Hopp til innhold

Aluminiummuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aluminiummuseet
Etablert2000
Kart
Aluminiummuseet
59°29′15″N 10°19′13″Ø
Nettstedhttps://vestfoldmuseene.no/aluminiummuseet/

Gjenstand fra samlingen: Smultringtrinse produsert ved Hydro Aluminium, Holmestrand

Aluminiummuseet er en avdeling i Vestfoldmuseene IKS i Holmestrand sentrum. Museet formidler den norske tradisjonen for produksjon av varer i aluminium. Museumslokalene driftes og eies av Hydro Aluminium Holmestrand.

Aluminiummuseet åpnet 21. juni 2002 i forbindelse med Holmestrand bys 250-årsjubileum.

Aluminiummuseet i Holmestrand

[rediger | rediger kilde]

 Videreforedeling av aluminium har en lang historie i Holmestrand. Helt siden produksjonen til A/S Nordisk Aluminiumindustri tok til i 1919 har det vært stor aktivitet i fabrikklokalene. Bedriften ble etablert som datterselskap av A/S Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company i Høyanger for å videreforedle råmetall fra moderbedriften. I Holmestrand går videreforedlingsbedriften fortsatt under navnet ”Nordisk” på folkemunne selv om bedriften fra 1967 vare en del av Årdal og Sunndal verk, for siden å bli kjøpt av Hydro i 1986.

Nordisk var den første bedriften her i landet som videreforedlet råaluminium til både halvfabrikata og ferdigvarer, og har introdusert aluminium på de fleste felt i det norske samfunnet. Produktspekteret har endret seg etter som behovene og markedet har skiftet. Aluminiumbedriften I Holmestrand har tilpasset seg endringene, men også vært med på å styre markedet. På flere områder har man gjort et pionerarbeid innen teknologi og produktutvikling.

Nå er det er en stund siden skip med råmetall fra Høyanger la til kai i Holmestrand. I dag er det resirkulert aluminium som utgjør det meste av råmaterialet som videreforedles. Men det er ikke bare råvaretilgangen som har gjennomgått store forandringer. Utviklingen har gått fra å være håndverkbasert og mekanisert til å bli mer og mer automatisert og datastyrt.

I dag er det først og fremst halvfabrikata som sendes ut av bedriften. Tidligere ble det produsert flere ferdigvarer. Mest kjente er produktene merket HØYANG som henspiller på råvareprodusenten i Høyanger. Det folk flest forbinder med HØYANG er nok kjøkkentøyproduksjonen. Kokekar i alle størrelser, ”kaffelars”, trillingkarene, saftkokeren og trykkokeren, for å nevne noe som forenklet husmorens hverdag.

Fra fabrikken i Holmestrand rullet store tanker til bryggerier, meierier, bensinselskap m.m. ut av byen på lasteplan og tog. Det ble levert til fly- og bilindustrien, lakkerte bånd til hermetikkindustrien og ”slugs” til tubeindustrien. Bedriften hadde også en egen byggvareavdeling som leverte veggbekledninger og A-tak.

Aluminiummuseet formidler bedriftens utvikling og produkthistorie, men også hvor viktig arbeideren er i denne sammenheng. Kampen for bedre arbeidsbetingelser og miljø, for ikke å glemme helsevern og det sosiale, er viktige aspekter og har sin naturlige plass i utstillingen.

Museet holder til i et av Hydros fabrikklokaler midt i Holmestrand sentrum. Fortsatt er det spor etter industrivirksomhet i tak og vegger.[1]

Kampen om kjøkkentøymarkedet

[rediger | rediger kilde]

Kjøkkentøyproduksjonen utgjorde en liten del av det som utviklet seg til å bli en storindustri, men ikke desto mindre var denne typen husholdningsartikler en viktig del av produksjonen. Panner, kjeler og kasseroller merket Høyang var så å si fabrikkens ansikt utad, og var et naturlig tilbehør i de fleste norske hjem. I 1967 skrev Kvinner & Klær at det ”kvinner nærmest assosierer med aluminium er først og fremst kjøkkentøy, kasseroller, panner, kakeformer og annen redskap. Det er husmødrenes hverdag.[2]

Utstilling

[rediger | rediger kilde]

Museet formidler bedriften Nordisks utvikling og historie. Nordisk var den første bedriften i Norge som videreforedlet råaluminium til halvfabrikata og ferdigvarer. Bedriften har introdusert varer i aluminium på en rekke områder i det norske samfunnet. Videre blir kampen for bedre arbeidsbetingelser, miljø, helsevern og sosiale perspektiv utdypet i utstillingen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Aluminiummuseet i Holmestrand – Aluminiummuseet». aluminiummuseet.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 1. desember 2017. 
  2. ^ «Kampen om kjøkkentøymarkedet – Aluminiummuseet». aluminiummuseet.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 1. desember 2017. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]