Vinjefjorden (Nordmøre)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°11′22,859″N 8°44′15,230″Ø

Vinjeøra med den indre delen av Vinjefjorden

Vinjefjorden er en smal og lang fjord som strekker seg fra Vinjeøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag til Aursundet og Valsøyfjorden i Aure og Halsa i Møre og Romsdal. Europavei 39 går langs hele sørsiden av fjorden, mens fylkesvei 359 går langs deler av nordsiden.

Det gamle navnet fra norrøn tid er Fjalnir.

Offisielt strekker den seg fra Vinjeøra i øst og helt ut til Kristiansund i vest. Men på grunn av sundene Aursundet, Imarsundet og Sålåsundet i nord, og sidefjordene Valsøyfjorden, Skålvikfjorden og Halsafjorden i sør, så regnes dens slutt ved dens første avstikker, Aursundet.

Vinjefjorden er mest kjent som «sildefjorden» men det kan fanges både laks, sei og torsk helt oppe i 20 kg. Den 30. august 2005 rømte vel 850 000 oppdrettslaks fra Marine HarvestTustna i Møre og Romsdal. Mange av dem tok veien til Vinjefjorden. Dermed ble fjorden full av laks og lokalbefolkningen hamstret flere hundre kilo laks [1].

På nordsiden av den indre del av fjorden strekker nordeuropas lengste sammenhengende hasselskog seg oppover fjellsiden. Vinjefjorden er 19,5  km lang fra Vinjeøra til midt i Aursundet og er på det djupeste 224 m djup. Den offisielle Vinjefjorden er ca. 50 km lang og rundt 320 m djup på det djupeste.