på også. Får se om jeg kan prioritere færøyske artikler i skrivingen fremover. Ooo86 19. okt 2009 kl. 17:52 (CEST)
Og litt videre: Artikkelen om Færøyene er jo lenket fra portalen fast. Men kanskje også Færøysk og Tórshavn kunne ha en fast liten rute? Disse er sentrale og av god kvalitet. Alle månedens (bilde, artikkel, bio/færøying) kunne ligge på side-«kroppen». Portalen ble da også litt større enn i dag, men uten å overfylle den med stoff. Hva tror dere/du? Ooo86 30. okt 2009 kl. 20:14 (CET)
Høres bra ut. Bare gjør de endringene som du synes bør gjøres på portalen, og samtidig husk at det ikke bør være for mye brødtekst, så blir det sikkert bra. Erik 30. okt 2009 kl. 23:02 (CET)
Carte blanche til å snu portalen på hodet, er bra! Skal tenke litt på hva som vil se fint ut, og så se om jeg kan få det til i virkeligheten. Portalen mangler også en «Visste du at ...», men det betyr mer oppdateringer og er vel ikke så viktig. Ooo86 30. okt 2009 kl. 23:11 (CET)
Da skal alt være oppdatert for november. Jeg foreslår at den som siden kommer over gode artikler/bilder som passe godt her bare legger til disse for en eller flere måneder fremover. Så trenger vi ikke i regelen å diskutere slike oppdateringer så nøye. Ooo86 31. okt 2009 kl. 00:14 (CET)

Knyttet eller kappet?[rediger kilde]

Diskusjon:Færøyene finnes det et spørsmål fra 2008 som ikke er besvart:

«I den eksellente artikkel står at olsok 1930 ble danskeflaggets snor "knyttet", det skal vel være "kappet"?»

Dersom Merkið skulle heises etterpå ville det jo vært upraktisk å ødelegge snoren, men jeg vet ikke hva som språklig er vanlig å si i en slik sammenheng. Ooo86 19. okt 2009 kl. 20:41 (CEST)

Hmm, jeg vet heller ikke. Jeg har ikke hørt uttrykket «å knytte et flagg» før, og jeg er enig med deg i at det ville være upraktisk å kappe snoren. Det kan muligens være et eller annet slags dansk uttrykk som har blitt oversatt feil? Jeg antar at det ikke var verre enn at de heiste ned Dannebrog og deretter flagget med Merkið. Erik Færøyvenn 19. okt 2009 kl. 21:28 (CEST)
Vel, det står klart at de heiste Merkið etterpå. Det som må være forsøkt sagt og som må ha skjedd først var at de firte Dannebrogen - på en eller annen måte fikk den ned. Jeg har skrevet om setningen så vi slipper noe krøll, innholdet burde bli det samme. Om noen vet bedre kan det endres igjen. Ooo86 19. okt 2009 kl. 23:03 (CEST)

Færøyenes historie[rediger kilde]

Vi burde få denne på plass etterhvert – den er muligens vår største mangel. For å effektivisere arbeidet i begynnelsen foreslår jeg at vi tar ansvar for spesifikke tidsepoker som vi så legger inn i artikkelen underveis. Mtp. kildematerialet vil jeg tro at du, Ooo86, foretrekker det som finnes på engelsk e.l.? C.V.C. Young er en utmerket kilde i så måte (se Eksterne ressurser). Dessuten finnes det jo mye info på spesielt tysk, men også engelsk Wp. Jeg kan i første omgang ta meg av perioden fra reformasjonen til 1814, hvor jeg kommer til å bruke Hans Jacob Debes. (Forøvrig tragisk at Debes ikke er oversatt, jeg tror historiebøkene hans ville vært til stor glede og interesse for mange fastlandsskandinaver.) Erik Færøyvenn 27. okt 2009 kl. 20:03 (CET)

Oi. Arbeidet med å forbedre Færøyene (artikkelen, altså) er vel såpass langt kommet at den ikke gjør skam på stjernen sin. Jeg er enig i at en egen historieartikkel utrolig nok er en mangel her. Sikkert ikke dumt om en bra artikkel kunne komme på plass, både med tanke på å styrke hovedartikkelen og temaet generelt. Kanskje den ikke er påbegynt før fordi dette lukter som et stort arbeide, men også noe som en gang kan bli en god artikkel. Jeg er periodevis mye borte fra pcen, men jeg kan godt prioritere denne ene artikkelen når jeg er her for å skrive. Oversettelser fra gode avsnitt på tysk og engelsk wp kan jeg greit få til. Bearbeiding og større utvidelse av delene fra diverse bøker kan jeg ikke garantere hva jeg vil rekke over i nær fremtid. Det er også mulig at denne artikkelen vil kunne avsløre en del tilstøtenden artikler som mangler, så det vil være mye å gå løs på (de:Wikingerzeit auf den Färöern er feks. en anbefalt (under)artikkel vi mangler helt). Siden tysk Wp er såpass omfattende tror jeg vil starte med å oversette noen avsnitt direkte derfra. Det vil kunne være en god basis. Reformasjonen til 1814 skal jeg i alle fall holde meg unna, og så skal jeg se hva jeg kan komme i gang med og når. mvh Ooo86 28. okt 2009 kl. 00:46 (CET)
Jeg ser at jeg faktisk har en bok til om Færøyene; Jóan Pauli Joensen: Fra bonde til fisker, Torshavn 1987. jeg har ikke fått lest den ennå, men den tar for seg primærnæringene på Færøyene, den gamle bondesamfunnet, fra begynnelsen av 1800-tallet, og de ulike formene av fiskeri, produksjonsmetoder, men også gamle og nye kulturmønstre (jeg leser fra innholdsfortegnelsen nå). Hvis jeg er den eneste som sitter med denne boka er det bare si fra om et avsnitt trengs skrives. Finn Bjørklid 1. feb 2010 kl. 18:02 (CET)

Jeg har tenkt å ta noen løft på Færøyenes historie igjen, men jeg lurer på hvordan vi bør skrive denne: Mest mulig kronologisk eller tematisk? Tysk Wp har en hovedsakelig kronologisk gjennomgang, og virker derfor litt som en utvidet versjon av vår tidslinje. Jeg vil derfor argumentere for at vi burde ha en mer tematisk gjennomgang, med en grundig gjennomgang av hver enkelt tidsepoke, slik som monopolhandelen, Gabeltiden og språkstriden. Da kan man eventuelt nevne viktige samtidige hendelser under de passende temaoverskriftene. Det er også i grove trekk slik det er gjort av Hans Jacob Debes. Tanker omkring dette? Erik F 15. mar 2010 kl. 11:18 (CET)

Fint om du tar i noen tak. Jeg ser visst ikke ut til å få gjort stor her. Det vesle jeg fikk gjort er oversatt fra de:wp (som det fremgår klart av historikken). Om man går veldig kronologisk til verks og lager en veldig oppdelt artikkel, eller har noe større bolker med med flere underpunkter, er vel mindre avgjørende for om det blir en god side. Det som betyr mest er at sentrale hendelser og forhold er nevnt og behandlet på en grundig måte (referanser er særlig nyttig i en slik type artikkel). Jeg ser ikke når jeg kan få lest og satt meg inn i dette på en god måte så mine bidrag må i så fall være med oversettelser videre også. Hva gjelder oppsettet så ser det vel slik ut nå:
 • Geologisk historie
 • Irske munker
 • Vikingtid og landnåm
 • Norsk overherredømme
Kristningen av Færøyene
Kalmarunionen
 • Monopolhandelen
Magnus Heinason
Gabeltiden
Nólsoyar Páll
 • Nasjonal vekkelse
Kielfreden
Lagtinget gjenopprettes
Språkstriden
 • Andre verdenskrig
 • Andre halvdel av 1900-tallet
De første årene etter krigen
1950-tallet
1960-tallet
1970-tallet
1980-tallet
1990-tallet
 • Færøyene etter år 2000
 • Historievitenskap på Færøyene
 • Referanser
 • Litteratur
 • Se også
Kanskje det er best å lage en fullstendig disposisjon først. Hva tenker du at fortsatt mangler eller kan endres her, av avsnitt og underpunketer? Ooo86 16. mar 2010 kl. 21:02 (CET)
Vi har faktisk ingen Kategori:Færøyenes historie.. Kanskje det må ryddes litt i kategoritreet også, for det finnes da noen artikler og underkategorier som kan sorteres slik. Ooo86 31. mar 2010 kl. 19:34 (CEST)
God idé. Erik F 31. mar 2010 kl. 20:09 (CEST)
Kategori:Nordisk folkeminne var litt løsrevet. Jeg la den inn som underkategori i (blant annet) historiekategorien til Færøyene, da dette er mye fellesnordisk som også er relevant for dekningen av Færøyene. Tilsvarende har jeg også listet noen UAAA av mer fellesnordisk karakter på portalen, siden de også er relatert til færøysk historie. Ooo86 26. mai 2010 kl. 23:07 (CEST)

Utvalgte for desember[rediger kilde]

.. forslag er lagt inn på Portal:Færøyene/artikkel/2009/12, Portal:Færøyene/bilde/2009/12 og Portal:Færøyene/biografi/2009/12. Videre er de tre portalarkivene klargjort for 2010. Om noen vil flikke på tekst eller bytte ut hele artiklene med noe bedre så er det greit. Hvis ikke ligger de klare. Ooo86 2. nov 2009 kl. 23:46 (CET)

Kultur i hovedartikkel[rediger kilde]

Hovedartikkelen mangler fortsatt et avsnitt om kultur. Er det noen som kan ta tak i dette, og skrive et par kultur-underavsnitt à la SNLs Færøyene – litteratur og Færøyene - kunst? --Kjetil_r 4. nov 2009 kl. 12:42 (CET)

Et avsnitt er påbegynt ser jeg, men her er det muligheter. Hovedartikkelen og utdypende artikler til denne bør selvsagt prioriteres. Ooo86 31. jan 2010 kl. 22:21 (CET)

Portalen[rediger kilde]

Jeg har utvidet og fikset litt på oppsettet i portalen, og jeg har «frisket» den litt opp. Det er kun forsøkt å nominere en god portal en gang tidligere. Hvor mye under dette nivået er egentlig vår portal? Ooo86 31. jan 2010 kl. 22:21 (CET)

Hei Ooo86! I min nettleser er portalen så bred at jeg må scrolle for å se den. Er det meningen den skal være slik? Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 1. feb 2010 kl. 17:52 (CET)
Hm, nei, men det skjer ikke i min nettleser (Opera, nettleseren for wikifanter), men kanskje det har noe med skjermoppløsning å gjøre? Min er 1280 x 960. Finn Bjørklid 1. feb 2010 kl. 17:57 (CET)
Ler! Bruker Firefox, jeg. Mulig det er som du sier, men ingen av de andre portalene oppfører seg slik. Vennlig hilsen Anne-Sophie Ofrim 1. feb 2010 kl. 18:04 (CET)
Det er ikke meningen, og jeg har heller ikke opplevd det selv. Nettleser og innstillinger kan selvsagt bidra til at sider kan se litt ulike ut. Dersom denne siden er spesielt vanskelig så er jo det et minus for kvaliteten, men jeg vet ikke hva ved oppsettet vårt som eventuelt kunne være særlig problematisk - og dermed er jeg heller ikke sikker på hva som bør gjøres for å bedre det. Om noen har tips så er det velkommen. Ooo86 1. feb 2010 kl. 18:12 (CET)
Er det Portal:Danmark? Hos meg krever den like mye plass som Portal:Forside, enten jeg bruker Firefox eller Konqueror. Med mindre jeg prøver betaen; da tar den bare drøyt halvparten av plassen. Enten jeg bruker Firefox eller Konqueror. Rart ... — the Sidhekin (d) 1. feb 2010 kl. 18:54 (CET)
Nei, det er Portal:Færøyene vi snakket om nå (Dette er underprosjekt Færøyene). Eller er det jeg som misforsto Sidhekin ?-) Portal:Danmark fungerer også for meg, som de andre portalene. Ooo86 1. feb 2010 kl. 21:25 (CET)
Nei, det var jeg som misforsto. Burde vel ha sett etter hvor jeg var først ;-) ... men da kan jeg fortelle at Portal:Færøyene krever betydelig mer plass enn hovedsiden – ca 30 % mer i Firefox og Monobook; ca 80 % mer i Firefox og betaen; ca 50 % mer i Konqueror, uansett «skin». Og det er naturligvis collagen som krever plass (på venstre siden; på høyre er det flagget). Hadde de bildene fått lov til å flyte inne i den boksen, kunne det ha sett rimelig bra ut på smale skjermer også. Eller om det fikk hele bredden ... — the Sidhekin (d) 1. feb 2010 kl. 21:59 (CET)
Ble det noe bedre av å flytte over bildeserien, eller kreves det mer brutale endringer? Ooo86 1. feb 2010 kl. 22:19 (CET)
Breddekravet ble nok heller større – før var det begrenset av collagen+flagget; nå er det collagen+sauen. Og sauen er større enn flagget. ;-) Jeg tror jeg vil si at når man har et bilde med 790px bredde, bør det få hele bredden å breie seg på. (Og/eller dele det opp i biter som kan flyte.) — the Sidhekin (d) 1. feb 2010 kl. 22:27 (CET)
Nei og nei. Og så upraktisk at alt er riktig på min datamaskin i tillegg, så jeg ikke ser hva jeg gjør.. Jeg tilbakestilte meg selv. Et siste enkelt forsøk, før noen må omorganisere hele portalen: hjalp det med et mindre Merkið på høyre side, eller monner det ikke å tulle med bildestørrelsene på den måten? (dette er ikke mitt felt) Mvh Ooo86 1. feb 2010 kl. 22:39 (CET)
Hva mener du med «riktig»? Er nettleservinduet stort nok, fungerer det flott. Det er ikke noe «feil» med siden. Den bare krever mer bredde enn de fleste sidene her, og har man ikke den bredden, må man scrolle horisontalt. Beklager om jeg har stresset deg. Jeg kunne ønske at denne siden ikke krevde så mye plass – det er ikke alle som har så mye skjermplass som du og jeg, og selv de som har den liker ikke nødvendigvis å bruke alt på ett vindu. Smak og behag. Men det er ingen «feil». Ikke stress mer med det. (Og om du fortsatt lurer: Litt hjalp det med å redusere bildet, men siden språkkartet er 120px bredt, hjalp det neppe å gå under 120px på flagget – og uansett er det du sparer småsaker i forhold til de 790px collagen utgjør.) — the Sidhekin (d) 1. feb 2010 kl. 22:53 (CET)
Nei, da - «riktig» er relativt, men det er greit med alle problemer som kan unngås. Panikken brer seg ikke riktig enda, så det får stå slik litt til. Det beste i forhold til dette blir vel da å gjøre noe med collagen om man fant på en bedre løsning etter hvert. (Takk for tips) Ooo86 1. feb 2010 kl. 23:06 (CET)

Portallenker[rediger kilde]

Jeg har nå gått igjennom samtlige kategorier og artikler relatert til Færøyene på no:wp. Nærmere 400 artikler som manglet portallenke har nå fått det. Ooo86 26. mar 2010 kl. 20:23 (CET)

Færøyenestubb?[rediger kilde]

Hadde det vært behov for en egen stubbmerking, Mal:Færøyenestubb (omdirigerer i dag til Mal:Danmarkstubb)? Det kunne vært en anledning til å bla gjennom artiklene, og få en vedlikeholdskategori lik Kategori:Danmarkstubber. Ooo86 27. apr 2011 kl. 19:58 (CEST)

Jeg synes egentlig ikke noe om stubbmerking som fenomen, men jeg skal ikke stille meg i veien for dette. For meg har forsåvidt Kategori:Portal:Færøyene/artikler (som forøvrig ble veldig bra, godt jobbet!) den samme funksjonen i dag. Erik F 27. apr 2011 kl. 20:27 (CEST)

Færøyske bøker?[rediger kilde]

Stemmer det at vi har artikler om 63 færøyske forfattere, men kun om 1 bok? Jeg finner bare De fortapte spillemenn. Finner heller ikke mange på andre Wp. Det er da:Barbara (roman), noen andre iw? Ooo86 4. jan 2012 kl. 15:42 (CET)

Dette er et for svakt felt, og færøysk litteratur er noe jeg har tenkt å ta et krafttak på lenge. Utfordringen er bare å finne tid og motivasjon midt oppi alt annet – og i konkurranse med mange andre emner. Jeg har lest Barbara, så det er mulig at jeg kan lage noe utfyllende på den. Ellers er også Fattigfolk på ferde av Heðin Brú verdt en egen artikkel. Jeg vet også av den norske oversetteren av Jóanes Nielsen og Carl Jóhan Jensens bøker, så det bør være mulig å få gjort noe her. Erik F 6. jan 2012 kl. 10:54 (CET)