Hopp til innhold

Samlingsforvaltningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samlingsforvaltningen
Stiftet2004
LandNorge
HovedkontorSandefjord
AvdelingsdirektørKarianne Schmidt Vindenes
VirkeområdeVestfold
EierVestfold fylkeskommune / interkommunalt selskap
Nettstedvestfoldmuseene.no (no)
Map
Samlingsforvaltningen
59°07′59″N 10°10′32″Ø

Samlingsforvaltningen er en fellestjeneste i Vestfoldmuseene IKS. Samlingsforvaltningen bistår Vestfoldmuseenes avdelinger med forvaltning, dokumentasjon og tilgjengeliggjøring av gjenstands- og fotosamlinger. Samlingsforvaltningen driver med forebyggende konservering, dokumentasjon av samlingene og oppbevaring av foto og gjenstander i klimastyrte magasiner.

Samlingsforvaltningen er en videreføring av det tidligere Museumssenteret i Vestfold.

Opprettelsen av et fellesmagasin for de fire kulturhistoriske museene i Vestfold (Larvik Museum, Sandefjordmuseene, Vestfold fylkesmuseum og Nord-Jarlsbergmuseene) hadde sin bakgrunn i Museumsplan for Vestfold 1997-2000[1], som igjen bygde på NOU 1996:7 Museum – mangfald, minne, møtestad[2]. Museumsplanen konkluderte med at mye kunne gjøres bedre når det gjaldt oppbevaring og behandling av samlingene ved museene i Vestfold, og utredningen anbefalte større grad av sentralisering og samhandling mellom museer, og opprettelse av fylkesvise fellestjenester for museer.

På bakgrunn av dette ble Museumssenteret i Vestfold AS (MuVe) stiftet sommeren 2004. Eierne var de fire museene gjennom eierne (dvs Vestfold fylkeskommune, Stiftelsen Vestfold fylkesmuseum, Sandefjord kommune og Larvik kommune). I tillegg hadde senteret samarbeidsavtale med Nord-Jarlsbergmuseene. Selskapet var en ideell organisasjon med formål å styrke og videreutvikle museumsvesenet i regionen. Senteret skulle inneholde felles gjenstandsmottak, klimastyrte magasiner og verksteder for forskjellig arbeid med gjenstands- og fotosamlinger.

1. januar 2009 ble MuVe avviklet som aksjeselskap, og slått sammen med Fylkesarkivet for Vestfold. Den nye enheten fikk navnet Kompetansesenter for Museum og Arkiv (KomMA), og var en enhet under Kultur i Vestfold fylkeskommune. Da Vestfoldmuseene IKS ble etablert 1. juli samme år, gikk KomMA inn som en avdeling i det konsoliderte museet. 1. januar 2011 ble Samlingsforvaltningen skilt ut som en egen avdeling i Vestfoldmuseene IKS, men ble 1. august 2012 igjen slått sammen med Vestfoldarkivet (det tidligere Fylkesarkivet for Vestfold) til én avdeling med felles leder.[3]

Samlingsforvaltningen har lokaler i på Pindsle i Sandefjord. Her finner man magasiner, mottaksrom, ordningsrom, konserveringsstudio og digitaliseringsrom. I samme bygg finner man Vestfoldmuseenes administrasjon og Vestfoldarkivet.

Personalet og ledelsen

[rediger | rediger kilde]

Samlingsforvaltningen har seks faste stillinger. Samlingsforvaltningen blir ledet av avdelingsdirektør Karianne Schmidt Vindenes.[4]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]