Hopp til innhold

Audrys Juozas Bačkis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Audrys Juozas Bačkis
Født1. feb. 1937[1]Rediger på Wikidata (87 år)
Kaunas
BeskjeftigelseDiplomat, katolsk prest (1961–), katolsk biskop (1988–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Kardinal (2001–2013)
  • Roman Catholic Archbishop of Vilnius (1991–2013)
  • ambassadør
  • titulær erkebiskop (1988–) Rediger på Wikidata
Utdannet vedPontificia Ecclesiastica Academia
Gregoriana
Det pavelige lateranuniversitet
FarStasys Antanas Bačkis
NasjonalitetLitauen
Polen
UtmerkelserVytautas den stores orden
Kommandørstorkors av Storfyrst Gediminas av Litauens orden
Kommandør av Eikekroneordenen (1988)[2]
Våpenskjold
Audrys Juozas Bačkisʼ våpenskjold

Audrys Juozas Bačkis (født 1. februar 1937 i Kaunas i Litauen) er en tidligere pavelig diplomat, og er kardinal og emeritert erkebiskop av Vilnius, Litauens hovedstad.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble født i en diplomatfamilie i Litauen. Faren var Stasis Bačkis og moren lærerinnen Ona Galvydaitė-Bačkienė. Familien ble tvunget til å bli i Vesten etter annen verdenskrig på grunn av den sovjetiske okkupasjonen av hjemlandet.

Audrys Juozas Bačkis studerte ved katolske skoler i Frankrike (Institut Saint-Marie-de-Monceau) og fikk sin presteutdannelse ved sulpicianernes seminar i Issy-les-Moulineau ved Paris, og ved det pavelige universitet Gregoriana i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet i 1961 av Luigi Traglia. En tid drev han pastoralt arbeid for litauere i USA før han trådte inn i det pavelige diplomati og fikk diplomatutdannelse i Roma ved det pavelige diplomatakademi.

Etter utdannelsen ble han postert ved de pavelige nuntiaturer (ambassader) på Filippinene (1964–65), i Costa Rica (1965–67), Tyrkia (1967–70) og Nigeria (1970–73). Fra 1973 arbeidet han ved Statssekretariatet i Vatikanet, hvor han tjenestegjorde i den seksjon som hadde ansvar for Pavestolens for relasjoner med statene. Han hadde ansvaret for spørsmål som angikk internasjonale organisasjoner, fred og nedrustning. I 1979 ble han visesekretær i Statssekretariatets annen seksjon for relasjoner med statene.

Erkebiskop, apostolisk nuntius til Nederland[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt til nuntius i Nederland og til titulærerkebiskop av Meta den 5. august 1988. Paven personlig bispeviet ham den 4. oktober 1988; medkonsekrerende var kuriekardinal Achille Silvestrini og titulærbiskop Juozas Preikšas, apostolisk administrator av Kaunas, Vilkaviškis og av Panevėžys.

Paven sa ved den anledning i sin preken:

«Du drar til Nederland som representant for paven for å oppfylle hans kjærlighetens 'diakoni', som Kristus betrodde Peter og hans etterfølgere. Det vil derfor være din oppgave å arbeide for å intensivere 'communio' (= fellesskapet), det vil si båndene av enhet, kjærlighet og fred mellom kirkens biskoper i Nederland og biskopen av kirken i Nederland, Roma. (...) Nå sender jeg deg som min representant til Nederland, et land med rike sivile og religiøse tradisjoner. I nyere tid har Kirken opplevd smertefulle spenninger. Jeg vil at du skal formidle mine oppriktige følelser til de troende i denne regionen. Forsikre dem om min tillit til deres evne til å finne nye kilder i troens arv for å bygge fremtiden. Din oppgave vil også være å opprettholde gode relasjoner til sivile myndigheter og å fremme rettferdig og konstruktivt samarbeid til beste for innbyggerne. Så gå, kjære bror, til det nye arbeidsfeltet som er betrodd deg i dag. Du går som biskop, det vil si som en person som Kristus regner med for å fortsette sitt frelsesverk i verden.[3]»

Erkebiskop av Vilnius[rediger | rediger kilde]

Audrys Juozas Bačkis ble erkebiskop av Vilnius 24. desember 1991 (tiltrådte i mars 1992). Han var bemyndiget å fornye de diplomatiske forbindelser med Republikken Litauen. Fra 1993 var han også medlem av Det pavelige råd for offentlig kommunikasjon årene 1993-1999 ledet han Den litauiske bispekonferansen, og i 1999 medlem av kommisjonen for forberedelse av synoden av europeiske biskoper. Årene 1998-2001 var han innen den litauiske bispekonferanse formann i jubileumsårskomiteen for jubelåret 2000. Han undertegnet avtaler mellom Den apostoliske stol og Republikken Litauen om pastoral omsorg for soldater, juridiske anliggender, utdanning og kultur.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Den 21. februar 2001 ble han kreert til kardinal. Han ble tildelt som tittelkirke Natività di Nostro Signore Gesù Cristo a Via Gallia. Han deltok ved pavevalgene i 2005 og 2013.

Den 5. april 2013 aksepterte pave Frans hans alderbetingede fratreden fra omsorgen for erkebispedømmet Vilnius.

Pave Frans utnevnte Bačkis som sin spesielle utsending til feiringen av 1025-årsjubileet for dåpen (omvendelsen) av Kyiv-Rus, som ble avholdt i Kyiv i Ukraina, 17. og 18. august 2013.[4]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bačkis ble i 1997 utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Audrys Juozas Kardinal Backis, Munzinger IBA 00000016053, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ viewer.eluxemburgensia.lu[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Ordinazione episcopale di monsignor Audrys Bačkis - Omelia di Giovanni Paolo II. [1] 3. mars 2013.
  4. ^ «Arkiveret kopi». Arkivert fra originalen 18. juni 2013. Besøkt 15. juni 2013. 
  5. ^ catholic-hierarchy.org backis, lest 11. mars 2021
  6. ^ Norges statskalender, 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]