Hopp til innhold

Vorderösterreich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vorderösterreichs våpen er i rødt en sølv bjelke.
Kart over de vorderösterrikske områdene per 1780. De ulike fargene viser områdets inndeling i amt.

Vorderösterreich (eller österreichische Vorlande, dvs. «landene foran Østerrike»; uttales «fårda-østeraikj» resp. «få:alande») var en samlebetegnelse for de habsburgsk-eide områdene sørvest i det tysk-romerske riket. Disse dannet ikke noen sammenhengende enhet, men var spredt over store deler av Alsace (i dagens Frankrike) og Schwaben (i dagens Baden-Württemberg og Bayern). De største av områdene som hørte til Vorderösterreich, var Vorarlberg, Sundgau, Breisgau og Burgau.

Vorderösterreich utgjorde restene av de opprinnelige habsburgske stamlandene (dog i kombinasjon med nyervervet land) etter at Aargau og andre områder hadde falt til Sveits mellom 1388 og 1415. Habsburgs makttyngdepunkt forskjøv seg dermed østover til Østerrike, slik at Vorderösterreich mer eller mindre havnet i rikets periferi. Freiburg var det kulturelle sentrum for Vorderösterreich, men områdene ble etter hvert forvaltet fra Innsbruck. Dette kom av at den habsburgske linjen som til enhver tid hadde grevetittelen i Tirol, samtidig regjerte Vorderösterreich.

Sundgau, som lå i den sørlige delen av Alsace (Elsass), kom allerede 1648 til Frankrike. De resterende Vorlande ble senere innlemmet i de omkringliggende statene i Sveits (i 1802) og Rhinforbundet (dvs. Baden, Württemberg og Bayern, i 1806). Bare Vorarlberg – som det eneste området som hadde fysisk kontakt med de habsburgske hovedlandene (nemlig Tirol) – forble hos Habsburg.