Haugar Vestfold Kunstmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°16′3,5292″N 10°24′43,798″Ø

Haugar Vestfold Kunstmuseum er et kunstmuseumHaugar i Tønsberg i Vestfold med utstillinger av blant annet norsk samtidskunst.
Widerøe flyfoto av Tønsberg 1947. Deler av bygningsmassen er siden da erstattet med nye kjøpesentre og annet, men i bakgrunnen over midten av bildet kan en se Haugar med daværende Tønsberg sjømannsskole

Haugar Vestfold Kunstmuseum, ofte bare kalt Haugar, er et kunstmuseum i Tønsberg i Vestfold med utstillinger av hovedsakelig norsk samtidskunst. Museet ligger på en høyde midt i byen, Haugar (Møllebakken), der det i vikingtiden var tingsted. Museet ble dannet som en stiftelse av Vestfold fylkeskommune og Tønsberg kommune i 1993 og åpnet for publikum i september 1995.

Museet har et publikumsareal på ialt nesten 2000 m² og et omfattende årlig utstillingsprogram med stadig skiftende utstillinger av både eldre kunst og samtidskunst fra inn- og utland. Museet hadde lenge en fast utstilling av Odd Nerdrums malerier. Den er seinere erstattet med verker av blant andre Kjartan Slettemark og Frans Widerberg. Museet har også en rekke aktiviteter rettet mot barn og unge.

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Haugar Vestfold Kunstmuseum har overtatt lokalene etter Tønsberg navigasjonsskole/Tønsberg sjømannsskole, den tidligere sjømannsskolen på Haugar, som ble bygd 19181921. Arkitekter var Andreas Bjercke og Georg Eliassen. Bygget er utsmykket med tolv karyatider av billedhoggeren Wilhelm Rasmussen 1920–1922. Det ble også reist en minnebauta over tingstedet på Haugar. Bygningen ble tidelt Houens fonds diplom 1925. Adressen er Graabrødregaten 17.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Haugar Vestfold Kunstmuseum – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.