Wicklow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wicklow
Cill Mhantáin (ga)
Wicklow Town - geograph.org.uk - 692370 (cropped).jpg
LandIrland Irland
ProvinsLeinster
GrevskapWicklow
StatusBy (town)
TidssoneUTC+0
Befolkning12 939 (2002)
Høyde o.h.69 meter
Nettsidewww.wicklow.ie/
Posisjonskart
Wicklow ligger i Irland
Wicklow
Wicklow
Wicklow (Irland)

Wicklow
52°58′40″N 6°01′59″V

Wicklow er administrasjonsbyen i grevskapet Wicklow i Irland. Byen ligger sør for Dublin, ved N11 mellom Dublin og Wexford. Det er også pendlertogforbindelse med hovedstaden, Arklow, Wexford og havnen Rosslare Europort.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge lokalhistorikere ble byen grunnlagt av vikinger omkring år 870. Navnet kommer ifølge noen fra Vikinglow, «vikingenes slette», mens andre mener det kommer fra Wykynlo, «vikingsjøen». Det er spor etter tidligere bebyggelse, og det finnes også historier som går tilbake til tidligere tider. Rundt byen finner man fornminner fra bronsealderen.

Det irske navnet er Cill Mhantáin. Dette er knyttet til St. Patrick, som skal ha forsøkt å gå iland på stranden Travailhawk, sør for havnen. Fiendtlige innbyggere angrep dem og slo ut fortennene på en i Patricks følge, som ble kjent som Manntach, «Den tannløse». Manntach vendte tilbake dit og grunnla etter en tid en kirke, derav Cill Mhantáin, «Den tannløses kirke». Det finnes ingen skriftlige kilder som understøtter legenden, og navnet kan ha sitt opphav i et geografisk fenomen.

Normannerne slo seg ned i området etter å ha invadert Irland. Maurice FitzGerald fikk byen, og begynte å bygge en festning kjent som Black Castle. Ruinene av denne ligger ved kysten rett sør for havnen.

Den eldste bevarte bygningen er fransiskanerklosteret. Andre kjente bygninger er rådhuset og fengselet som ble reist i 1702. Det er nå renovert og innredet som et besøkssenter. Man finner også East Breakwater, en bygning som ble reist av Wicklow Harbour Commissioners i 1880-årene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]