James Karen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
James Karen
Født28. nov. 1923[1][2]Rediger på Wikidata
Wilkes-Barre (Pennsylvania)
Død23. okt. 2018[3]Rediger på Wikidata (94 år)
Los Angeles
BeskjeftigelseFilmskuespiller, teaterskuespiller, fjernsynsskuespiller, skuespiller, stemmeskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedNeighborhood Playhouse School of the Theatre
James M. Coughlin High School
EktefelleSusan Reed (19581967)
Alba Francesca (1986–)
NasjonalitetUSA
Aktive år1948
IMDbIMDb

James Karen (født Jacob Karnofsky 28. november 1923 i Wilkes-Barre i Nord-Pennsylvania, død 23. oktober 2018) var en amerikansk skuespiller.

Han opptrådte flere ganger på film og fjernsyn og på teateroppsetninger på Broadway. Han debuterte som profesjonell skuespiller for første gang i 1965 med sine prestasjoner i filmene Frankenstein Meets the Space Monster og Film. I 1970 spilte han mot Arnold Schwarzenegger i filmen Hercules in New York.

James Karen var sønn av de russiskfødte jødiske immigrantene Mae (født Freed) og Joseph H. Karnofsky, som var produsent og forhandler. Som ung mann ble James oppfordret til å bli skuespiller av den amerikanske kongressmannen Daniel J. Flood, som var en amatørutøver selv, og rekrutterte ham til en produksjon på Little Theatre i Wilkes-Barre.[trenger referanse] Han gikk på Neighborhood Playhouse School of the Theatre i New York. Hans store gjennombrudd kom da han ble bedt om å delta på den opprinnelige Broadway-produksjonen av A Streetcar Named Desire.

På TV spilte han dr. Burke på As the World Turns og han var den opprinnelige Lincoln Tyler på All My Children. Han er kjent for sin faste rolle i TV-serien Eight Is Enough. Han er også kjent på østkysten for hans 20 år som TV- og radiotalsmann for Pathmark-supermarkedkjeden. Han var også med i Golden Girls som en potensiell kjæreste for Dorothy.

Hans filmer inkluderer Poltergeist (1982), The Return of the Living Dead (1985), Wall Street (1987), og i 2006 var han på rollelisten til The Pursuit of Happyness. Han var for en periode gift med Susan Reed, som var tidligere skuespiller og folkesanger. De skilte lag, og han giftet seg senere med Alba Francesca.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-ID 78506, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6wz1zxm, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ «James Karen, Actor in 'Poltergeist' and So Much More, Dies at 94», verkets språk ungarsk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]