Vindelsvermer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vindelsvermer
vindelsvermer
Nomenklatur
Agrius convolvuli (før ofte Herse convolvuli)
(Linnaeus, 1758)
Populærnavn
vindelsvermer
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieSvermere
SlektAgrius
Økologi
Habitat: nesten overalt der det vokser blomster
Utbredelse: Alle varme områder i den gamle verden:Sør-Europa Afrika, Asia, Australia, øyene i Stillehavet; flyr inn til Norge av og til

Vindelsvermer (Agrius convolvuli) er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne store, kraftige, grå arten er en sterk flyger. Den hører hjemme i varme strøk nesten over alt i den Gamle verden, men begir seg ofte på vandringer nordover, enkelte år dukker de opp i Norge på ettersommeren og høsten. De kan da finnes helt nord til Finnmark. Larven lever på vindel (Convolvulus spp.) og beslektede planter, men puppen, som har en karakteristisk, frittliggende sugesnabel, overlever ikke vinteren hos oss.

Vindelsvermerens larve
Foto: Kristian Peters

Utseende[rediger | rediger kilde]

En stor (vingespenn 94 – 120 mm) og kraftig svermer med spoleformet kropp og smale vinger. Hodet er stort og bredt, sugesnabelen er ca. 75 mm lang, dvs. lengre enn selve insektet. Antennene er snaut halvparten så lange som forvingene. Brystet er grått med hvite sider, bakkroppens overside har en grå midtstripe, på sidene av denne har hvert ledd, regnet forfra, en smal, hvit tverrstripe, så en bred, rosa stripe og bakerst en svart stripe som er litt smalere enn den rosa. De kraftige forvingene er spisse og gråspraglete. Bakvingene er grå med et svakt, rosa skjær, med mørkegrå tverrbånd. Larven er ganske mørk og brokete farget. Puppen utmerker seg ved at sugesnabelen henger fritt fra kroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på vindel (Convolvulus), søtpotet (Ipomoea) og beslektede planter. De voksne sommerfuglene er svært dyktige flygere som henger på svirrende vinger foran dype blomster og stikker sin meget lange sugesnabel ned til nektaren. De er utholdende flygere og kan trolig foreta vandringer på flere tusen kilometer.

Vindelsvermeren henger på svirrende vinger foran blomster, merk den lange sugesnabelen

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]