Vostoksjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vostoksjøens plassering (markert med rødt)
Skjematisk fremstilling.

Vostoksjøen er en underjordisk innsjø under den antarktiske isen. Innsjøen er høyst sannsynlig verdens største innsjø under is. Innsjøen har vært isolert i minst 20 millioner år, men vannet i sjøen er bare en halv million år gammelt. Innsjøen ligger 4 kilometer under den russiske forskningsstasjonen Vostok. Den er 240 kilometer lang og 50 kilometer bred. I midten av vatnet er det en forhøyning, noe som betyr at det kan være to forskjellige typer miljøer i de to delene av vannet.

Vostoksjøen ble oppdaget i 1996 av japanske, britiske og russiske forskere. Et prosjekt for å utforske sjøen begynte i 2007 og vil holde på i minst 10 år. Den 5. februar 2012 nådde russiske forskere innsjøens overflate etter å ha boret gjennom 3 769,2 meter is.[1] Det ble brukt parafin i sluttfasen av boringen for å hindre tilfrysing av borehullet, og enkelte forskere fryktet at parafinen skulle forurense vannprøvene som skal hentes opp. I det borehodet kom i kontakt med det flytende vannet, strømmet vann fra innsjøen 30–40 meter opp i borehullet før hullet frøs igjen. Forskerne ønsker i neste omgang å hente opp prøver fra dette nylig frosne vannet for å analysere det.[2][3] I mars 2013 kunngjorde forskerne funnet av en ny bakterieart i vannprøve hentet opp fra Vostoksjøen.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Russia Confirms Drilling into Sub-Glacial Antarctic Lake» (engelsk). RIA Novosti. 8. februar 2012. [død lenke]
  2. ^ «Russian Scientists May Reach Bottom of Antarctic Lake in 2014» (engelsk). RIA Novosti. 9. februar 2012. 
  3. ^ «Verdens største innsjø under is» (norsk (bokmål)). forskning.no. 9. februar 2012. Arkivert fra originalen 30. januar 2013. 
  4. ^ «Antarctic Lake Vostok yields 'new bacterial life», BBC News, 7. mars 2013.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]