Hopp til innhold

DNA-virus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

DNA-virus er gruppe virus som har DNA som genetisk materiale og replikeres ved bruk av en DNA-avhengig DNA-polymerase.[1] Arvestoffet er deoksyribonukleinsyre. Denne gruppen av virus ble tidligere fordelt i seks virusfamilier; adenovirus, hepadnavirus, herpesvirus, koppevirus, papovavirus og parvovirus,[2] men det er siden gjort endringer i denne inndelingen.

Nukleinsyren er vanligvis dobbeltstrenget DNA (dsDNA), men kan også være enkeltstrenget DNA (ssDNA). DNA-virus tilhører enten gruppe I eller gruppe II i Baltimoreklassifiseringen.

Enstrenget DNA utvides vanligvis til dobbeltstrenget i infiserte celler. Selv om gruppe VII-virus som hepatitt B inneholder et DNA-genom, blir de ikke betraktet som DNA-virus i henhold til Baltimoreklassifiseringen, men snarere reverserer transkriberende virus fordi det replikerer gjennom et RNA-mellomprodukt. Kjente sykdommer som kopper, herpes og vannkopper forårsakes av slike DNA-virus.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Nettredaksjonen (4. februar 2011). «Virus». Institutt for biovitenskap, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo. Besøkt 6. juli 2022. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nettredaksjonen (4. februar 2011). «Virus». Institutt for biovitenskap, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo. Besøkt 6. juli 2022. 
  2. ^ Tønjum, Tone: DNA-virus i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 6. juli 2022 fra https://sml.snl.no/DNA-virus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]