Hopp til innhold

Walsertysk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Walsertysk
Walscher, Titsch, Töitschu
Brukt iSveits,[1] Liechtenstein,[2] Italia,[3] Østerrike[4]
Regionnoen få isolerte fjellandsbyer i Alpene
Antall brukere10 000–20 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Indoeuropeisk
Germansk
Vestgermansk
Tysk
Overtysk
Alemannisk
Höchstalemannisch
Walsertysk
Skriftsystemdet latinske alfabetet
Språkkoder
ISO 639-3wae
Glottologwals1238

Walsertysk er et språk som hører til den höchstalemannische dialektgruppen av tysk. Det tales av walserfolket i en del isolerte alpine språkøyer i Sveits, Italia, Frankrike, Liechtenstein og Østerrike.

Historie[rediger | rediger kilde]

Walserfolket («Walliser-folket») består av grupper som forlot sine hjembygder i Wallis i Sveits i løpet av 1200- og 1300-tallet og slo seg ned i tidligere ubebodde fjellstrøk. Grunnen til utvandringen var økende befolkningstrykk i Wallis. Walserfolket ble imidlertid stort sett godt mottatt og fikk skattemessige og andre fordeler av de respektive herskerne som belønning for kolonialiseringen. De underholdt handelskontakt med samfunnene i lavereliggende strøk, men bevarte ellers språk og kultur pga. den veldig isolerte beliggenheten til mange av deres landsbyer. Språket deres er derfor en veldig «gammelmodig» form for de höchstalemannische dialektene i Wallis. Også byggestilen med bl.a. tømmerhus er karakteristisk for walserlandsbyene.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Walsertyske områder fantes i:

I flere av disse har walserspråket dødd ut, f.eks. grunnet 1900-tallets italieniseringspolitikk i de italienske områdene. I andre finnes walsertysken fremdeles som talespråk. Også i de ellers tyskspråklige områdene er walserspråket tydelig forskjellig fra – og ikke gjensidig forståelig med – de hochalemannische eller bairiske dialektene som tales i de lavereliggende landsbyer.

Antallet morsmålsbrukere av walsertysk ble anslått til å være mer enn 20 000 i begynnelsen av 1900-tallet (10 000 i Sveits, 8000 i Østerrike, 3400 i Italia, 1300 i Liechtenstein). I dag er tallet sannsynligvis betraktelig lavere.

Se også[rediger | rediger kilde]

Tre andre «små» språk som har overlevd i mer eller mindre isolerte fjellområder i Alpene, er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «ScriptSource - Switzerland». Besøkt 21. august 2023. 
  2. ^ «ScriptSource - Liechtenstein». Besøkt 21. august 2023. 
  3. ^ «ScriptSource - Italy». Besøkt 21. august 2023. 
  4. ^ «ScriptSource - Austria». Besøkt 21. august 2023.