Hopp til innhold

Vestfoldarkivet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vestfoldarkivet
Stiftet1997
LandNorge
HovedkontorSandefjord
AdresseHinderveien 10, NO-3205 Sandefjord
AvdelingsdirektørKarianne Schmidt Vindenes
VirkeområdeVestfold
EierVestfold fylkeskommune / interkommunalt selskap
Nettstedvestfoldmuseene.no
www.vestfoldarkivet.no[1]
Kart
Vestfoldarkivet
59°08′01″N 10°10′30″Ø

Vestfoldarkivet er en arkivinstitusjon for Vestfold. Vestfoldarkivet er en avdeling i Vestfoldmuseene IKS og holder til i Sandefjord. Vestfoldarkivet arbeider for å bevare og formidle Vestfolds historie gjennom å samle inn og gjøre tilgjengelig historiske arkiver fra fylkeskommunen, bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Riksarkivet har opprettet et nasjonalt nettverk for å koordinere arbeid med privatarkiv og har utnevnt Vestfoldarkivet som koordinerende institusjon for Vestfold og Buskerud.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet ble etablert i 1997 som Fylkesarkivet for Vestfold.

Kulturutvalget i Vestfold fylkeskommune vedtok i møte 18.01.1994 å sette ned et utvalg til å utrede etablering og drift av et fylkesarkiv for Vestfold. Fylkesarkivar i Hordaland, Egil Nysæter, ble engasjert til å utrede spørsmålet om fylkesarkiv i Vestfold. Utredningen, «Plan for fylkesarkiv i Vestfold» (27.03.1995), konkluderte med at det burde opprettes et fylkesarkiv for Vestfold, administrativt knyttet til fylkeskultursjefen. Videre sa utredningen at Fylkesarkivet skal fungere som en samordnende og veiledende instans for hele det immaterielle kulturvernet og det lokalhistoriske arbeidet i fylket. Arkivet kan arbeide med private, fylkeskommunale og kommunale arkiver. Men i første omgang prioriteres arbeidet med privatarkivene.

Utredningen ble lagt fram for kulturutvalget og fylkestinget, som i møte 20.06.1995 vedtok at utredningen skulle legges til grunn for det videre arbeidet med fylkesarkiv for Vestfold og at fylkesarkivet for Vestfold skulle tas med som nytt tiltak i budsjet for 1996 og økonomiplan for 1997–1999. Fylkesarkivet for Vestfold ble operativt fra 07.01.1997 da fylkesarkivaren tiltrådte sin stilling.

1. januar 2009 ble Fylkesarkivet for Vestfold slått sammen med Museumssenteret i Vestfold (MUVE). Den nye enheten fikk navnet Kompetansesenter for Museum og Arkiv (KOMMA). Da Vestfoldmuseene IKS ble etablert senere samme år, gikk KOMMA inn som en avdeling i det konsoliderte museet.

Fra 1. januar 2011 ble det tidligere Fylkesarkivet for Vestfold skilt ut som en egen avdeling i Vestfoldmuseene IKS og fikk navnet Vestfoldarkivet. Fra 1. august 2012 blir det en ny avdeling bestående av Vestfoldarkivet og Samlingsforvaltningen (tidligere Museumssenteret i Vestfold).

Tilhold[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet har lokaler i Hinderveien 10 på Pindsle i Sandefjord. Her finner man arkivmagasin med mottaksrom, ordningsrom og digitaliseringsrom. På lesesalen vil publikum ha tilgang til en samling med faglitteratur og lokalhistorisk litteratur og kan bestille arkivmateriale til gjennomgang.

I samme bygg finner man Vestfoldmuseenes administrasjon og samlingsforvaltning med konserveringsfasiliteter og magasiner for museumsgjenstander.

Arkivene[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet er depot for Vestfold fylkeskommune og oppbevarer eldre og avslutta fylkeskommunale arkiv. Arkivene blir som hovedregel overført til depot 25 år etter de er gått ut av administrativt bruk. Et unntak er klient- og elevarkiv som blir overført 10 år etter de er gått ut av administrativt bruk.

Vestfoldarkivet oppbevarer også ulike private arkiv. Man kan dele privatarkivene inn i arkiver fra bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Vestfoldarkivet har også ansvar for en samling med arkiv fra arbeiderbevegelsen i Vestfold.

Gjennom ulike prosjekt har Vestfoldarkivet samlet inn minnemateriale i form av intervjuer og annen dokumentasjon. Dette knytter seg blant annet til 22. juli 2011 og prosjektene "Barndom i Vestfold" og "Krigsseilere".

Nærmere presentasjon av arkivene kan man finne på Vestfoldarkivet sin hjemmeside.

Møteplasser[rediger | rediger kilde]

Lesesalen[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivets lesesal er åpen for alle; studenter, skoleelever, lokalhistorieinteresserte, forskere og andre kan besøke lesesalen og arbeide med arkivmateriale, få veiledning, søke i databaser og kataloger, bruke arkivets boksamling og bestille kopier av arkivmateriale.[2]

Åpningstider er onsdager kl. 09.00 – 15.00 og ellers etter avtale. Ta kontakt på vestfoldarkivet@vestfoldmuseene.no

Arkivportalen og DigitaltMuseum[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet har publisert deler av arkivene til Arkivportalen og har en samling på DigitaltMuseum. Det siste er en samling med fotografier av faner som hører til arbeiderbevegelsens arkiv.

Sosiale media[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet benytter egen nettside, Facebook og Twitter i sin formidling mot publikum.

Samarbeidende institusjoner[rediger | rediger kilde]

Som en del av Vestfoldmuseene IKS har Vestfoldarkivet et aktivt samarbeid med museene i Vestfold. Samarbeidet er knyttet til formidling og arbeid med museenes arkiver. Vestfoldarkivet utgjør sammen med Samlingsforvaltningen en avdeling i Vestfoldmuseene IKS fra 1. august 2012. Vestfoldarkivet samarbeider med museer og arkiv i Buskerud som en del av koordineringsarbeidet for privatarkiver. Et viktig fagmiljø for Vestfoldarkivet er byarkiv, fylkesarkiv og interkommunale arkiver. Disse institusjonene utgjør et viktig nettverk og samarbeider om faglig utvikling. Statsarkivet i Kongsberg er en viktig samarbeidspartner for Vestfoldarkivet sammen med de andre store arkivinstitusjonene i regionen, IKA Kongsberg og Drammen byarkiv.

Personalet og ledelsen[rediger | rediger kilde]

Vestfoldarkivet har seks faste stillinger. De ansatte har høyere utdanning med fag som historie, kunsthistorie og religionshistorie. Vestfoldarkivet blir ledet av avdelingsdirektør Karianne Schmidt Vindenes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.archivesportaleurope.net, besøkt 18. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «LESESALEN – Vestfoldarkivet». www.vestfoldmuseene.no/vestfoldarkivet. Besøkt 23. april 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]