Audrys Juozas Bačkis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Audrys Juozas Bačkis
Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis.jpg
Født 1. februar 1937
Kaunas
Far Stasys Antanas Bačkis
Utdannet ved Pontificia Ecclesiastica Academia, Gregoriana
Nasjonalitet Litauen, Polen
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Vytautas den stores orden, Commander's Grand Crosses of the Order of the Lithuanian Grand Duke Gediminas

Coat of arms of Audrys Juozas Backis.svg

Audrys Juozas Bačkis (født 1. februar 1937 i Kaunas i Litauen) er kardinal og erkebiskop av Vilnius, Litauens hovedstad.

Han ble født i en diplomatfamilie i Litauen. Faren var Stasis Bačkis og moren lærerinnen Ona Galvydaitė-Bačkienė. Familien ble tvunget til å bli i Vesten etter annen verdenskrig på grunn av den sovjetiske okkupasjonen av hjemlandet.

Audrys Juozas Bačkis studerte ved katolske skoler i Frankrike og fikk sin presteutdannelse i Frankrike og ved det pavelige universitet Gregoriana i Roma. Han ble presteviet i 1961. En tid drev han pastoralt arbeid for litauere i USA før han trådte inn i det pavelige diplomati og fikk diplomatutdannelse i Roma.

Etter utdannelsen ble han postert ved de pavelige nuntiaturer (ambassader) på Filippinene (1964–65), i Costa Rica (196567), Tyrkia (196770) og Nigeria (197073). Fra 1973 arbeidet han ved Statssekretariatet i Vatikanet, hvor han tjenestegjorde i Annen seksjon for Relasjoner med statene. Han hadde ansvaret for spørsmål som angikk internasjonale organisasjoner, fred og nedrustning. I 1979 ble han vise-sekretær i Statssekretariatets Annen seksjon for Relasjoner med statene.

Han ble utnevnt til nuntius i Nederland og til titularerkebiskop av Meta i 1988.

Audrys Juozas Bačkis ble erkebiskop av Vilnius 24. desember 1991 (tiltrådte i mars 1992). Den 21. februar 2001 ble han kreert til kardinal.

Bačkis ble i 1997 utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norges statskalender, 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]