USAs førstedame

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
USAs førstedame
Melania Trump
Sittende
Melania Trump

siden 20. januar. 2017
ResidensDet hvite hus
Første
embedsholder
Martha Washington
30. april 1789
NettstedFirst Ladies

USAs førstedame (First Lady of the United States forkortet FLOTUS[1]) er den uoffisielle tittelen på den høyest rangerte kvinnen i Det hvite hus i USA, som oftest presidentens hustru. Nåværende førstedame er Melania Trump, Donald Trumps kone.

Flere ganger har rollen blitt fylt av kvinner som ikke har vært presidentens kone (eksempelvis de gangene hvor den sittende presidenten var enkemann), da oftest presidentens eldste datter. James Buchanan er den eneste presidenten i USAs historie som ikke har vært gift, og i hans regjeringstid ble rollen fylt av hans niese, Harriet Lane. Da William McKinley var president, fungerte en tid visepresident Garret Hobarts kone, Jennie Hobart, i rollen. Chelsea Clinton fungerte i en tid på slutten av faren Bill Clintons presidentskap som førstedame, da Hillary Clinton stilte til valg som senator.

Nålevende (2017) tidligere førstedamer er Rosalynn Carter, Hillary Clinton, Laura Bush og Michelle Obama. Andre notable førstedamer tilbake i historien har vært Jacqueline Kennedy og Eleanor Roosevelt, henholdsvis John F. Kennedy og Franklin D. Roosevelts koner.

Visepresidentens kone kalles ofte andredame.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]